Υποψήφιος ο Κωσταράκος για Πρόεδρος Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Ένας από τους τρεις συνολικώς υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (NATO Military Committee/NATO MC) κατά τις προσεχείς εκλογές του σώματος, που θα πραγματοποιηθούν στη σύνοδό της στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 21 Σεπτεμβρίου, θα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος,

ασφαλώς στη μεγαλύτερη «πρόκληση» όχι μόνο της στραδιοδρομίας του, αλλά και γενικότερα της Ελλάδος, αφού τυχόν επιτυχία του σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, ασφαλώς αντανακλά και στην χώρα.

Τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος της NATO/MC τα αναλαμβάνει στο τέλος Ιουνίου 2015 και ως τότε μπορεί να παραμείνει στη θέση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του. Επομένως, και θεωρητικώς πάντα, αφού στα καθ’ημάς, οι αρχηγοί δεν έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο θητείας και κρίνονται ανά πάσα στιγμή, ο νυν Αρχηγός μπορεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Ιούνιο του 2015, ασφαλώς με τη σύμφωνη γνώμη της κυβερνήσεως.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ έληξε την 1η Αυγούστου και εκτός του Έλληνος Αρχηγού υποβλήθηκαν ακόμα άλλες δύο υποψηφιότητες: Αυτή του Ιταλού και του Τσέχου ομολόγων του, συνολικώς τρεις υποψηφιότητες. Η ψηφοφορία για την εκλογή θα γίνει στην συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής στο Vilnious της Λιθουανίας την 21η Σεπτεμβρίου. Ψηφίζουν οι Αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και η ανακήρυξη γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει υποψήφιο για την θέση του Προέδρου, ο οποίος είναι στο στρατηγικό επίπεδο διοικήσεως της Συμμαχίας, έχοντας άμεση συνεργασίας με τον εκάστοτε Γεν.Γραμματέα του ΝΑΤΟ, προς τον οποίο κάνει προτάσεις και εισηγήσεις, εξ ονόματος της Στρατιωτικής Επιτροπής και εν συνεχεία λαμβάνει αποφάσεις του πολιτικού σκέλους της Συμμαχίας δια του ΓΓ/ΝΑΤΟ που τις μετατρέπει σε επιτελικά σχέδια που καλείται στη συνέχεια να υλοποιήσει ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ (SACEUR), ο οποίος είναι ο κατ’εξοχήν διοικητής στρατευμάτων.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαιναν ότι η επιλογή του Έλληνα Αρχηγού είναι ιδιαίτερα δύσκολη, για μία σειρά λόγους, όπως η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, οι συμμαχίες που αναπτύσσονται μεταξύ των ισχυρών μελών της Συμμαχίας, η δύναμη που έχουν τα ισχυρά κράτη της Συμμαχίας τα οποία συμβάλλουν με μεγαλύτερα ποσοστά και περισσότερα χρήματα στη συμμαχία, ο σημαντικότερος ρόλος που έχει η εξωτερική πολιτική των κρατών-μελών και πολύ λιγότερο οι προσωπικές σχέσεις και τέλος οι διπλωματικές ισορροπίες.

Όπως επισήμαινε η ίδια πηγή «Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι η πλέον ισχυρή στρατιωτική θέση. Στην πραγματικότητα είναι η ανώτατη θέση Στρατιωτικού στη Συμμαχία άρα και παγκοσμίως. Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς την δυσκολία εκλογής αλλά και το πόσο σημαντική είναι η υποψηφιότητα του Έλληνα Αρχηγού».

Σε τελείως πρακτικό επίπεδο, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο Στρατηγός Κωσταράκος δεν θα προέβαινε στην κίνησή του αυτή να θέση υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση, αν δεν είχε την έγκριση και ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ και της ελληνικής κυβερνήσεως. Υπό το πρίσμα αυτό, εκτιμάται ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τις προσεχείς ημέρες επισκέπτεται την Ουάσινγκτων για να έχει συζητήσεις με το Αμερικανό ομόλογό του, θα συζητήσει μαζί του και το θέμα της υποψηφιότητος Κωσταράκου κατά την προσεχή σύνοδο του Βίλνιους της 21 Σεπτεμβρίου.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα