«Επενδύουµε στην Ελλάδα γιατί πιστεύουµε σ’ αυτήν»

Μόλις επέστρεψε από το Τόκυο, όπου οριστικοποίησε την ίδρυση της εκεί θυγατρικής της APIVITA. Με δέκα καταστήµατα, η ιαπωνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην εµπροσθοφυλακή της εξαγωγικής προσπάθειας της ελληνικής εταιρείας καλλυντικών. Ετερα σηµεία πώλησης µπορεί να συναντήσει κανείς σε µητροπόλεις όπως η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, η Μελβούρνη κ.ά. «Με τον σύζυγό µου, Νίκο, ξυπνούσαµε το πρωί στις 7 και γυρίζαµε στο ξενοδοχείο

τα µεσάνυχτα. Αλλά άξιζε τον κόπο. Οι Ιάπωνες είναι ένας αρχαίος πολιτισµός, που εκτιµά την ποιότητα. Είναι διαβασµένοι και αναγνωρίζουν τι περιέχει κάθε προϊόν µας. Είµαστε, δε, τυχεροί γιατί επικεφαλής της εκεί εταιρείας µας έχει αναλάβει η σύζυγος του πρώην πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα».

Εχουµε δώσει ραντεβού στο «Mignon», το γαλλικό µπιστρό που µόλις άνοιξε στην οδό Χάρητος. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον νέο πολυχώρο που εγκαινίασε η APIVITA, στην οδό Σόλωνος. «Πιστεύουµε ότι δεν πρέπει να αφήσουµε να πεθάνει το κέντρο µιας τέτοιας πόλης. Επίσης θεωρούµε ότι στην αγορά πρέπει να γίνονται διαδραστικά πράγµατα. Γι’ αυτό αποφασίσαµε να επενδύσουµε σ’ αυτό το experience store, όπως το ονοµάζουµε, στο κατάστηµα-εµπειρία, το οποίο περιλαµβάνει από το πρώτο βιολογικό juice bar στη χώρα µας έως ένα spa µε καινοτόµες θεραπείες για το πρόσωπο και το σώµα».

Την ώρα που ο σεφ µάς προτείνει τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, την κολοκυθόσουπα, το ταρτάρ µοσχαρίσιου κρέατος και το ριζότο µε µανιτάρια, η συνοµιλητής µου βρίσκει την ευκαιρία να µου θυµίσει µια φράση του Ιπποκράτη: «Το φάρµακό σου είναι η τροφή σου». Η φιλοσοφία άλλωστε του Ιπποκράτη, στον οποίο οι γιατροί όλου του κόσµου ακόµη και σήµερα δίνουν τον οµώνυµο όρκο, αποτελεί τη βάση της κοσµοθεωρίας της APIVITA. «Η ελληνική φύση διαθέτει 5.500 φυτά και βότανα, εκ των οποίων τα µισά είναι ενδηµικά, δηλαδή φύονται µόνο εδώ. Σ’ αυτά βασιστήκαµε για να δηµιουργήσουµε τη σειρά των προϊόντων µας, που λόγω της µοναδικότητάς τους ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα».

"Οποιος έχει κάνει σωστή δουλειά και συνετή διαχείριση επιβιώνει" αναφέρει η πρόεδρος της APIVITA

Φέρνει ως παράδειγµα το τσάι του βουνού, που αποτελεί την τελευταία παγκόσµια τάση ως προς τις προτιµήσεις των πεφωτισµένων καταναλωτών, αυτών δηλαδή που δηµιουργούν τις µόδες διεθνώς. «∆εν γίνεται να πηγαίνεις σ’ ένα καφενείο στον Ολυµπο, που έχει το καλύτερο τσάι βουνού, και να σου σερβίρουν Lipton’s και την ίδια ώρα οι Ιάπωνες να χρυσοπληρώνουν το τσάι Ολύµπου στα δικά τους στέκια», σχολιάζει µε δικαιολογηµένη απορία. «Εµείς αφουγκραστήκαµε τις τάσεις σχετικά νωρίς. Βέβαια, όταν ξεκινήσαµε µε τον σύζυγό µου από ένα συνοικιακό φαρµακείο, πριν από 35 χρόνια, η κατάσταση δεν ήταν εύκολη. Οµως εάν πιστεύεις σε κάτι και αυτό που κάνεις είναι καλό, πάντα θα έχεις ανταπόκριση».

Η κρίση χρέους που πλήττει τη χώρα µας δεν φαίνεται να πτοεί την APIVITA. «Η κρίση είναι παγκόσµια, δεν είναι µόνο ελληνική. Ο αέρας που παρέσυρε τα προηγούµενα χρόνια εταιρείες και ανθρώπους τελείωσε. Οποιος έχει κάνει σωστή δουλειά και συνετή διαχείριση επιβιώνει. Από τη φύση µου είµαι αισιόδοξη και έχω την πεποίθηση ότι θα την ξεπεράσουµε», τονίζει η Νίκη Κουτσιανά. Οι πράξεις της, άλλωστε, συνάδουν µε τα λόγια της.

Σε πείσµα των καιρών, η APIVITA έκανε µια σηµαντική για τα ελληνικά δεδοµένα επένδυση 14,5 εκατ. ευρώ, δηµιουργώντας ένα πρότυπο εργοστάσιο παραγωγής στο Μαρκόπουλο Αττικής. «Είµαστε ακραία πράσινοι στη φιλοσοφία µας, γι’ αυτό ξοδέψαµε τα διπλάσια χρήµατα για να είναι το κτίριο βιοκλιµατικό, για να δηµιουργήσουµε µια µονάδα πεντακάθαρου ύδατος και µια τεχνολογικά προηγµένη µονάδα εκχυλισµάτων. Νοµίζω ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είµαστε πρωτοπόροι σ’ αυτό που κάνουµε και δεν πέρασε στιγµή από το µυαλό µας η σκέψη να το κάνουµε φθηνότερα ή αλλού, δηλαδή σε µια βαλκανική χώρα».

Με 200 υπαλλήλους στο εσωτερικό και 110 στο εξωτερικό, η APIVITA έχει καταφέρει το 2013 να φτάσει στη δεύτερη θέση ως προς το µερίδιο της αγοράς στα φαρµακεία, πίσω από την πανίσχυρη πολυεθνική L’Oreal, που βρίσκεται στην κορυφή. «Ενα από τα θετικά της κρίσης είναι ότι πηγαίνουµε προς τα ελληνικά προϊόντα. Η χλωρίδα της Ελλάδας είναι η δύναµή µας και πρέπει να την προστατέψουµε ως κόρην οφθαλµού».

Keywords
Τυχαία Θέματα