Σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι εσχάτων και με... απώλειες

Υπάρχει εμπλοκή στο Brussels Group, με τις διαπραγματεύσεις να σκοντάφτουν και πάλι στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών έβαλε και πάλι εμφατικά στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετήσει για αυτές και να μην νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ακατανόητη την επιμονή, στα όρια της εμμονής, κυρίως του ΔΝΤ

με τα δύο αυτά ζητήματα, διευκρινίζοντας ότι στο Brussels Group παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους καταγράφεται η ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη μιας οικονομίας. Εξάλλου έχει υποσχεθεί εμφατικά ότι θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις μιας και αγγίζει πάρα πολλούς εργαζόμενους και τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Το δεύτερο αγκάθι αφορά το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα τις επικουρικές συντάξεις. Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω όσον αφορά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, μέτρο το οποίο είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει την ρήτρα αλλά τώρα το σκέφτεται μόνο για κάποιες υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν δείχνουν να έχουν γεφυρωθεί μέχρι στιγμής, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι τα δυο προαναφερθέντα ζητήματα μαζί με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αποτελούν για αυτήν «κόκκινες γραμμές».

Η Αθήνα το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν αισιόδοξη, καθώς είχαν παρατηρηθεί συγκλίσεις τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί μέχρι τις 8 Μαΐου να έχει ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΚΤ, ώστε να μπορεί να αυξηθεί το όριο για την έκδοση ομολόγων. Χαρακτηριστική, σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δήλωση του Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είπε ότι πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία» μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Χρηματοδότηση τώρα και μετά ψήφιση νομοσχεδίου

Σημειώνεται ότι η Aθήνα είναι μεν διατεθειμένη να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές από την πλευρά τους θα ανοίξουν το δρόμο για τη ρευστότητα. Νωρίτερα μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος είχε δηλώσει πως «επιδιώκουμε μια έγγραφη δέσμευση για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και μετά να φέρουμε προς ψήφιση το όποιο νομοσχέδιο».

Ωστόσο οι δανειστές δεν ξέρουμε πόσο διατεθειμένοι είναι να ανταποκριθούν σε αυτή την γραμμή της κυβέρνησης.Στο παρελθόν έχουν δείξει οτι μόνο όταν ψηφίζονται μέτρα ανοίγουν την κάνουλα των δόσεων...

Τι μπαίνει στο τραπέζι

Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση ή μάλλον επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ. Ετσι, για εισοδήματα από 50.000 ως 100.000 ευρώ ο συντελεστής της εισφοράς θα επιστρέψει στο 3% αντί 2,1% και για υψηλότερα εισοδήματα στο 4% αντί 2,8%. Επιπλέον, μπαίνει στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, αν και θα πρέπει να τονιστεί πως ούτως ή άλλως η δημοσιονομική επίπτωση θα ήταν στον επόμενο Προϋπολογισμό.

Αλλαγές από το καλοκαίρι θα γίνουν στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ, με τις νεώτερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι «αδυνατίζει» το σενάριο του ενιαίου συντελεστή. Αντί των άμεσων παρεμβάσεων στο ΦΠΑ των νησιών, η κυβέρνηση ετοιμάζει σε 22 νησιά του Αιγαίου φόρο διανυκτέρευσης 1- 5 ευρώ στα πολυτελή καταλύματα και φόρους 3% και 6% σε νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια, αγορά κοσμημάτων, είδη ένδυσης. Επιπλέον όλες οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.

Προ των πυλών είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, ενώ εξετάζεται και η επιβολή έκτακτου φόρου σε «έχοντες- κατέχοντες» με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια. Στο σχεδιασμό υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, όπως και η υιοθέτηση κριτηρίων ή το «ψαλίδισμα» στη 13η σύνταξη, που μπορεί να πάει τελικά στο 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα