Να που πάνε τα λεφτά!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά προσκλήσεις υποβολής σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020» για την έρευνα και την καινοτομία, με προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση, που θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, αποσκοπεί στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας της γνώσης, καθώς και στην αντιμετώπιση ζητημάτων για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 τομείς στους οποίους θα εστιαστεί η δράση κατά το διάστημα

2014/2015, όπως την εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη, την ψηφιακή ασφάλεια και τις «έξυπνες πόλεις».

Κατά το 2014, ο συνολικός Προϋπολογισμός της ΕΕ για την έρευνα, που περιλαμβάνει τα προαναφερθέντα κονδύλια και τις διοικητικές δαπάνες, θα ανέλθει περίπου σε 9,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 θα αυξηθεί στα 9,9 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες προσκλήσεις, που αφορούν τον Προϋπολογισμό του 2014 και που ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ, είναι ήδη από χθες ανοικτές για την υποβολή σχεδίων, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες εντός του έτους.

Τα τελικά ποσά για το 2015 θα ορισθούν με την απόφαση για τον Προϋπολογισμό του 2015 και οι δυνατότητες χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», καθορίζονται σε προγράμματα εργασίας που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πύλη της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της έρευνας, πύλη η οποία έχει επανασχεδιαστεί για ταχύτερες διαδικασίες και χωρίς τη χρήση χαρτιού.

Οι προσκλήσεις 2014 - 2015 περιλαμβάνουν 500 εκατ. ευρώ για δύο έτη, που προορίζονται για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω ενός καινούργιου μέσου για τις εταιρείες αυτές.

Για την Επιστημονική Αριστεία διατίθενται περίπου 3 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται υποτροφίες 1,7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για επιστήμονες υψηλού επιπέδου και 800 εκατ. ευρώ για υποτροφίες Μαρί Κιουρί για νεώτερους ερευνητές.

Η χρηματοδότηση της Βιομηχανικής Υπεροχής φθάνει στο 1,8 δισ. ευρώ για υποστήριξη της βιομηχανικής υπεροχής της Ευρώπης σε τομείς όπως οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών, οι νανοτεχνολογίες, οι προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης, η ρομποτική, οι βιοτεχνολογίες και το διάστημα.

Ως προς τις Κοινωνικές προκλήσεις, θα δοθούν 2,8 δισ. ευρώ για καινοτόμα σχέδια, που αφορούν τις επτά κοινωνικές προκλήσεις του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», μεταξύ των οποίων οι τομείς της υγείας, της γεωργίας, της ναυτιλίας και βιο-οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της δράσης για το κλίμα, του περιβάλλοντος, της αποδοτικότητας πόρων και πρώτων υλών, των σκεπτόμενων κοινωνιών και της ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα