Θετικό το Spiegel για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του λέει «Ναι» στις γερμανικές αποζημιώσεις. Μάλιστα τονίζει ότι αυτό είναι ηθικά και πολιτικά σωστό. Εντύπωση προκαλεί και ο τίτλος του περιοδικού που λέει «Χρήματα για τα θύματα, αλλά όχι για τον Τσίπρα» δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις αποστάσεις που κρατούν οι γερμανοί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λέει ο αρθρογράφος μία τέτοια κίνηση θα εμπόδιζε τον Αλέξη Τσίπρα

να συνδέει το παρελθόν με την τωρινή οικονομική κατάσταση της χώρας. «Η Γερμανία κατάφερε μετά την επανένωσή της, με διαπραγματευτικές τακτικές και λεπτομέρειες στις διατυπώσεις να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω αξιώσεις. Έτσι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας γλίτωσε την αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου των 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που πήραν οι Ναζί» αναφέρει το άρθρο του Spiegel.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η Γερμανία δεν έχει αποζημιώσει άλλα θύματα των Ναζί βασιζόμενη σε τεχνικά επιχειρήματα. Η αποζημίωση για καταναγκαστικά έργα καταβλήθηκε στην περίπτωση των ΗΠΑ, όταν οι γερμανικές επιχειρήσεις έχασαν ομαδικές αγωγές από την Αμερική. «Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Στην αναφορά που κάνει για τα θύματα στο Δίστομο, λέει ότι οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ και είναι οικονομικά εφικτές. «Εφόσον τις καταβάλει η Γερμανία, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα. Ότι αναγνωρίζει το αίτημα της Ελλάδας, όχι από πολιτική πίεση, αλλά επειδή υπάρχει σχετική καταδικαστική απόφαση» σημειώνει ο αρθρογράφος του Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι «μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του Βερολίνου θα αποσυνέδεε το παρελθόν της χώρας από το σήμερα, ενώ συγχρόνως η ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα μαζεύει ακόμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να μπορέσει να πληρώσει υποχρεώσεις, μισθούς και συντάξεις, θα στερείται μίας ακόμα δικαιολογίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο γερμανικό Μέσο και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς, που τάσσεται υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων.


Πατήστε εδώ για το γερμανικό δημσίευμα

Keywords
Τυχαία Θέματα