Ο Αλέξης εκπαιδεύεται!


Των Γ.Αργυρού, Γ. Σαρρή, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα ως εκπροσώπου της Αριστεράς για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Κοµισιόν να αποτελέσει εφαλτήριο για εµπέδωση του εκλογικού προβαδίσµατος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.∆. στην Ελλάδα, τονώνοντας το προφίλ κυβερνητισµού τόσο για τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης όσο

και για το κόµµα του;

Ναι, απαντούν οι παροικούντες -και έχοντες σπουδαίο ρόλο- την Κουµουνδούρου, αρκεί ο ίδιος να βελτιώσει πολύ σύντοµα τα αγγλικά του. Ετσι, «σπουδαίοι άνθρωποι» σε Ελλάδα και Αµερική «επιστρατεύθηκαν» για να βοηθήσουν στην προσπάθειά του να παρουσιάσει ένα πιο ισχυρό και πειστικό προφίλ στα ευρωπαϊκά ντιµπέιτ που οργανώνονται για την άνοιξη.

Την ίδια στιγµή, στο αθηναϊκό παρασκήνιο, η επιχείρηση ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα στο κατεστηµένο σύστηµα διακυβέρνησης της χώρας ως νέας Κεντροαριστεράς εξελίσσεται µε συναντήσεις όπως η πρόσφατη µε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραµανλή, µε την ευγενή µεσολάβηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση, που συνδέεται µε την ηγετική προσωπικότητα της Κεντροδεξιάς από τα µαθητικά του χρόνια στο Πειραµατικό.

Η επίσηµη ανακήρυξη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την προεδρία της Κοµισιόν στο επικείµενο συνέδριο του κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, 13-15 ∆εκεµβρίου, είναι η αφετηρία για την όλη επιχείρηση που οργανώνει ο κύκλος της Κουµουνδούρου.

Με δεδοµένο ότι στα κόµµατα της Αριστεράς στην Ευρώπη θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική η υποψηφιότητα του νεαρού -αλλά ήδη αρχηγού αριστερού κόµµατος που βρίσκεται στην αξιωµατική αντιπολίτευση, άρα σε τροχιά εξουσίας- Αλ. Τσίπρα για την ηγεσία της Κοµισιόν απέναντι στον πιθανότερο αντίπαλό του, τον Γερµανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήµερα, Μάρτιν Σουλτς, που θα έχει την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, πρέπει πολλά να γίνουν. Πρώτος στόχος, να διαµορφωθεί για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο πολιτικό προφίλ, που θα υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και θα πείθει τη διεθνή κοινή γνώµη. Η «ευρωπαϊκή στροφή» του κόµµατος της Κουµουνδούρου από το Ωστιν του Τέξας συντείνει σε αυτή την κατεύθυνση.

ΤΑ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ». Με αυτά τα δεδοµένα, στην Κουµουνδούρου οργανώνουν ένα γενικό «ευρωπαϊκό φροντιστήριο» στον Αλέξη Τσίπρα, για να αποφευχθούν λάθη και γκάφες του παρελθόντος, που έδωσαν άφθονες λαβές για σκληρή κριτική και ανελέητα σχόλια στα social media εις βάρος της εικόνας του.

Τα «µαργαριτάρια» του παρελθόντος στη χρήση της αγγλικής σε δηµόσια ακρόαση και θέα, όπως «I am looking very positive the change in France» και «we are going directly to the Hell» ή ακόµη και το «madame Merkel», ή η σύγχυση µεταξύ του µοντέλου Ναόµι Κάµπελ και της διάσηµης συγγραφέως Ναόµι Κλάιν µετέβαλαν σε µονόδροµο την ανάγκη για εντατικά µαθήµατα αγγλικών δύο φορές την εβδοµάδα, ώστε να φρεσκαριστούν άµεσα και σε βάθος οι γνώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, προετοιµάζεται σειρά από µαθήµατα επικοινωνίας και media training από πρόσωπα µε µεγάλη επαγγελµατική και επιστηµονική εµπειρία. Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει µια «Επιτροπή σοφών», µε ελληνικές συµµετοχές, αλλά και από µεγάλες διαφηµιστικές και επικοινωνιακές εταιρείες. Ηδη ακούγεται ότι πλησίασαν για συνεργασία η Bold Ogilvy του Θ. Κοτιώνη και η πολυεθνική DDB, µε επικεφαλής τον Χρήστο Παπαπολύζο, χωρίς όµως µέχρι στιγµής να έχει υπάρξει θετική απάντηση από την Κουµουνδούρου. Αντίθετα, θεωρείται βέβαιη η συνεργασία µε αµερικανική πολυεθνική εταιρεία στον χώρο της επικοινωνίας και του πολιτικού µάνατζµεντ, χωρίς ανταπόκριση ή εκπροσώπηση στην Ελλάδα, κάτι που µας θυµίζει τις πρακτικές του επιτελείου του Γ. Παπανδρέου τη διετία 2007-2009. Χαρακτηριστικό δείγµα της ίδιας µεθοδολογίας είναι η συµπερίληψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους 100 διανοούµενους του κόσµου και η ένταξή του στη σχετική ετήσια λίστα του διεθνούς κύρους αµερικανικού περιοδικού «Foreign Affairs». Αλλωστε, στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα ως «µεγάλοι σύµβουλοι» βρίσκονται πρόσωπα καταξιωµένα για τις γνώσεις και τη διεθνή εµπειρία τους, συνδεδεµένα µε την εποχή του Γ. Παπανδρέου στην πρώιµη περίοδο, όπως οι Γιάννης Βαρουφάκης και Νίκος Κοτζιάς.

Στην «Επιτροπή σοφών», εξάλλου, που ήδη λειτουργεί, µε κύριο έργο να κατατεθούν προτάσεις για το πολιτικό σύστηµα και τους θεσµούς, συµµετέχουν οι συνταγµατολόγοι Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Χρυσόγονος, ο καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου Αντώνης Μπρεδήµας, ο «εκλογολόγος» και καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης Η. Νικολακόπουλος, ο Χρ. Βερναδάκης της VPRC, ο Γ. Πλειός, πρόεδρος του τµήµατος ΜΜΕ του Πανεπιστηµίου Αθηνών και δύο καθηγητές από την Αγγλία, ο Β. Φούσκας και ο Κ. ∆ουζίνας.

Πέραν των προτάσεων για την «ανοικοδόµηση» του θεσµικού πλαισίου για την Ελλάδα, στόχος της Επιτροπής είναι να προετοιµασθεί σε βάθος ο κ. Τσίπρας για το ντιµπέιτ που θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα µεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κοµισιόν σε θέµατα λειτουργίας και δράσεων των ευρωπαϊκών θεσµών.

Ο χρόνος των τριών µηνών µέχρι τη διεξαγωγή τηλεµαχίας, που έχει οριστεί για το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, κρίνεται πιεστικός, αλλά επαρκής.

Στην προσπάθεια για την αναδόµηση του ηγετικού προφίλ του κ. Τσίπρα, αλλά και των στρατηγικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονοµία και την ευρωπαϊκή στρατηγική, πέρα από τη συµβολή προσώπων, όπως ο Γιάννης Βαρουφάκης ή ο Τζέιµς Γκάλµπρεϊθ, κρίσιµη συµβολή έχουν σηµαντικά διεθνή ερευνητικά ιδρύµατα, όπως το Levy Institute (στο ∆.Σ. του οποίου συνυπάρχουν προσωπικότητες όπως ο νοµπελίστας οικονοµολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Μάρτιν Λίµποβιτς, γενικός διευθυντής της Morgan Stanley). Παράλληλα, η συµµετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδρια ή εκδηλώσεις, όπως πρόσφατα στο Πανεπιστήµιο του Ωστιν στο Τέξας, του προσδίδουν διεθνή εµπειρία, αλλά και του παρέχουν ευκαιρίες επαφών µε την οικονοµική και επιχειρηµατική ελίτ των ΗΠΑ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Στους «καθηγητές» επικοινωνίας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κοινοβουλευτικά και µη, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Νίκος Παππάς, ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, µε αξιοσηµείωτη τηλεοπτική εµπειρία, καθώς επίσης ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, που έχει ξεκινήσει ήδη σε συναδέλφους του στις Βρυξέλλες την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προφίλ του Αλ. Τσίπρα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι τακτικές συσκέψεις στο επικοινωνιακό επιτελείο άρχισαν να πραγµατοποιούνται στον 7ο όροφο των γραφείων της Κουµουνδούρου, ενώ η πρόοδος θα πιστοποιείται σταδιακά, σε µια διαδικασία ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Τσίπρα για επαφές µε ηγέτες, σε συνδυασµό µε την πορεία του κόµµατος προς το στοίχηµα των ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα