H ΕΚΤ προειδοποιεί για «φούσκες» σε ακίνητα και χρηματιστήρια – Καμπανάκι για Covid και NPEs
«Φούσκες» και υπερβολικές αποτιμήσεις διακρίνει τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, «θύλακοι πληθωρικότητας» σε ορισμενες αγορές, οι οποίοι σχηματίσθηκαν χάρη στην αναβάθμιση ενεργητικών στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων. Οι τομείς αυτοί είναι εκτεθειμένοι σ’ έναν κίνδυνο διόρθωσης, ενώ οι επιχειρήσεις και τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν «πιο αυξημένα επίπεδα χρέους» εξαιτίας της πανδημίας.
Οι φούσκες αυτές συνδέονται παραδόξως
Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης COP26 για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ καλεί τέλος σε «συντονισμένη και επίκαιρη δράση» αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, η οποία να περιορίζει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η βραδύτητα των εμβολιασμών αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως εκτιμά ότι η βραδύτητα του ρυθμού των εμβολιασμών κατά της Covid-19 σε ορισμένα μέρη του κόσμου μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει.
Η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη, με ενισχυμένη δραστηριότητα στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, «μείωσε πολλούς από τους χειρότερους φόβους μας αναφορικά με τις οικονομικές ουλές και την αύξηση του κινδύνου της μη αποπληρωμής πιστώσεων» ως επακόλουθο της Covid-19, αναφέρει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Όμως «οι κίνδυνοι, που συνδέονται με την πανδημία, δεν έχουν πλήρως εξαφανιστεί, κυρίως επειδή η πρόοδος του εμβολιασμού παραμένει αργή σε πολυάριθμες περιφέρειες του κόσμου» συνεχίζει ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, στο προοίμιο της έκθεσης.
Ο ιός συνεχίζει να διαδίδεται και η επιδημία αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη, με νέο ρεκόρ μολύνσεων άνω των 52.000 νέων κρουσμάτων σήμερα στη Γερμανία, ενώ η Γαλλία ξεπέρασε χθες, Τρίτη, το όριο των 20.000.
Έτσι, με τις διαταραχές που μπορεί κάποιος να προβλέψει στην αγορά εργασίας και τη ζήτηση, «η πανδημία συνεχίζει να είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη» προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Για να ολοκληρωθεί ο πίνακας των απειλών για την οικονομία, στην έκθεση επισημαίνονται «οι πιέσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος των τιμών της ενέργειας» που δημιουργούν επίσης μια πρόκληση για τις «προοπτικές του πληθωρισμού», ενός μεγέθους στο οποίο η ΕΚΤ βασίζει τη νομισματική πολιτική της.
«Kαμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας
Παρόλο που τα πρώτα στοιχεία των τραπεζών είναι ενθαρρυντικά, καθώς εμφανίζουν περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει επιφυλακτική εκτιμώντας ότι ο «τελικός λογαριασμός» της πανδημίας μπορεί να αποδειχθεί πιο «τσουχτερός».
Και τούτο διότι σύμφωνα με τον SSM, τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, οι υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας εντοπίζουν ανησυχητικά ευρήματα τα οποία είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα πτωχεύσεων και κόκκινων δανείων.Η ΕΚΤ έχει διαπιστώσει, συγκεκριμένα, ότι ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) αυξάνεται για τα δάνεια εκείνα που τελειώνει η περίοδος χάριτος (μορατόρια) ή για τις κατηγορίες των δανείων που ολοκληρώνεται η περίοδος της κρατικής εγγύησης. Τα δάνεια αυτά σε συνδυασμό με εκείνα τα οποία ήδη έχει γίνει κάποια ρύθμιση, προκειμένου να μην «κοκκινίσουν», αποτελούν σύμφωνα με τον SSM την «Αχίλλειο πτέρνα» των τραπεζών.
Ο SSM εκτιμά ότι ακόμη και αν η πανδημική κρίση δεν οδήγησε σε άμεση αύξηση των ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα, ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως . Παρά τη μείωση των δεικτών NPL και τα χαμηλά επίπεδα αφερεγγυότητας το 2020 και το 2021, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων καθώς τα μέτρα κρατικής στήριξης αποσύρονται σταδιακά. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι οικονομικοί τομείς που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην πανδημία εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπό της, ενώ άλλοι πλήττονται από δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επί του παρόντος, οι τράπεζες δεν φαίνεται γενικά να αναμένουν σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κεφάλαια και η κερδοφορία των επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί, έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και διατηρούνται εν ζωή μόνο χάρη στη ρευστότητα που έχουν λάβει μέσω των μέτρων στήριξης. Έτσι, με τα δεδομένα αυτά η πτώχευση των επιχειρήσεων αυτών δεν αποσοβείται απλώς αναστέλλεται για λίγο χρόνο.
Συνολικά, ο SSM υπογραμμίζει ότι καθώς οι τελικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών παραμένουν ασαφείς, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν «βγει ακόμη στο ξέφωτο» , καθώς η γρήγορη ανάκαμψη της κερδοφορίας που καταγράφεται μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια. Η ταχεία ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών οφείλεται εν μέρει σε ασταθείς πηγές, όπως τα έσοδα από συναλλαγές, τα οποία θα μπορούσαν γρήγορα να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Όσον αφορά στην ελληνική αγορά σύμφωνα με τα στοιχειά της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου 2021 το ύψος των ΜΕΔ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων (σε ατομική βάση) υποχώρησε σε 29,4 δισεκ. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΔ σε 20,3%.
To άρθρο H ΕΚΤ προειδοποιεί για «φούσκες» σε ακίνητα και χρηματιστήρια – Καμπανάκι για Covid και NPEs δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- 24ωρη απεργία σε ΗΣΑΠ- Μετρό- Τραμ αύριο 18/11
- Απεργία σε ΜΜΕ: Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ αύριο
- Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, 24ωρη απεργία των εργαζομένων
- Νέες, μαύρες χειρουργικές μάσκες προσώπου ΜΕΓΑ TYPE IIR
- Ο ΣΚΑΙ διώχνει τον Απόστολο Γκλέτσο από σίριαλ και ο Μ. Βουλαρίνος ανέλαβε να τον λοιδορήσει
- Πειραιάς: Κατασβέστηκε η πυρκαγιά σε αποθήκη στρωμάτων
- Συνεργασία SARMED με SARKK ABEE (προϊόντα Tommy Hilfiger)
- Σε πτωτική τροχιά για έβδομη ημέρα η τουρκική λίρα, συνεχίζει τα χαμηλά
- DBRS: Εντυπωσιακή μείωση των ΝPEs στην Ελλάδα, εξυγιαίνονται οι τράπεζες
- Απεργία στα μέσα μεταφοράς: Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, τραμ την Πέμπτη 18 Νομεβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- DBRS: Εντυπωσιακή μείωση των ΝPEs στην Ελλάδα, εξυγιαίνονται οι τράπεζες
- Σταϊκούρας: Στο 7% η ανάπτυξη στον νέο προϋπολογισμό. Καμία απόφαση ακόμη για διανομή μερίσματος τις γιορτές
- Η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού και το brain drain, στο επίκεντρο συζήτησης Μητσοτάκη με Έλληνες του Λονδίνου
- Βρετανία: Άλμα του πληθωρισμού στο 4,2% τον Οκτώβριο
- H ΕΚΤ προειδοποιεί για «φούσκες» σε ακίνητα και χρηματιστήρια – Καμπανάκι για Covid και NPEs
- Τελευταία Νέα Fortune
- H ΕΚΤ προειδοποιεί για «φούσκες» σε ακίνητα και χρηματιστήρια – Καμπανάκι για Covid και NPEs
- Σταϊκούρας: Στο 7% η ανάπτυξη στον νέο προϋπολογισμό. Καμία απόφαση ακόμη για διανομή μερίσματος τις γιορτές
- DBRS: Εντυπωσιακή μείωση των ΝPEs στην Ελλάδα, εξυγιαίνονται οι τράπεζες
- Βρετανία: Άλμα του πληθωρισμού στο 4,2% τον Οκτώβριο
- Η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού και το brain drain, στο επίκεντρο συζήτησης Μητσοτάκη με Έλληνες του Λονδίνου
- Άνοδος για τις ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών
- ΣΤΑΣΥ: Θα αναζητηθούν ευθύνες στον ιδιώτη ανάδοχο του έργου για το τραγικό δυστύχημα στον Ηλεκτρικό
- Γέλεν: Τα χρήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ επαρκούν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου
- Άτοκες οι δόσεις για εξόφληση των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής
- Έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη την Πέμπτη για τον κορωνοϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Kαμπανάκι» της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας
- Μουσεία: Κατά 263,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις τον Ιούλιο
- Και ένας Έλληνας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ
- Τουρκία: Παρέμβαση Ερντογάν και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ
- Χρ. Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για νέα στήριξη αν αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στην ενέργεια
- Stella Vita: Το ηλιακό βαν που μπορεί να διανύσει έως και 740 χλμ
- ΕΚΤ: Πιο «τσουχτερός» ο τελικός λογαριασμός της πανδημίας – «Αχίλλειος πτέρνα» των τραπεζών τα κόκκινα δάνεια
- Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε ισόγειο κτιρίου στον Πειραιά
- ΚΑΠ: Η πρόταση για 8 συνδεδεμένες ενισχύσεις
- Πολωνία: Η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία μπορεί να διαρκέσει μήνες