Κρατούσαν στεφάνι με επιγραφή οι Καρυάτιδες;

Ο σχεδιαστής-ζωγράφος Γεράσιμος Γερολυμάτος, ο οποίος είχε καταπλήξει τους πάντες με την πρώτη του σχεδιαστική απεικόνιση του τάφου, παρουσίασε στο προσωπικό του blog, peritexnisologos.blogspot.gr, νέα σχέδια αναπαράστασης της πύλης της Αμφίπολης και των Καρυάτιδων με βάση τα επίσημα στοιχεία των διαστάσεων που έχει δώσει η αρχαιολογική ομάδα και το ΥΠΠΟΑ.

Εκτός από τα εκπληκτικά συμπεράσματα στα οποία έχει

καταλήξει για την πλήρη μαθηματική δομή του τάφου, αναφέρει και κάτι ακόμα που είναι αξιοπρόσεκτο. Σύμφωνα με την ανάλυση του οι Καρυάτιδες ίσως κρατούσαν κάποιο στεφάνι με το όνομα του νεκρού που είναι θαμμένος. Αυτό το συνδέει και με τον σάλο που προκλήθηκε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη των Καρυάτιδων , περί επιγραφών που βρέθηκαν και της έντονης αστυνόμευσης στην περιοχή . (Αξίζει να σημειωθεί πως οι Καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν 8 Σεπτεμβρίου και ο σάλος περί επιγραφών έγινε στις 10 του Σεπτεμβρίου) .

Ο κ. Γερολυμάτος λέει πως δεν είναι απίθανο οι δύο Καρυάτιδες να κρατούσαν στεφάνι με το οποίο έδειχναν την δόξα του νεκρού.

Αναλυτικά:

"Η πιθανότητα να κρατούσαν κάτι είναι πολύ βάσιμη, διότι οι κινήσεις τους αποκλείεται να ήταν ανεξάρτητες, ως να επρόκειτο για δύο μορφές άσχετες μεταξύ τους που απλά βρέθηκαν πάνω σε δύο βάθρα κάνοντας η κάθε μια κάτι διαφορετικό. Πιστεύω ακράδαντα, από την καλλιτεχνική οπτική, πως ο γλύπτης χρησιμοποίησε τις δύο Καρυάτιδες με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμμετέχουν σε μια κοινή σύνθεση, σκοπός και αποκορύφωση της οποίας θα πρέπει να ήταν η μεταφορά της έντασης σε ένα κοινό σημείο αναφοράς και για τις δύο. Συγκεκριμένα σε αυτό που θα αποσκοπούσε η κίνηση τους, στην άκρη των χεριών τους, σε κάτι που κρατούσαν και οι δύο.

Και τι θα μπορούσε να είναι αυτό που κρατούσαν; Υποθέσεις μπορούν να γίνουν πολλές. Θα μπορούσαν να είναι διάφορα σύμβολα, όπως π,χ ένα σκήπτρο, μια δάδα, μια διακοσμητική κορδέλα, ακόμη και ένα ξίφος. Υπάρχει και η περίπτωση να κρατούσαν όχι ένα, αλλά δύο αντικείμενα, ένα η κάθε μια εξ αυτών, αλλά η γνώμη μου είναι πως ήταν κάτι κοινό. Και αυτό, για μένα, θα μπορούσε να είναι ένα στεφάνι δόξας!

Ένα στεφάνι, ίσως από μάρμαρο, ή κάποιο άλλο ελαφρύ υλικό, ώστε να σηκώνεται από τα ένθετα χέρια τους. Και τι πιο ουσιαστικό από ένα στεφάνι δόξας και αθανασίας, με το οποίο οι Καρυάτιδες θα στεφάνωναν τον ένδοξο νεκρό, πριν αυτός περάσει από κάτω τους μεταφερόμενος μέσω της Ιωνικής Θύρας στον Άδη; Άλλωστε, οι Καρυάτιδες συμβολικά ανήκουν στο τμήμα αυτό του τάφου, που αντιπροσωπεύει ακόμα την ζωή, πριν το πέρασμα στον άλλο κόσμο και η επίγεια δόξα είναι μια υπόθεση των ζωντανών ανθρώπων. Μάλιστα, η ανθρώπινη ματαιοδοξία (από την οποία οπωσδήποτε θα έπασχε και ο ένδοξος νεκρός), θα απαιτούσε και την κατανόμαση του, ώστε να γίνει γνωστή η ταυτότητα του σε όποιον θα κατάφερνε ποτέ να φτάσει μέχρι εκεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το στεφάνι ίσως έφερε μια κορδέλα, ή κάτι άλλο πάνω στο οποίο θα υπήρχε κάποια μικρή επιγραφή. Στο σημείο αυτό, ας θυμηθεί ο αναγνώστης, πως κατά την διάρκεια της ανασκαφής μπροστά από τις Καρυάτιδες, κυκλοφόρησε μια φήμη για λίγες ώρες αναφορικά με την εύρεση «επιγραφών», που όμως διαψεύστηκε. Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και όχι"

Διαβάστε επίσης:

Ασύλητο το μνημείο στην Αμφίπολη, λένε οι νεώτερες πληροφορίες

Ο Νέαρχος είναι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη

Ο Φάκλαρης έπεσε σε μεγάλη αντίφαση για την Αμφίπολη

Ο τάφος της Αμφίπολης με ένα... κλικ!

Keywords
Τυχαία Θέματα