Πώς η κινεζική εταιρεία παραγωγής τηλεφώνων Xiaomi κατέκτησε την Ινδία

10:22 5/12/2020 - Πηγή: Fortune

των Eamon Barrett & Grady McGregor

Η Xiaomi, η γνωστή εταιρεία τεχνολογίας με έδρα στο Πεκίνο, έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στην Ινδία.

Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι οι διαφημιστικές εκστρατείες. Το δημοφιλέστερο βίντεο σε μια σειρά διαφημίσεων με αφορμή τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή της Ινδίας, το Diwali, έχει πάνω από 6 εκατομμύρια views στο YouTube.

Και η Xiaomi πούλησε 9 εκατομμύρια smartphone κατά τη διάρκεια της γιορτής, που κρατάει έναν μήνα.

Η εταιρεία πουλάει συνήθως 12 εκατομμύρια συσκευές σε ένα τρίμηνο στην Ινδία. Άρα, όπως επισημαίνει και ο Manu Kumar Jain, ο 39χρονος παγκόσμιος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Xiaomi για την Ινδία, το φετινό Diwali που τελείωσε στις 14 Νοεμβρίου είναι το καλύτερο της εταιρείας από πλευράς επιδόσεων.

Εκτός από διαφημίσεις, η Xiaomi προέβη και σε άλλες κινήσεις: μετέφερε μέρος της παραγωγής στην Ινδία, εξασφάλισε το δικαίωμα να ανοίξει χιλιάδες καταστημάτων λιανικής, και ανέπτυξε τηλέφωνα και άλλες συσκευές έχοντας τον Ινδό καταναλωτή κατά νου.

Με άλλα λόγια, πόνταρε τα πάντα σε μια αγορά που άλλα ξένα brands τηλεφώνων προσπαθούν ανεπιτυχώς να κερδίσουν.

Η επένδυση της Xiaomi στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά κινητών τηλεφώνων του κόσμου, όπου 300.000 άτομα φορτίζουν το πρώτο smartphone της ζωής τους κάθε μέρα, την ανέδειξε στην εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις συσκευών στην Ινδία για τρία συναπτά έτη. Το 2020, μέχρι τώρα, έχει πουλήσει 29 εκατομμύρια τηλέφωνα – 2 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι στην Κίνα – και ελέγχει το ένα τέταρτο της αγοράς smartphone της Ινδίας.

Αφότου εμφανίστηκε πριν από μια δεκαετία, οι δημοσιογράφοι του tech αποκαλούσαν την Xiaomi «Apple της Κίνας» εξαιτίας των κομψών τηλεφώνων που απευθύνονταν στην αυξανόμενη, νεαρής ηλικίας μεσαία τάξη της Κίνας. Η σύνδεση αυτή τροφοδότησε τη φήμη της Xiaomi αλλά εκνεύρισε τους σχεδιαστές στην έδρα της Apple στο Κουπερτίνο που χαρακτήρισαν τις συσκευές της Xiaomi ως φτηνές απομιμήσεις.

Πλέον, η Xiaomi είναι ένας ευρέως αποδεκτός γίγαντας των τηλεφώνων, με 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι και κεφαλαιοποίηση 78,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και οι πωλήσεις της Xiaomi στην Ινδία – που πλέον αντιστοιχούν στο 20% όλων των εσόδων της εταιρείας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley – συνέβαλλαν ώστε το brand να βγει εντελώς έξω από τη σκιά της Apple.

Ένα μέγεθος επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό: Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, οι παγκόσμιες παραδόσεις τηλεφώνων της Xiaomi έφερα την εταιρεία στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, για πρώτη φορά πάνω από την Apple που τερμάτισε τέταρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα