Lockdown: Οι λόγοι που δεν έχουμε δει μεγάλη μείωση στα κρούσματα

14:45 5/12/2020 - Πηγή: Fortune

Τα στοιχεία από την εξάπλωση του Covid-19 προβληματίζουν, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική παρά το lockdown εβδομάδων.

Το lockdown πήρε ακόμη μια παράταση, και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, με τα πάντα όμως να είναι ρευστά και όλα να εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο αριθμός των

κρουσμάτων και η επιδημική εικόνα της χώρας επιμένουν, είναι:  οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις, τα πιο ήπια περιοριστικά μέτρα που ισχύουν τώρα σε σχέση με την άνοιξη, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κόπωση του πληθυσμού.

Η κινητικότητα είναι αρκετά αυξημένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε, τον Μάρτιο, ενώ η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού αφορά πλέον τη διαδρομή εργασία-σπίτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να πηγαίνουν κανονικά στις εργασίες τους μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια και τον μεταδίδουν σε όλη την οικογένεια, ανάμεσά τους και στα γηραιότερα μέλη, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από επιπλοκές.

Όπως επεσήμαναν οι αρμόδιοι στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από τις παρατηρήσεις και τα στοιχεία, αφορά τη συμπεριφορά στα χωριά και τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, παρά την απαγόρευση, ανάμεσα σε οικογένειες.

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο», τόνισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποφόρτιση του επιδημιολογικού προβλήματος και ειδικότερα στην βόρεια Ελλάδα, καθώς υπήρξε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά, υποστήριξε.

Αναφορικά με την άρση των μέτρων, σημείωσε πως «δε μιλάμε για άρση των μέτρων, αλλά για οργάνωση αυτής». «Αν δε δούμε τη βελτίωση των δεδομένων μέσα στα νοσοκομεία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρουσίασε τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900 κρούσματα.

Επισημαίνει δε ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή και το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι πρόωρο.

Επί τάπητος το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στ. Πέτσας: Θα πάμε σταδιακά προς το άνοιγμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» αναφερόμενος στην χαλάρωση των μέτρων είπε ότι θα πάμε σταδιακά σημειώνοντας ότι διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ανακοινωθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας ώστε να ξέρουν οι πολίτες- νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τι τους ξημερώνει από τις 14 του μήνα.

«Ανοίγουν τώρα κάποια καταστήματα λίγο πάνω από 100, για αμιγώς εποχιακά είδη, κάτι που θα δώσει ίσως και μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας. Και με προσοχή πάντα θα ανοίξουμε και άλλους τομείς της δραστηριότητας μας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουμε εισηγήσεις από την επιτροπή των ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά περιφέρεια και προσθέτοντας ότι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να δουν οι πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν» είπε.

Tέλος ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «έχουμε στο οπλοστάσιό μας, όχι μόνο το εμβόλιο, αλλά και μια καλύτερη αγωγή για τους συμπολίτες μας που τη χρειάζονται» και πρόσθεσε «είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία ενός rapid test. Είμαστε στη φάση -μετά την κατοχύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας- της εμπορικής εκμετάλλευσης. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί γρήγορα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να έχουμε ένα εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια rapid test».

Keywords
Τυχαία Θέματα