"Εµείς ζητάµε µόνο το χρίσµα των πολιτών"

∆ίνουµε ραντεβού στο «Just Wine Bar», επί της Πλατείας Ταχυδροµείου της Λάρισας, αργά το απόγευµα του Σαββάτου, µετά από µια ιδιαιτέρως φορτωµένη, όπως εξηγεί, ηµέρα. Ενα συνεργείο του γερµανικού καναλιού ARD τον ακολούθησε από το πρωί σε µια επιθεώρηση έργων της περιφέρειας, µε σπουδαιότερο αυτό της λίµνης Κάρλας. «Μάλλον θα ήθελαν να ελέγξουν την αποτελεσµατικότητα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων», απαντά. «Η Κάρλα είναι το µεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της νότιας Ευρώπης, που είναι σταµατηµένο σήµερα -έργο 280 εκατοµµυρίων ευρώ.

Το επανεκκινούµε και το ολοκληρώνουµε», επιχαίρει. Παρά την εµφανή του κόπωση, έχει προλάβει να χαιρετήσει έναν προς έναν τους θαµώνες του περιποιηµένου bar-restaurant, εισπράττοντας ευκρινώς τη συµπάθειά τους. «Κώστα, να κεράσω κάτι;», τον ρωτά ένας από αυτούς, κατά δήλωσή του ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής, που σπεύδει να διευκρινίσει ότι στις εκλογές της Τ.Α. θα ψηφίσει Αγοραστό. Αλλωστε, δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς σε δηµοσκοπήσεις για να αντιληφθεί τη δηµοφιλία του Θεσσαλού πολιτικού.

Γεννηµένος στη Λάρισα το 1963, ο συνοµιλητής µου, µετά από σπουδές οικονοµικών στην Ανωτάτη Βιοµηχανική Σχολή Πειραιώς (µε βαθµό πτυχίου 9 11/13) και µεταπτυχιακό στην Αγγλία, εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής Χρηµατοοικονοµικής ∆ιοίκησης στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας. Επί δύο τετραετίες χρηµάτισε βουλευτής Λαρίσης, ενώ το 2011 εξελέγη περιφερειάρχης Θεσσαλίας. ∆ιερωτώµαι εάν θα ξανακατέβει υποψήφιος. «Ναι», απαντά. «Με την υποστήριξη ποιων κοµµάτων;» επιµένω. «Εµείς ζητάµε το χρίσµα των πολιτών», ξεφεύγει διπλωµατικά. «Σε ενδιαφέρει και η κεντρική πολιτική σκηνή;» Η απάντησή του είναι µονολεκτική: «Οχι».

Ο µετρ έρχεται να πάρει την παραγγελία. Προτείνει εκλεκτά εδέσµατα: πολύχρωµες φακές µε κρίταµο, πλατό από λουκάνικα, πράσινη σαλάτα µε παστράµι ∆ράµας, καρύδια, ξινόµηλο και ντρέσινγκ από φρούτα του δάσους και φιλέτο από φρέσκο λαβράκι, φρικασέ µε ελιές, κάαρη, λιαστή ντοµάτα, λαχανικά ατµού και σάλτσα σαφράν. Ο ίδιος διαλέγει µόνο µία µακαρονάδα ναπολιτέν. Η επιλογή του οίνου είναι τοπική, «Παλαιός Αµπελος» του Μίγα. Η συζήτησή µας επικεντρώνεται στην κρίση. «Είµαι θυµωµένος µε όσα έχουν συµβεί στον τόπο και εκνευρισµένος από τον λαϊκισµό, που αποτελεί τον εσωτερικό εχθρό της δηµοκρατίας. Κατά τη γνώµη µου, έχουµε δύο επιλογές: ή παραδινόµαστε κι έχουµε έναν αργόσυρτο θάνατο ή αγωνιζόµαστε».

Ο δικός του αγώνας, όπως επισηµαίνει, είναι ο αγώνας του αποτελέσµατος. «Ετσι πρέπει να κρίνονται οι πολιτικοί, εκ του αποτελέσµατος. Εχω θέσει στόχο να κάνω µία δηµιουργία την ηµέρα, είτε πρόκειται για έργο είτε πρόκειται για την επίλυση ενός προβλήµατος. Είµαστε η πρώτη περιφέρεια σε απορροφητικότητα κονδυλίων. Από το 25% την ανεβάσαµε στο 71%. Εχουµε προγραµµατίσει 1.500 έργα και κάθε έργο είναι ζωή, διότι δίνει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους και ενισχύει την τοπική οικονοµία. Μόνο από το ΕΣΠΑ, την περίοδο 2014-2020, καλούµαστε να διαχειριστούµε 540 εκατοµµύρια. Εµείς στη Θεσσαλία είµαστε ενωµένοι σαν µια γροθιά, γι’ αυτό και πετυχαίνουµε».

«Και η χώρα πώς θα πετύχει;» τον ρωτώ. «Με συλλογική ηγεσία. Ανάγοντας την ατοµική ευθύνη σε συλλογική. Ανακαλύπτοντας το κράτος της κοινής λογικής. Φτιάχνοντας ένα σύστηµα τόσο καλό, ώστε να χρειάζεται µόνο καλούς ανθρώπους». Ο Κώστας Αγοραστός διηγείται ένα περιστατικό από µια πρόσφατη οµιλία του σε συγκέντρωση επαγγελµατικού κλάδου, όπου η πλειοψηφία ήταν φίλα προσκείµενη στην αντιπολίτευση. «Με προειδοποίησαν ότι θα µε γιουχάρουν. Τους θύµισα ένα απόσπασµα από τον “Επιτάφιο” του Περικλή, που λέει ότι ο κόσµος κλαίει και οδύρεται γι’ αυτό που είχε κι έχασε κι όχι γι’ αυτό που δεν απέκτησε ποτέ. Τους κάλεσα να έρθουν να εφαρµόσουν οι ίδιοι τις προτάσεις τους, γιατί αυτό είναι η συλλογική ηγεσία. Τους είπα ότι διεκδικώ το δικαίωµα στο λάθος, αλλά τους υπενθύµισα ότι η Αλήθεια είναι η κόρη του Χρόνου, άρα σε εύλογο χρονικό διάστηµα θα λάµψει».

Στη συνέχεια της συνοµιλίας µας, µε καταιγιστικό ρυθµό ο Κώστας Αγοραστός παρουσίασε µε αριθµούς τη δράση του. Πώς µείωσε κατά 49% τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας χωρίς να προχωρήσει σε απολύσεις ή διαθεσιµότητα. Πώς δεν έχει κανέναν προµηθευτή απλήρωτο και κάθε χρόνο ρίχνει στην αγορά 150 εκατοµµύρια ευρώ. Πώς οραµατίζεται τη δηµιουργία µιας µονάδας αδρονικής θεραπείας µε πρωτόνια για την πρόγνωση και θεραπεία του καρκίνου στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Λάρισας και πώς θα ολοκληρώσει µέσα στο 2015 το πρώτο υποβρύχιο µουσείο και καταδυτικό πάρκο στην Αλόννησο. Για το τέλος κρατά µια αποστροφή, που αφορά τους δηµόσιους λειτουργούς: «Στην πολιτική πρέπει να είσαι σαν το διαµάντι: διάφανος, σκληρός και πολύτιµος». Ποιος έχει αντίρρηση;

Keywords
Τυχαία Θέματα