Morgan Stanley: Ο πληθωρισμός κόστους πνίγει τα εταιρικά κέρδη – Τέρμα το πάρτι στις αγορές

13:22 7/7/2021 - Πηγή: Fortune

Οι πληθωριστικές πιέσεις που οφείλονται στην άνοδο των τιμών τόσο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες όσο και στην άνοδο των μισθών «ροκανίζουν» τα εταιρικά κέρδη, κάτι που θα έχει άμεσα αντίκτυπο στις αγορές, σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όταν επιβλήθηκε για πρώτη φορά lockdown, το βασικό διακύβευμα ήταν πώς θα επιβιώσουν

η οικονομία και οι αγορές, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κατάρρευσης τα τελευταία 90 χρόνια.

Τα κέρδη επέστρεψαν σε υψηλά επίπεδα πιο γρήγορα, με πολλές επιχειρήσεις να μην αισθάνονται τις συνέπειες της ύφεσης.

Στην πραγματικότητα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πέτυχαν επιτάχυνση των πωλήσεων και ρεκόρ κερδοφορίας, το κόστος εργασίας μειώθηκε κατακόρυφα. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, με την οικονομία σε πλήρη άνθηση, οι εταιρείες και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν δύο ζητήματα:

α) Πώς θα κυμανθούν στο εξής τα εταιρικά κέρδη;

β) Θα παραμείνουν οι αγορές σε υψηλά επίπεδα ή θα υπάρξει μεταβολή τάσης; 

Τι απαντά η Morgan Stanley

Οι αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών και, γενικότερα, των αγαθών επιστρέφουν, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις λόγω διαταραχών στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Ορισμένα υλικά, όπως η ξυλεία, ο χαλκός και οι ημιαγωγοί, σημειώνουν εκρηκτική άνοδο, ωστόσο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, τέτοιες αυξήσεις θεωρούνται παροδικές.

Ωστόσο, η Morgan Stanley δεν είναι τόσο αισιόδοξη…, ότι δηλαδή ο πληθωρισμός είναι παροδικός, διότι:

α)Θεωρεί πως το κόστος της εργασίας είναι διαρθρωτικό, αφού ειδικά τα lockdown μείωσαν την προσφορά εργασίας με τρόπο ανεπανόρθωτο. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν αλλάξει επάγγελμα, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη εργατικών χεριών μπορεί να είναι επίμονη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, όπου πλέον η ζήτηση αυξάνεται περισσότερο.

β) Τα γενναία επιδόματα ανεργίας και τα μέτρα τόνωσης αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για το εργατικό δυναμικό, που επιλέγει άλλες ατραπούς από το να δουλέψει για λιγότερα από όσα εσοδεύει όντας, προσωρινά, σε αναστολή.

γ)Οι αυξήσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, είναι υπερβολικές.

Τα παραπανω συνεπάγονται αύξηση λειτουργικά κόστη, με τις τιμές στους μισθούς ειδικά να αυξάνονται δυσανάλογα.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ οι κατώτατοι μισθοί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί έως και 50% ή περισσότερο.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έχουν προταθεί ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις.

Συμπέρασμα

Η ουσία είναι ότι οι οικονομίες ανθούν –κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις αγορές–, όμως το υψηλότερο εταιρικό κόστος σημαίνει λιγότερα έσοδα και κέρδη. Επομένως, οι αγορές μετοχών θα καταγράψουν ισχυρή πτώση ήδη από το καλοκαίρι του 2021.

To άρθρο Morgan Stanley: Ο πληθωρισμός κόστους πνίγει τα εταιρικά κέρδη – Τέρμα το πάρτι στις αγορές δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα