Η λαϊκή παράδοση των γιορτών

Πλούσια η ελληνική παράδοση στα ήθη και στα έθιμα της από τόπο σε τόπο και από περιοχή σε περιοχή. Λόγω των ημερών που πέρασαν οι σκέψεις μας γυρνάνε στα παιδικά Χριστούγεννα, τις Πρωτοχρονιές και τα Φώτα που οι παλιότεροι βίωναν την τοπική παράδοση και τις λαϊκές δοξασίες με συνέπεια, χαμόγελο, ευφορία, προσμονή και για τους νεότερους ως αφήγηση.

Οι ποικίλες θρησκειολογικές και εθνολογικές ερμηνείες και οι συμβολισμοί από την Νότια Ελλάδα

μέχρι την Βόρεια και από την Δυτική μέχρι την Κεντρική και Ανατολική χώρα και τα νησιά μας, αποτέλεσαν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας στα νεότερα χρόνια.

«Ξενόφερτες συνήθειες εκτόπισαν τα λαϊκά έθιμα, ατόνησαν ή αλλοίωσαν την πρωτογενή τους μορφή» δηλώνει στο metrogreece.gr , η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

«Ορισμένα διατηρούνται ως τις μέρες μας, προσαρμοσμένα ωστόσο στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης ενισχύοντας την ισχνή οικονομία στις τοπικές κοινωνίες» συμπληρώνει.

Η έννοια της λαϊκής παράδοσης των γιορτών

Με την εορτή του Aγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου έχουμε την έναρξη της νηστείας των Χριστουγέννων ή Μικρής Σαρακοστής .

«Στην Ελλάδα όταν μιλάμε για τις Γιορτές αναφερόμαστε κυρίως στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων», μας λέει η κ. Πολυμέρου.

Παραδοσιακά η περίοδος αυτή διαρκεί 12 μέρες, γνωστό ως δωδεκαήμερο και το θρησκευτικό συναίσθημα είναι σαφώς πιο έντονο με την νηστεία των 40 ημερών.

Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα