Η εξήγηση Τρισέ για το Ελληνικό πρόβλημα

Τη δική του εξήγηση για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της τρόικας έδωσε ο π. επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης.

Ο γάλλος τραπεζίτης έκανε λόγο για «σημαντική βελτίωση» στην Ελλάδα, δήλωσε όμως ότι τα προηγούμενα χρόνια λαμβάνονταν αποφάσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τελικά δεν εφαρμόζονταν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα

να αντιμετωπίζει σήμερα μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι η Πορτογαλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν όπως είχαν συμφωνηθεί.

Και σήμερα ακόμη ένα κεφαλαιώδες πρόβλημα για την Ελλάδα παραμένει «η λειτουργία του κράτους», επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, υποστηρίζοντας ότι χωρίς τις αλλαγές που δρομολόγησε η τρόικα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Αναφερόμενος εμφανώς στην Ελλάδα, όπου ο νέος ετήσιος δανεισμός είχε φτάσει στο 15-16% μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των σχετικών στοιχείων το 2009, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μία χώρα στην Ευρώπη είχε φτάσει στην κατάσταση αυτή και κάποια στιγμή ο υπόλοιπος κόσμος της είπε ότι δεν μπορεί να πληρώνει εκείνος το 16%, όταν μάλιστα αυτά τα χρήματα προορίζονται για την κατανάλωση και όχι για παραγωγικές επενδύσεις».

Από αυτήν την άποψη η «δημοσιονομική προσαρμογή» ήταν απαραίτητη και δεν μπορούσε να γίνει παρά με δύο τρόπους, εκτιμά ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ:

Η μία περίπτωση θα ήταν να γίνει με την υποστήριξη «των φίλων» της χώρας, δηλαδή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η δε εναλλακτική λύση θα ήταν να γίνει η προσαρμογή με άτακτο τρόπο, όπως στη Λατινική Αμερική, κάτι που όμως θα είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει ακόμη περισσότερο ο κόσμος, αλλά και να αποκοπεί η χώρα από τις ροές της διεθνούς οικονομίας.

«Βέβαια μπορεί κανείς να πει, ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο, ωστόσο αυτό δεν φαινόταν εφικτό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» παραδέχθηκε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα