Η διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ από το Παρίσι ως την Αθήνα

Της Σοφίας Σπίγγου

Σχεδόν 23 χρόνια μετά τη δίκη για το αποκαλούμενο σκάνδαλο στήνεται και πάλι στη χώρα Ειδικό Δικαστήριο για πρώην υπουργό. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου στέλνει στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου τον Γιώργο Παπακωσνταντίνου, με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει ακόμη και τα ισόβια για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από την οποία φέρεται πως «εξαφάνισε» τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Οι δικαστές του

αρμόδιου συμβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για δύο κακουργήματα που αφορούν νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.

Ωστόσο, αποφάσισαν την απαλλαγή του από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος –χωρίς αυτό να αιτιολογείται στο βούλευμα-, αλλά και των τριών συγγενών του για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, κρίνοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι εκείνοι προκάλεσαν την ενέργεια του πρώην υπουργού να αφαιρέσει τα ονόματά τους. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο βούλευμα ότι «ουδόλως προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε τα ως άνω αδικήματα [όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά] παρακινούμενος από τους συγκατηγορουμένους του. Πολύ δε περισσότερο, κανένα αξιόλογο αποδεικτικό στοιχείο δεν υπάρχει στη δικογραφία σχετικά με τον τρόπο και τα μέσα, με τα οποία έγινε η σχετική παρακίνηση και η δι’ αυτής πρόκληση στον αυτουργό της εγκληματικής απόφασης».

Στο βούλευμα του Συμβουλίου περιγράφεται αναλυτικά η πορεία της περιβόητης λίστας, οι κινήσεις του πρώην τσάρου της οικονομίας, η εμπλοκή του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη –ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ζητήσει την παραπομπή του σε δίκη- , ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας ουσιαστικά ότι επρόκειτο για προσωπική του απόφαση.

Για μεταμεσονύχτια «παρέμβαση» και στοχευμένη αναζήτηση κάνει λόγο το βούλευμα: «Παραλαμβάνοντας το φάκελο (με το CD από τη Γαλλία) αποσύρθηκε αμέσως στο γραφείο του και με εξαιρετική σπουδή μετέφερε με κατάλληλο μηχανικό μέσο το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου CD των γαλλικών αρχών, δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2062) ηλεκτρονικά αρχεία, που αντιστοιχούσαν σε ανάλογο αριθμό ελληνικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταθετών στην αναφερόμενη τράπεζα, σε φορητή μονάδα αποθήκευσης USB και από ώρα 00:28:53 έως 00:54:10 της 30-9-2010 προέβη με τη χρήση του λογισμικού σε όχι τυχαία, αλλά σε στοχευμένη αναζήτηση αρχείων, πλέον, από τη φορητή αυτή μονάδα αποθήκευσης USB, με βάση λέξεις κλειδιά, μεταξύ των οποίων και αρχείου με το όνομα «Papaconstantίn», ανοίγοντας εικοσιτέσσερα (24) συνολικά ηλεκτρονικά αρχεία»..

Στη συνέχεια του βουλεύματος σκιαγραφείται έλλειψη της βούληση του κ. Παπακωνσταντίνου για ταχεία και άμεση διενέργεια φορολογικού ελέγχου. «Περί τα τέλη του έτους 2010, παρέδωσε στον Γεώργιο Αγγελόπουλο, σύμβουλο και συνεργάτη του στο γραφείο του στο Υπουργείο Οικονομικών, τον ψηφιακό δίσκο CD και του ζήτησε να υπολογίσει μόνο το συνολικό ποσό των καταθέσεων (…), ενώ κατά τα τέλη του έτους 2010 με αρχές του επομένου έτους, 2011, παρέδωσε ατύπως, χωρίς δηλαδή κανένα διαβιβαστικό έγγραφο ή τήρηση κάποιας άλλης βεβαιωτικής του γεγονότος έκθεσης, κατάλογο με μικρό αριθμό ονομάτων του ψηφιακού δίσκου CD στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη, με προφορική εντολή να ελέγξει το φορολογικό προφίλ των προσώπων αυτών και να του το θέσει υπόψη, όπως ο τελευταίος και έπραξε. Η έλλειψη της βούλησής του για ταχεία και άμεση διενέργεια φορολογικού ελέγχου δεν ξεπεράστηκε ούτε και μετά τη σύσκεψη του κατηγορουμένου, ως Υπουργού, στο Υπουργείο Οικονομικών. (…) Μετά δε από πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος, την 5-7-2011, ο κατηγορούμενος υπουργός, που μέχρι τότε διατηρούσε, μόνος, παρανόμως, προνομιακή πρόσβαση στα αρχεία του συγκεκριμένου καταλόγου καταθετών, τα οποία είχε τη δυνατότητα να επισκέπτεται ηλεκτρονικώς, όπως και έπραττε και ενώ ήδη από 16-6-2011 είχε αποχωρήσει, αντικαθιστάμενος από το Υπουργείο Οικονομικών, απέστειλε χωρίς επίσημη καταγραφή, ατύπως δηλαδή ενεργώντας και πάλι, στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, την ανωτέρω φορητή μονάδα αποθήκευσης USB, που είχε αναπαραγάγει, για να χειριστεί αυτός τον κατάλογο των καταθετών».

Παρακάτω περιγράφονται –από τους δικαστές- οι ενέργειες του πρώην υπουργού προκειμένου να «προστατεύσει» τα μέλη της οικογένειάς του από τη φορολόγηση. «Ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Υπουργού Οικονομικών (…) προέβη σε νόθευση του περιεχομένου της φορητής μονάδας αποθήκευσης USB, που είχε μεν δημιουργήσει ο ίδιος, αλλά κατόπιν απέστειλε προς τον Ι. Διώτη ως πιστό αντίγραφο του περιεχομένου του ψηφιακού δίσκου CD, έτσι, ώστε να φαίνεται ότι, αν και αντίγραφο, επέχει θέση γνησίου, ηλεκτρονικού εγγράφου, αλλοιώνοντας το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου με διαγραφή. (…) Με την πράξη του, πέραν του μη περιουσιακού οφέλους που επιδίωκε να προσφέρει στον εαυτό του, σκόπευε, παράλληλα, να περιποιήσει παράνομο περιουσιακό όφελος στους συγγενείς του, με την αποφυγή του προσήκοντος φορολογικού ελέγχου των εισοδημάτων τους.

ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ - Κοσμιδης

Ωστόσο, ένα από τα μέλη του Συμβουλίου, ο Αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης διαφώνησε με την παραπομπή Παπακωνσταντίνου στο εδώλιο, καθώς κατά τη γνώμη του «οι υπάρχουσες ενδείξεις, οι οποίες πιθανολογούν ένα ενδεχόμενο, το οποίο προκύπτει ως συμπέρασμα συλλογισμού (ήτοι, α: λείπουν τρία αρχεία, β: τα αρχεία αυτά αφορούν σε συγγενείς του κατηγορουμένου, άρα γ: ο κατηγορούμενος, που υπήρξε ο δημιουργός και πρώτος κάτοχος του αντιγράφου USB, διέγραψε τα αρχεία που λείπουν), δεν φαίνεται εφικτό να ενισχυθούν στο ακροατήριο, αφού από το σύνολο του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν συνάγεται άλλη διαπίστωση, πλην αυτών που συγκροτούν τον ως άνω συλλογισμό». Μάλιστα, ο κ. Κοσμίδης αναφέρεται και στον ενεργό ρόλο του κ. Διώτη, υποστηρίζοντας ότι «το φερόμενο ως, κατ’ αρχήν, περισσότερο εύλογο ενδεχόμενο της νόθευσης του αντιγράφου USB από τον κατηγορούμενο Γ. Παπακωνσταντίνου εξασθενίζει σοβαρά, αν ληφθούν υπ’ όψη οι παλινωδίες του Ι. Διώτη, η επεξεργασία, την οποία είχε το περιεχόμενο του αντιγράφου USB στο laptop του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, οι μετακινήσεις του αντιγράφου USB μεταξύ των τριών Η/Υ, που προαναφέρθηκαν και, μάλιστα, σε ημέρες, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για το χρόνο νόθευσης του

περιεχομένου του, η πρόνοια να καταστραφεί τόσο το περιεχόμενο του αντιγράφου USB όσο και τα περαιτέρω αντίγραφα, που είχαν δημιουργηθεί στο laptop του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, επί των οποίων θα μπορούσαν να ανιχνευθούν ίχνη διαγραφής των τριών αρχείων, εφ’ όσον η διαγραφή είχε γίνει επ’ αυτών και, τέλος, ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι υπήρξε σκευωρία σε βάρος του»

Μέχρι την 11η Φεβρουαρίου η δίκη

Ο πρώην υπουργός δεν έχει περιθώριο άσκησης ένδικου μέσου, αφού το βούλευμα είναι αμετάκλητο και μέσα σε δέκα μέρες θα επιδοθεί στον ίδιο αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής. Η σκυτάλη βρίσκεται στα χέρια του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικράτειας 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη, τα ποια θα ανέβουν στην έδρα. Καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό αρεοπαγίτης, που μέσα σε 60 ημέρες καλείται να ορίσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η δική, το μέρος που θα γίνει και τον κατάλογο των μαρτύρων. Ουσιαστικά δηλαδή δίκη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών πρέπει να ξεκινήσει πριν την 11η Φεβρουαρίου 2015. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και να εκπροσωπηθεί από συνηγόρους του, τακτική που είχε επιλέξει ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Διαβάστε ολόκληρο το παραπεμπτικό βούλευμα

Keywords
Τυχαία Θέματα