Μητσοτάκης: "Ο μεγάλος κίνδυνος της χώρας είναι ο φθηνός λαϊκισμός"

Την ανάγκη ενίσχυσης της παιδείας τόνισε απόψε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Μητσοτάκης έλαβε από τον πρύτανη του Ιδρύματος, Βασίλη Διγαλάκη, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πολυτεχνείου για την προσφορά

του στην αναγνώριση των περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας και ως ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του στην ίδρυση και στη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός στη σύντομη αντιφώνησή του, συγκινημένος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της διάκρισης αυτής, «επειδή προέρχεται από τον χώρο της παιδείας και επειδή μου δίνεται στα Χανιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της παιδείας και στην ανάγκη ενίσχυσής της.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον λαϊκισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

«Αν με ρωτούσατε τι χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο τόπος αυτήν την ώρα, πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος, θα σας απαντούσα αδίστακτα: Πρέπει να το ρίξομε στην παιδεία. Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο τόπος αυτή την ώρα είναι ο φθηνός, ο εύκολος λαϊκισμός. Και ο ελληνικός λαός γοητεύεται από τις σειρήνες, από τη γοητεία των σειρήνων, το έχει αποδείξει από τα πολύ παλιά χρόνια η ιστορία. Μόνον ο συνειδητός πολίτης είναι σε θέση να κρίνει ο ίδιος και αυτό αποτελεί το σίγουρο, το ασφαλές αντίδοτο στον λαϊκισμό» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική ώστε να μπορέσει, όπως είπε, να είναι ανεξάρτητη και μίλησε για τις απέραντες δυνατότητες μάθησης που έχουν οι σημερινοί νέοι χάρη στις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα, χαρακτήρισε το διαδίκτυο ως τη μεγαλύτερη εφεύρεση μετά την τυπογραφία και προέβλεψε ότι «θα αλλάξει τον κόσμο».

Αναφερόμενος στην απόφαση της συγκλήτου για την απονομή στον κ. Μητσοτάκη του Χρυσού Μεταλλίου, ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συμβολή του κ. Μητσοτάκη ήταν καθοριστική από την ίδρυση του Πολυτεχνείου το 1977, να βρεθούν τα οικόπεδα και οι πόροι. Επί της πρωθυπουργίας του είχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε κτιριακές εγκαταστάσεις στο ίδρυμα».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε το σύνολο των τοπικών αρχών και πολλοί εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα