K. Aλεξόπουλος (Domotel): Η ξενοδοχειακή αγορά θα επιστρέψει σε επίπεδα 2019 σε δύο χρόνια

16:53 12/6/2020 - Πηγή: Fortune

Την πρόβλεψη ότι η ξενοδοχειακή αγορά θα επιστρέψει στα μεγέθη του 2019 το 2022 κάνει στο Fortune ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, CEO της αλυσίδας Domotel Hotels & Resorts και ιδρυτής της DHR Services.

“Η αγάπη για την Ελλάδα είναι δεδομένη, ωστόσο, παρά την επιθετική και επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι μουδιασμένα”, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος,

CEO της αλυσίδας Domotel Hotels & Resorts και ιδρυτής της DHR Services. Απαντώντας σε ερώτημα του Fortune για τα μηνύματα που λαμβάνει από τις αγορές στις οποίες διατηρεί πελάτες σημειώνει:

«Οι μακρινές αγορές είναι σχεδόν απίθανο να κινηθούν, ενώ πολλές ευρωπαϊκές, ιδιαιτέρα σημαντικές για τη χώρα μας, δεν έχουν ακόμα ορίσει τους όρους των ταξιδιών. Όσο κι αν ελπίζει κανείς στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής η αλυσίδα του τουρισμού δεν μπορεί να αναδιοργανωθεί και να λειτουργήσει «a la minute». Τα θετικά δείγματα από τα Βαλκάνια που παραδοσιακά επιλέγουν την Ελλάδα για τις οικογενειακές τους διακοπές και οι καταγεγραμμένες προθέσεις της Δυτικής Ευρώπης δημιουργούν ελπίδες για έναν Αύγουστο με ικανοποιητική κινητικότητα και ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αρκετά ενισχυμένους”.

Ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος

Οι κρίσιμοι στόχοι για το 2020

Όπως εξηγεί, οι στόχοι της φετινής χρονιάς για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι τρεις: να αποφευχθούν οι λειτουργικές ζημίες, να διατηρηθεί αξιόμαχο και να υποστηριχθεί το ανθρώπινο δυναμικό και, το σημαντικότερο, να διασφαλιστεί η συνέχεια στο τουριστικό δίκτυο ώστε να λειτουργήσει το 2021.

Μεγάλο ζητούμενο σε αυτό το περιβάλλον προκλήσεων είναι πώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο επιπροσθέτως έχει να διαχειριστεί την εργασιακή ανασφάλεια στον κλάδο. Ο κ. Αλεξόπουλος έχει απάντηση στο ερώτημα:

“Ο Έλληνας είναι ιδιαίτερος χαρακτήρας, στην κανονικότητα είναι διχαστικός και πολλές φορές μεμψίμοιρος. Στην κρίσιμες στιγμές και στις δυσκολίες όμως κυριαρχούν η συσπείρωση, η ψυχραιμία και η συστράτευση στον κοινό στόχο. Ο υγειονομικός κίνδυνος δεν κάνει διακρίσεις. Το ίδιο και η επακόλουθη κρίση μετά το κλείσιμο της οικονομίας. Τα αποτελέσματά της είναι οριζόντια και ισοπεδωτικά. Όλοι μαζί με ευθύνη, νηφαλιότητα και ρεαλισμό αντιμετωπίζουν τη σημερινή ακόμα εξελισσόμενη πραγματικότητα. Προσωπικά, διαπιστώνω καθημερινά από όλους τη διάθεση να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Μάλιστα, παρά την ανασφάλεια και το ήδη πολύ μεγάλης κλίμακας πλήγμα, όλοι επιδεικνύουν αυξημένη εργασιακή διάθεση. Οι συνθήκες αυτές ενεργοποίησαν δύο χαρακτηριστικά μας, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό και πολύ δυναμικό μείγμα, τον επαγγελματισμό και το φιλότιμο. Η αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και η ανάγκη διαρθρωτικών τομών δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου για τη μακροπρόθεσμα αειφόρο ανάπτυξη του οικοσυστήματος του τουρισμού προς όφελος όλων των συμμετεχόντων”.

Οι επόμενες εβδομάδες

Ενόψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού, τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες αναμένεται να ενισχυθεί η ζήτηση στην ξενοδοχειακή αγορά αλλά αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά το δεδομένο ότι το 2020 θα είναι μια “κακή χρονιά” για τον κλάδο.

Όπως αναφέρει στο Fortune ο κ. Αλεξόπουλος, “δεδομένων των συνθηκών, η εκκίνηση του Ιουλίου θα καθυστερήσει, ενώ και ο Αύγουστος θα εμφανίζει διακυμάνσεις ανά περιοχή”, για να επαναλάβει ότι “φέτος φαίνεται να ενισχύονται οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος. Όλα αυτά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο υγειονομικό ατύχημα στον προορισμό αλλά και στις αγορές που μας ενδιαφέρουν και ελπίζουμε ότι θα μας επισκεφθούν. Πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη εξίσωση με πολλούς παράγοντες να επηρεάζουν. Άλλωστε η επαναφορά της κανονικότητας στις πτήσεις, αλλά και οι πωλήσεις δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη”.

Οι προβλέψεις

Ζητήσαμε ωστόσο από τον κ. Αλεξόπουλο να μοιραστεί μαζί μας το σενάριο με το οποίο σχεδιάζει τη στρατηγική του για την επόμενη χρονιά και να τολμήσει μια πρόβλεψη και για το 2021.

Όπως αναφέρει “το 2021, αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, θα μπορούσε να είναι το έτος της πλήρους ανάκαμψης, ωστόσο κρίνω ότι και αυτή θα περιοριστεί από τους τραυματισμένους παίχτες του τουριστικού δικτύου (ΤΟ, αεροπορικές κ.λπ.) καθώς και από την οικονομική ύφεση στις αγορές προέλευσης. Το 2022 θα μπορούσε να είναι το πρώτο έτος στα μεγέθη του επιτυχημένου 2019 και αναλόγως της διαχείρισης από πλευράς μας των προηγούμενων ετών να μας βρει ενισχυμένους και διαφορετικά τοποθετημένους στον ανταγωνιστικό χάρτη”.

Ωστόσο ο κ. Αλεξόπουλος “βλέπει” και μια σημαντική ευκαιρία. Όπως σημειώνει, “η ενεργοποίηση των προορισμών της Ηπειρωτικής Ελλάδας, παραλιακών και μη, είναι πιθανό να επιταχύνει την επαναφορά της τουριστικής κανονικότητας. Επιπλέον, θα προσφέρει λύση στα δύο χρόνια ζητήματα, την εποχικότητα και την περιορισμένη φέρουσα ικανότητα της υψηλής περιόδου. Οι πύλες εισόδου της Ηπειρωτικής Ελλάδας, εκτός από τα οδικά μας σύνορα, είναι τα δύο μεγάλα αεροδρόμια, το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και το Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, τα οποία λειτουργούν όλο τον χρόνο με σταθερές συνδέσεις με όλες τις διεθνείς τουριστικές αγορές ενδιαφέροντός μας. Αυτό βοηθάει τόσο στην απεξάρτηση από τις πτήσεις charter, που έχουν συγκεκριμένη περίοδο και προορισμούς όσο και διευρύνουν το πελατολόγιο της χώρας και τα κανάλια διανομής με δυνατότητες πρόσβασης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η δε ενίσχυση και τοποθέτηση των ηπειρωτικών τουριστικών μας προϊόντων θα αυξήσει το capacity της high season μέσα από την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων υποδομών, ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να προσφέρει στη χώρα πολύτιμη υπηρεσία αυξάνοντας σημαντικά το τουριστικό εισόδημα, την απασχόληση, τη γεωγραφική διασπορά και τη διάχυση στην ελληνική κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα