Ζήτησαν από τον Άδωνι "φακελάκι"

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον Αδωνι Γεωργιάδη στις αρχές του προηγούμενου μήνα εξαιτίας ενός συμβάντος που προσέβαλε την οικογένειά του, αλλά και τη θέση του ως υπουργού Υγείας. Πρόκειται για μια υπόθεση διαφθοράς σε νοσοκομείο της Αθήνας, που εκτυλίχθηκε ενώπιον συγγενικού του προσώπου, κάτι που τον εξόργισε και τον ανάγκασε να παρέμβει προσωπικά.
Ολα ξεκίνησαν όταν η μητέρα της συζύγου του, Ευγενίας Μανωλίδου, κ. Αγγελική Πουλάκου, έκλεισε ραντεβού με γιατρό μεγάλου

νοσοκομείου, προκειμένου να προχωρήσει σε επέμβαση ρουτίνας, λόγω ενός μικρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, όπως μεταφέρουν ασφαλείς ιατρικές πηγές, η συνάντηση είχε άσχημη κατάληξη, καθώς ο γιατρός ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από την πεθερά του κ. Γεωργιάδη το καθιερωμένο «φακελάκι», προκειμένου να αναλάβει τη συγκεκριμένη εγχείρηση. «Η οργή της κ. Πουλάκου ξεχείλιζε κατά την αποχώρησή της από το γραφείο του χειρουργού για τη συμπεριφορά του τελευταίου, ωστόσο η ίδια κράτησε διακριτική και αξιοπρεπή στάση, αποφεύγοντας τα παρατράγουδα», αναφέρει στέλεχος του νοσοκομείου, που πληροφορήθηκε εκ των υστέρων το συμβάν, το οποίο είναι πλέον κοινό μυστικό στους ιατρικούς κύκλους.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ. Η αντίδραση, βέβαια, του κ. Γεωργιάδη δεν ήταν το ίδιο ήρεμη με αυτή της κ. Πουλάκου. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», μόλις τέθηκε υπόψιν του το γεγονός αποφάσισε να επικοινωνήσει άμεσα, ο ίδιος, με τον γιατρό και να του ζητήσει εξηγήσεις σε έντονο ύφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ο γιατρός σήκωσε το τηλέφωνό του, θεώρησε ότι κάποιος του έκανε φάρσα. Ωστόσο, μετά την επιμονή του υπουργού Υγείας και την εκδήλωση της οργής του και αφού αντιλήφθηκε ότι όντως στην άλλη γραμμή ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση. «Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ζήτησε “φακελάκι” από την πεθερά του. Οι πολύωρες εξηγήσεις που παρείχε φαίνεται ότι έπεισαν τον υπουργό και, αφού εκείνος προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα διαφθοράς στα νοσοκομεία, έκλεισαν το τηλέφωνο», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από το συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Και μπορεί το συγκεκριμένο συμβάν να έληξε χωρίς να λάβει μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο όταν προ μηνών ο κ. Γεωργιάδης έγινε δέκτης καταγγελίας για συνδικαλιστή του ΕΣΥ σε νοσοκομείο που πιάστηκε να παίρνει «φακελάκι». Ο συγκεκριμένος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω τον Οκτώβριο στο «Σωτηρία» να ζητά από τη διοικήτρια του νοσοκομείου 50.000 ευρώ για να μην προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις και οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, κατηγορούμενος για κακούργημα. Πρόσφατη είναι και η παύση, με απόφαση υπουργού, του προέδρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και πολιτευτή της Ν.Δ., Χάρη Τομπούλογλου, μετά τη σύλληψή του από το Τμήμα Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για χρηματισμό.

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. «Θα είμαστε αμείλικτοι σε υποθέσεις διαφθοράς», υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία ο Αδωνις Γεωργιάδης. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, μελετά προτάσεις από τους συνεργάτες του, που θα προβλέπουν αυστηροποίηση των ποινών, προκειμένου να εξαλειφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο στον χώρο των νοσοκομείων, κάτι βέβαια που -όπως έχουν παραδεχθεί αρκετοί από τους προκατόχους του- είναι αρκετά δύσκολο. Σημειώνεται, πάντως, πως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τα «φακελάκια» σε νοσοκομεία έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνεται από την εθνική έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, τα στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με αυτά, τα δημόσια κέντρα ιατρικής περίθαλψης συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τη διαφθορά στο Δημόσιο, ενώ οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα του φαινομένου με τα «φακελάκια» είναι η Αττική και ακολουθεί η Πελοπόννησος. Αντίστοιχα, τα θύματα της διαφθοράς είναι στην πλειονότητά τους άνδρες ηλικίας 45-54 ετών, απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες.
Οπως, επίσης, αναφέρει η έρευνα, ο «τιμοκατάλογος» στα νοσοκομεία συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα λόγω κρίσης έχει διαμορφωθεί ως εξής: Ενώ το 2011 η τιμή για μια επέμβαση ή εγχείρηση ξεκινούσε από 100 ευρώ και μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 30.000 ευρώ (αναφερόμαστε πάντα σε «φακελάκια»), το 2012 οι τιμές για επέμβαση ή εγχείρηση ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τις 20.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για το «γρηγορόσημο» στα δημόσια νοσοκομεία τα «φακελάκια» διαμορφώθηκαν ως εξής: Το 2011 ξεκινούσαν από 30 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 20.000 ευρώ, ενώ και πάλι λόγω κρίσης το 2012 ξεκινούσαν από 10 ευρώ και άγγιζαν μέχρι και τις 7.000 ευρώ.

Αυστηρή, παραδοσιακή αλλά και μετρημένη...

Ιδιαίτερα αυστηρή, «παραδοσιακή» και πολύ «μετρημένη» ως χαρακτήρας εμφανίζεται η μητέρα της Ευγενίας Μανωλίδου, κάτι το οποίο είχε παραδεχθεί στο παρελθόν και η γνωστή παρουσιάστρια σε συνέντευξή της, αναφερόμενη στο γεγονός ότι αποφάσισε να παντρευτεί μικρή. «Η μητέρα μου είχε σοκαριστεί που είχα παντρευτεί κι έμεινα έγκυος 20 χρονών κι έκανα τον γιο μου τον μεγάλο. Είχε σοκαριστεί και μου έλεγε: “Τι θα κάνεις με το πανεπιστήμιο, με τις σπουδές σου; Θα κάθεσαι πάνω από το παιδί;”. Αλλά ήμουν τυχερή γιατί ήμουν στο εξωτερικό και τα έκανα όλα μαζί», είχε αναφέρει. Πάντως, η κ. Αγγελική Πουλάκου φαίνεται να άσκησε μεγάλη επιρροή στην κόρη της, καθώς μία από τις διαχρονικές της αγάπες είναι η μουσική. «Στο σπίτι η μητέρα της άκουγε Αννα Βίσση και Μαρινέλλα, ενώ στο παιδικό δωμάτιο την Ευγενία μάγευαν παραμύθια ντυμένα με τις μελωδίες του Τσαϊκόφσκι», αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν την οικογένεια και οι οποίοι δεν εξεπλάγησαν όταν η μικρή Ευγενία, μετά το σχολείο και τις οικονομικές σπουδές της στο Αμερικανικό Κολέγιο Deree μετακόμισε στην Αμερική, έγινε δεκτή στη φημισμένη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και αφοσιώθηκε στη σύνθεση, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα