H Wikipedia άλλαξε το λήμμα της Ελένης Αντωνιάδου μετά τον σάλο – Τι αναφέρει για τη NASA

10:22 19/9/2019 - Πηγή: Fortune

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για το πώς βρέθηκε η Ελένη Αντωνιάδου να είναι ερευνήτρια, συνεργάτιδα της NASA αλλά και διδάκτωρ, χωρίς να είναι.

Ενας από τους πρώτους που άνοιξε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι η Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται, ήταν ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό του Παρισιού, Κώστας Μπουγιούκος.

Μετά την βράβευση της Αντωνιάδου από την Νίκη Κεραμέως,  ο κ. Μπουγιούκος  δημοσίευσε ανάρτηση στο Facebook,

στην οποία αναφέρει ότι η κα. Αντωνιάδου δεν έχει δουλέψει ποτέ για τη NASA, έχει παρακολουθήσει μόνο ένα summer camp από αυτά που διοργανώνει η NASA για εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο, δεν έχει βραβευτεί από την NASA, και δεν έχει κάνει έρευνα για την αναγεννητική ιατρική.

Την σκυτάλη πήραν πολλά site που αμφισβήτησαν και το ερευνητικό της έργο, λέγοντας ότι βρέθηκαν ελάχιστες δημοσιεύσεις στο όνομά της.

Με το θέμα ασχολήθηκαν και τα Ellinika hoaxes που αναλύουν γιατί όλα αυτά που έχουν γραφτεί για την Ελένη Αντωνιάδου και η ίδια υποστηρίζει και δεν έχει ποτέ διαψεύσει, είναι ψέματα.

Το πιο κακό ψέμα της Αντωνιάδου

Το πιο άσχημο «ψέμα» της Αντωνιάδου πέραν από τους επαίνους και τους τίτλους που δήθεν έχει πάρει, ήταν αυτό με την τεχνητή τραχεία.

Εξηγώντας το 2014 στην Τατιάνα Στεφανίδου τι είναι η τεχνητή τραχεία, η Αντωνιάδου είχε αναφέρει πως ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τραχεία που «εκείνη» έφτιαξε είναι ζωντανός και πιστεύει «ότι δεν το έχει μετανιώσει», (σ.σ εννοούσε τη μεταμόσχευση).

Ωστόσο, τη στιγμή της συνέντευξης, ο ασθενής που αναφέρει ήταν ήδη νεκρός από τις 30/01/2014 λόγω απόρριψης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε. Σύμφωνα με την αυτοψία, αποκολλήθηκε τελείως από το λαιμό του.

Η υπόθεση αυτή αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία τις ιατρικής, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα Ellinika hoaxes.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σάλος στο διαδίκτυο για την Ελένη Αντωνιάδου που «διαπρέπει ως επιστήμονας της NASA»

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ακολούθησε ένα πάρτι στα social media.

Στο Twitter τα σχόλια δίνουν και παίρνουν, με πολλούς χρήστες να αρκούνται στην ειρωνεία, τη στιγμή που άλλοι εκφράζουν ανοιχτά τον εκνευρισμό τους τόσο προς το πρόσωπό της, όσο και προς τα ΜΜΕ που την ανύψωσαν στο θεό, μόνο και μόνο για να την δουν να γκρεμίζεται.

Η Wikipedia βάζει τα πράγματα στην θέση τους

Μετά λοιπόν το «ξέσκισμα» στα ΜΜΕ, η Wikipedia άλλαξε το βράδυ της Τετάρτης (18/9/2019) το λήμμα της Ελένης Αντωνιάδου.

Συγκεκριμένα, ενώ προηγουμένως η Wikipedia παρουσίαζε με φειδώ τα κατορθώματα της Ελληνίδας που απασχολεί τις τελευταίες μέρες τα social media, πρόσθεσε μερικές διευκρινήσεις για την επαγγελματική της πορεία, οι οποίες διέρρευσαν τις τελευταίες μέρες.

Η Wikipedia διευκρινίζει αρχικά πως η ιδιότητά της ως ερευνήτρια της NASA δεν τεκμηριώνεται από καμία πηγή και προσθέτει πως συμμετείχε ως φοιτήτρια σε summer camp εκεί.

Επίσης η Wikipedia τονίζει πως αν και η Ελένη Αντωνιάδου δηλώνει επιχειρηματίας, η εταιρία της φαίνεται πως είναι… ανύπαρκτη.

«Στον επιχειρηματικό τομέα, είχε ιδρύσει την εταιρεία Transplants without Donors, που φερόταν να ειδικεύεται στην κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς. Παραταύτα, η εταιρεία δείχνει ανύπαρκτη, καθώς δεν βρίσκονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά μ’ αυτήν», αναφέρει γι΄αυτό η Wikipedia

Τέλος, στο λήμμα της υπάρχει και μία παράγραφος με τίτλος  «Επικρίσεις», που ουσιαστικά γίνεται μία σύντομη αναφορά σε όσα έχουν γραφτεί και κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες στα social media.

Τι αναφέρεται στη Wikipedia για την NASA και την Αντωνιάδου

«Η Ελένη Αντωνιάδου είναι επιχειρηματίας και βιοπληροφορικός.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ είναι, επίσης, κάτοχος  μεταπτυχιακού διπλώματος από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι.Η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή. Συμμετείχε ως φοιτήτρια στη θερινή Ακαδημία της ΝΑΣΑ.

Το 2016, η Αντωνιάδου προέδρευσε της 2ης έκδοσης της ιδιωτικής επαγγελματικής κίνησης προώθησης πολιτικών στο χώρο της υγείας που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Υγείας. Η εταιρία Mattel, το 2019, κυκλοφόρησε κούκλα Barbie βασισμένη στη μορφή της. Μεταξύ άλλων συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης, ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ.

O Δείκτης επιστημονικής ποιότητας h της είναι περίπου στο 7.

Επικρίσεις

Η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου στα 1α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», το οποίο επιδόθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί δριμεία κριτική στο πρόσωπό της κυρίως επειδή σε πολλαπλά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις υπήρχαν ισχυρισμοί που έπειτα αποδείχθηκε πως απείχαν από την αλήθεια.  Ο ισχυρισμός πως είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή» είναι ανακριβής καθώς υπεύθυνοι για την (σημ. αποτυχημένη) αυτή επέμβαση ήταν οι Πάολο Μακιαρίνι και Αλεξάντερ Σεϊφαλιάν, ενώ το όνομά της απουσιάζει από την επιστημονική δημοσίευση. Η Αντωνιάδου εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις, μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του ασθενή που υποβλήθηκε στην επέμβαση να αναφέρει λανθασμένα πως επέζησε.

Παρά τα όποια σχετικά δημοσιεύματα και το βιογραφικό της, η Αντωνιάδου δεν εργάστηκε απευθείας για τη NASA, παρά μόνο παρακολούθησε σαν μεταπτυχιακή φοιτήτρια ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA. Ο ισχυρισμός που τη θέλει να έχει λάβει το βραβείο Εξαιρετικού Ερευνητή NASA -ESA (»NASA – ESA Outstanding Researcher Award») το 2012 δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Σύμφωνα με τον διαστημικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της NASA Σταμάτη Κριμιζή η NASA και η ESA έχουν μόνο ξεχωριστά βραβεία. Επίσης, δεν υπάρχει το όνομά της στη λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων μέχρι το 2012. [Επιπλέον, αναφορικά με τους τίτλους σπουδών της, σε αντίθεση με κάποιους δημοσιευμένους ισχυρισμούς, δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD). Παρότι ξεκίνησε το 2010 το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις αυτό δεν ολοκληρώθηκε καθώς τελείωσε τις σπουδές της από εκεί το 2012 με τίτλο «μάστερ» (MSc). Στον επιχειρηματικό τομέα, είχε ιδρύσει την εταιρεία Transplants without Donors, που φερόταν να ειδικεύεται στην κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς. Παραταύτα, η εταιρεία δείχνει ανύπαρκτη, καθώς δεν βρίσκονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά μ’ αυτήν.

Τέλος, η Ελένη Αντωνιάδου δέχτηκε κριτική από πανεπιστημιακούς επειδή «καρπώθηκε» εύσημα που δεν της αναλογούν με βάση την πραγματική ακαδημαϊκή της πορεία. Ο Κώστας Μπουγιούκος, επίκουρος καθηγητής σε γαλλικό πανεπιστήμιο της άσκησε κριτική για τους ανωτέρω μη αληθείς ισχυρισμούς. Επιπροσθέτως, ο πρώην καθηγήτης της στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος επιβεβαίωσε την μη εργασία της στη NASA και χαρακτήρισε άτοπο τον τίτλο της «ερευνήτριας» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα