Η Νέα Δημοκρατία καταβαραθρώνεται στις δημοσκοπήσεις

Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κλίμα μόνιμης ηττοπάθειας επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα νέα από την κοινωνία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό της Ν.Δ. δείχνουν ότι το κόμμα έχει πέσει στο 12% (!) στην πρόθεση ψήφου, γεγονός που αποτυπώνει δύο βασικά στοιχεία:

Πρώτον,
ότι η πορεία του κόμματος από τη θέση της αντιπολίτευσης βαίνει συνεχώς φθίνουσα, καθώς η τακτική του ελέγχου της κυβέρνησης δεν γίνεται με πειστικά επιχειρήματα και, κατά συνέπεια, η Ν.Δ. δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ως δυνητική εναλλακτική λύση.Δεύτερον, ότι ούτε η ηγεσία του κόμματος μπορεί να εμπνεύσει ακόμη και τους παλαιούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. οι οποίοι εγκαταλείπουν το κόμμα, θεωρώντας ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, χωρίς κάποια ανανέωση ή απόκτηση νέας δυναμικής μέσω της ανανέωσης αυτής -κυρίως σε ηγετικό επίπεδο-, είναι μια χαμένη υπόθεση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ν.Δ. τίθεται θέμα… χαμένης ψήφου!

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Επισημαίνεται μάλιστα, όσον αφορά στο πρώτο στοιχείο, της φθίνουσας πορείας της Ν.Δ., ότι η ένδειξη αυτή έχει την ιδιαίτερη σημασία της, διότι, έστω και αν έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων που επί τόσο χρονικό διάστημα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού έχουν προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά στην κοινή γνώμη. Η οποία απαιτεί, όπως είναι φυσικό, την ασφάλεια των εναλλακτικών λύσεων. Την οποία δεν μπορεί να προσφέρει σήμερα η Ν.Δ.

Αυτή η τελευταία εκτίμηση της κοινής γνώμης έχει ιδιαίτερη σημασία. Ερευνητές έρχονται να επιβεβαιώσουν την πεποίθηση που εκφράζουν κορυφαία νεοδημοκρατικά στελέχη ότι, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατορθώσουν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, όσοι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε αυτήν όσο τα πράγματα, ιδίως στην κορυφή της, παραμένουν ίδια.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, μετά μάλιστα τις συνεχώς αρνητικές ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί μεν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί το κόμμα, πλην όμως έχει εγκλωβιστεί σε προσωπικές αποφάσεις και συστάσεις των συμβούλων του, εξακολουθώντας να πιστεύει ότι, παραμένοντας αρχηγός, μπορεί να παίξει κάποια στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο. Ομως αυτή η εσφαλμένη πεποίθηση έχει οδηγήσει σε έναν καταστροφικό διχασμό τακτικής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κλειστή προεδρική ομάδα επιμένει σε μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή κατά την οποία άλλες φωνές -οι περισσότερες- συνιστούν αποχή από ακραίες θέσεις. Κι αυτό διότι, κατά την άποψή τους, εκείνο που προέχει δεν είναι η εσωτερική αντιπαράθεση, αλλά η διευκόλυνση ή η παρότρυνση της κυβέρνησης σε ορθολογικούς συμβιβασμούς, που θα επιτρέψουν την εκ νέου χρηματοδότηση της χώρας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και την αποσόβηση ενός μοιραίου για τη χώρα ατυχήματος.

ΕΛΙΓΜΟΣ

Με αυτά τα δεδομένα, η αναταραχή στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι μεγάλη, αφού όλοι διαπιστώνουν ότι, στην περίπτωση που για λόγους πολιτικής περιθωριοποίησης της Ν.Δ. ο Αλέξης Τσίπρας κατέφευγε σε έναν στρατηγικό ελιγμό, με μία αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας αναμέτρησης θα επιβεβαίωνε τα ποσοστά τα οποία καταγράφουν τώρα οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα, όπως προαναφέρθηκε. Με ένα εκλογικό ποσοστό κάτω από το 15%, όλοι οι σημερινοί βουλευτές γνωρίζουν ότι οι μισοί τουλάχιστον από αυτούς θα έμεναν εκτός Βουλής.

Αυτά όλα έχουν οδηγήσει στο να παίρνουν σταδιακά αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά ακόμη και βουλευτές που θεωρείται ότι είναι πολιτικώς συμπαθούντες προς τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ. Ετσι, εμφανώς τουλάχιστον, 5-6 στελέχη μπορεί να θεωρηθούν ότι αποτελούν τον σαμαρικό πυρήνα, όπου και σε αυτόν, όμως, φαίνεται ότι δημιουργούνται ρωγμές εξαιτίας της συνεχούς απαξίωσης της Ν.Δ. Οπως διερωτώντο χαρακτηριστικά βουλευτές: σε ποιον θα στηριχθεί τώρα ο Σαμαράς; Στον Χρύσανθο Λαζαρίδη και στη Μισέλ Ασημακοπούλου; Από πού κι ως πού μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό πολιτικό στέλεχος της παράταξης η Μισέλ, εννοώντας όχι από πλευράς τόσο προσωπικής δομής όσο ως ουρανοκατέβατου στελέχους, που μπήκε αιφνιδίως στην πολιτική ελέω Σαμαρά...

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ

Οι ρωγμές στον σαμαρικό πυρήνα φαίνεται να προκαλούνται από δύο στελέχη από τα οποία ίσως δεν το περίμενε κανείς. Από τον Μάκη Βορίδη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, που έχουν την ευφυΐα να καταλαβαίνουν, όσο πιστοί κι αν εμφανίζονται προς τον αρχηγό, πού οδηγεί το κόμμα ο Σαμαράς. Διότι και η δική τους πολιτική τύχη είναι συνδεδεμένη και με αυτή των υπολοίπων που βλέπουν ότι πλέον το πολιτικό τους μέλλον διακυβεύεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο αυτά στελέχη έχουν αρχίσει διακριτικές συζητήσεις, εκθέτοντας τον προβληματισμό τους, με την... Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτή η επαφή δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, δεδομένου ότι η κ. Μπακογιάννη είναι το κορυφαίο στέλεχος που έχει θέσει επιτακτικά θέμα αλλαγής ηγεσίας, σε ηγετικά ώτα μη ακουόντων βεβαίως.

Σημείο αναφοράς η Ντόρα, παρατηρητής ο Καραμανλής

Παρά το γεγονός ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, θέτοντας αρχικώς θέμα ηγεσίας, έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται η ίδια να αναλάβει -διότι προφανώς αυτό μπορεί να γίνει κάτω από προϋποθέσεις που η ίδια γνωρίζει-, έχει καταστεί η ίδια το τελευταίο διάστημα σημείο αναφοράς από κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της παράταξης. Είναι προφανές ότι οι προσεγγίσεις αυτές δηλώνουν την αναγνώριση της απήχησής της στον κόσμο της Ν.Δ. πανελλαδικώς, ασχέτως αν παραμένει ο κόσμος αυτός στο κόμμα ή το έχει εγκαταλείψει. Ολων αυτών των εξελίξεων είναι απολύτως ενήμερος ο φυσικός ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Βεβαίως, εξακολουθεί να τηρεί στάση παρατηρητού και μόνο, παρά το γεγονός ότι όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του επισημαίνουν ότι μπορεί κάποια στιγμή ο χρόνος να αρχίσει να τρέχει σε βάρος του. Οπως όμως έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει θέσει ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο πιστεύει ότι και πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και οι συνθήκες, κατόπιν αυτού, θα είναι ωριμότερες για δικές του πρωταγωνιστικές παρεμβάσεις. Προς το παρόν, σε όσους τον ρωτούν τι να κάνουν αναφορικά με το θέμα ηγεσίας όσοι ενδιαφέρονται, αυτός έχει τη στερεότυπη απάντηση: Εγώ δεν ρώτησα κανέναν για να γίνω αρχηγός. Εσείς γιατί ρωτάτε; Προχωρήστε μόνοι σας εφ’ όσον μπορείτε...

Keywords
Τυχαία Θέματα