25% νέες ελληνικές επιχειρήσεις «άνοιξαν» σε ένα μήνα lockdown μέσω eBay

Συνολικά 12.000 ελληνικές επιχειρήσεις πωλούν μέσω e-bay από εξαρτήματα αυτοκινήτων μέχρι παιχνίδια, καλλυντικά και ρούχα σε πάνω από 200 χώρες, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου που κάνουν μέσα από το δημοφιλές marketplace.

Ειδικότερα, πάνω από 1 εκατ. προϊόντα προσελκύουν κάθε χρόνο αγοραστές από 15 χώρες, με το μεγαλύτερο μερίδιο να αποσπούν οι ΗΠΑ (34%), το Ηνωμένο Βασίλειο (12%), η Γερμανία (9%) και η Αυστραλία

(3%). Τα ελληνικά προϊόντα, μέσω της πλατφόρμας φτάνουν σε δεκάδες ακόμη χώρες που περιλαμβάνουν το Βανουάτου της Ωκεανίας, ακόμη και τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις στην Καραϊβική.

Το lockdown έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη. Μόνο τον Μάϊο σημειώθηκε αύξηση 25% των πωλητών που συμμετέχουν στην πλατφόρμα συγκριτικά με τα επίπεδα του Απριλίου. Αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξάνουν σταθερά τα μερίδιά τους έχουν πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσουν στα επίπεδα άλλων γειτονικών χωρών, όπως π.χ. η Βουλγαρία, με διπλάσιο μέσο μεικτό όγκο εμπορευμάτων ανά επιχείρηση-πωλητή. Μάλιστα από τους 100 μεγαλύτερους, το Ισραήλ εμφανίζει τετραπλάσιο και η Κίνα 42 φορές τον μεικτό όγκο εμπορευμάτων ανά πωλητή της Ελλάδας.

Στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της eBay για τις διεθνείς αναδυόμενες αγορές, Ilya Kretov, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου χθες, επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους σημαντικά περιθώρια για να αναπτύξουν πωλήσεις στο marketplace της eBay, το οποίο καλύπτει 190 χώρες, μέσω των οποίων διατηρεί ένα δίκτυο 183 εκατ. ενεργών αγοραστών.

Ο κ. Kretov προέβλεψε θετικές προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο eBay αναφερόμενος στις δυνατότητες και στα περιθώρια ανάπτυξης που έχουν επιδείξει χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς τον πληθυσμό και την γεωγραφική θέση.

Κατά την άποψη του κ. Kretov υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο εκτιμάται σε 3,9 τρισ. δολ., με το διασυνοριακό εμπόριο που αφορά στην ιδιωτική κατανάλωση να ξεπερνά τα 0,6 τρισ. δολ. και την Ελλάδα να εμφανίζει ένα μερίδιο περίπου 0,005 τρισ. δολ., με βάση τα στοιχεία της eBay για το 2019. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Kretov θεωρεί ότι υπάρχουν προοπτικές τόσο για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών όσο και για την ανάπτυξη των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου στην εσωτερική αγορά, όπως αυτά της Skroutz και της Public.

Στην πλατφόρμα της η eBay προσκαλεί τους επιχειρηματίες με το μήνυμα: «Στην eBay τα καταστήματα είναι πάντα ανοιχτά. Το κατάστημά σου μπορεί να έκλεισε… αλλά η εταιρεία σου μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και όταν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις».

Όσο για τις προμήθειες των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση των εργαλείων της πλατφόρμας, σύμφωνα με τον κ. Kretov κυμαίνονται μεταξύ 9% και 10% ανά συναλλαγή, ενώ με κόστος 4% επί της συναλλαγής επιβαρύνονται οι πωλητές για την εκκαθάριση των συναλλαγών μέσω PayPal. Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα εκπαίδευσης ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικότερα στη συνεργασία που έχει αναπτύξει η eBay με το Enterprise Greece από τον Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ψηφιακή προβολή τους. Το πρόγραμμα που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε πάνω από 190 αγορές σε όλο τον κόσμο απευθύνεται σε πρώτη φάση σε 70 επιχειρήσεις και το επόμενο έτος θα επεκταθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα