Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου: H διεθνής ανάπτυξη της Blueground, η είσοδος στο Χρηματιστήριο και το startup οικοσύστημα
Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, Co-Founder & CEO της Blueground είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την εξέλιξη του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ελλάδα. Έχοντας καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει μια εταιρεία με διεθνή παρουσία και αποτίμηση πολλών εκατ. ευρώ, δεν σταματάει να θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους
«Μέσα στην επόμενη δεκαετία η Blueground θα σημειώνει δισεκατομμύρια σε κύκλο εργασιών, θα απασχολεί πολλές χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως και θα φιλοξενεί ακόμα περισσότερους. Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ακόμη περισσότερη ευελιξία, συνέπεια και ασφάλεια, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα και την ευκολία να γνωρίσουν νέες πόλεις και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες» αναφέρει σχετικά.
Ακόμη, σχολιάζοντας την εξέλιξη των ελληνικών startups, τονίζει ότι έχει δημιουργηθεί μία δυναμική στο οικοσύστημα, ενώ είναι απαραίτητο τα κεφάλαια να επανεπενδύονται, ώστε να έχουμε νέες εταιρείες, περισσότερες επιτυχίες και να δοθεί η απαραίτηση ώθηση στους νέους επιχειρηματίες. Παράλληλα, δηλώνει ιδιαίτερα ενθουσιώδης για το μέλλον της Blueground και επισημαίνει ότι προσωπικός του στόχος είναι να συνεχίσει να εργάζεται στην εταιρεία και να είναι μέρος της περαιτέρω πορείας ανάπτυξής της.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο κάποια highlights της συνέντευξης:
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας όσον αφορά στην περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των διαμερισμάτων και σε πόσες πόλεις και χώρες δραστηριοποιείται πλέον η Blueground;
Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε 25 πόλεις και 14 χώρες με 8.000 διαμερίσματα, και ο στόχος είναι να φτάσουμε τις 50 πόλεις και τα 40.000 διαμερίσματα μέχρι το 2025. Το προφίλ των πελατών μας κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει ανθρώπους που μετακομίζουν σε μια νέα πόλη για επαγγελματικούς λόγους, χρειάζονται προσωρινή διαμονή λόγω εργασιών στη μόνιμη κατοικία τους, ζουν ένα νομαδικό-ευέλικτο τρόπο ζωής και μετακινούνται από πόλη σε πόλη, ή απλά χρειάζονται προσωρινή στέγαση για λόγους αναψυχής, ιατρικής περίθαλψης και για άλλους σκοπούς. Η μέση διάρκεια διαμονής τους είναι γύρω στους 4.5 μήνες. Περίπου 50% από αυτούς επεκτείνουν την αρχική διάρκεια διαμονής τους και ένας στους πέντε έχει μείνει μαζί μας σε περισσότερα από ένα διαμερίσματα μας.
Πώς προέκυψε η επένδυση στη Tabas στη Βραζιλία, ποιες συνέργειες αναπτύσσονται και αν η Blueground εξετάζει παρόμοιες τοποθετήσεις στο μέλλον;
Η επένδυση στη Tabas ανήκει στο γενικότερο πλαίσιο και πλάνο της Blueground, που είναι να επεκταθούμε σε όλες τις μεγάλες αγορές του κόσμου. H Tabas έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία της στη Βραζιλία και ευρύτερα στη Λατινική Αμερική και για εμάς ήταν μια στρατηγική επένδυση. Δεν είχαμε σκοπό να εισέλθουμε σε αυτή την αγορά πριν το 2024, ωστόσο παρακολουθούσαμε αρκετά χρόνια την πολύ καλή πορεία της Tabas, η οποία διαθέτει εξαιρετική διοίκηση και η κουλτούρα της ταιριάζει πολύ με αυτή της Blueground. Έτσι προέκυψαν σημαντικές συνέργειες. Από τη πλευρά μας έχουμε αναπτύξει το κομμάτι της τεχνολογίας ιδιαίτερα και αυτό δίνει προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες της Tabas.
Τί δείχνει για το ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας το γεγονός ότι πλέον ελληνικές scaleupsμπαίνουν στη «μάχη» της εξαγοράς άλλων εταιρειών;
Το ελληνικό οικοσύστημα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Βλέπουμε εταιρείες που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να έχουν αποκτήσει τέτοιο μέγεθος, που πλέον έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν τόσο οργανικά, όσο και μέσω εξαγορών. Η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων ή εξαγορών, είναι και ένας συμπληρωματικός τρόπος για μια εταιρεία να επεκταθεί σε μία νέα γεωγραφική αγορά ή μία διαφορετική κατηγορία προϊόντος ή υπηρεσίας, εφόσον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Έτσι κάναμε και εμείς με τη βραζιλιάνικη Tabas. Τέτοιες κινήσεις επιβεβαιώνουν την εξωστρέφεια των ελληνικών scaleups και την ωριμότητα του οικοσυστήματος, καθώς έχουν αναδειχθεί εταιρείες που πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πώς προσαρμόζεται το μοντέλο της Blueground στις μεγάλες αλλαγές στον τομέα της εργασίας παγκοσμίως και ιδιαίτερα στο φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» σε ανεπτυγμένες και μεγάλες αγορές; (πχ. ΗΠΑ).
Σίγουρα το μακροοικονομικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιο, καθώς πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές περιμένουν ακόμη και ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο, οπότε σε ένα τέτοιο περιβάλλον πρέπει να περιμένεις και να δεις πώς εξελίσσονται τα πράγματα και να προσαρμοστείς. Όσον αφορά στη «Μεγάλη Παραίτηση», σίγουρα είναι ένα μια συνθήκη που έχει φέρει σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Στην πανδημία οι περισσότερες εταιρείες έθεσαν σε τηλεργασία ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού τους. Αυτό κατ’ επέκταση οδήγησε πολλύς εργαζόμενους να αλλάξουν δουλειά, καθώς είναι ευκολότερο να φύγεις από μια εταιρεία και να πας σε μια άλλη, αν δεν έχεις χτίσει δεσμούς με άλλους ανθρώπους στο γραφείο. Στη Blueground έχουμε ενστερνιστεί το κομμάτι της τηλεργασίας και έχουμε εισάγει το πρόγραμμα «Blueground Nomads». Πολύ απλά αφήνουμε τους εργαζομένους μας να δουλέψουν απ’ όπου θέλουν και όπως θέλουν. Αν θέλουν να πάνε στο γραφείο, καλώς, αν θέλουν να δουλέψουνε υβριδικά αλλά να έρχονται κάποιες μέρες στο γραφείο επίσης καλώς, αν θέλουν να δουλεύουν πλήρως από απόσταση κι αυτό το στηρίζουμε, και μάλιστα δίνουμε και δωρεάν διαμονή σε Blueground διαμερίσματα δύο εβδομάδες σε κάθε εργαζόμενο κάθε χρόνο, και σημαντικές εκπτώσεις αν θέλουν αν εξερευνήσουν τον κόσμο και να ζήσουν σε διαφορετικά μέρη.
Η Ελλάδα δείχνει ως μια χώρα «φιλική» για ψηφιακούς νομάδες. Ποια είναι η προσέγγισή σας ως προς την ελληνική αγορά πλέον;
Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τόπους εργασίας για ψηφιακούς νομάδες. Το βλέπουμε τόσο από ξένους που επιλέγουν να εργαστούν κάποιους μήνες το χρόνο από εδώ, αλλά και από Έλληνες που εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού και, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα της τηλεργασίας, επιστρέφουν για κάποιους μήνες. Η ζήτηση που έχουμε στην Αθήνα είναι σταθερά αυξανόμενη και για αυτό συνεχίζουμε να προσθέτουμε νέα διαμερίσματα στο portfolio μας. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι και η βάση περίπου για το 50% της ομάδας μας, η οποία αυτή τη στιγμή μετρά 780 άτομα παγκοσμίως. Η πλειονότητα των τμημάτων της Blueground, όπως οι ομάδες του product, engineering, marketing, finance και people, βρίσκεται στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα μας και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Aυτή τη στιγμή, περίπου οι μισοί από τους ρόλους που έχουμε ανοιχτούς έχουν ως βάση την Αθήνα.
Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης συγκεντρώσατε από επενδυτές επιπλέον 180 εκατ. δολάρια, ποσό που οδήγησε την αποτίμηση της εταιρείας στα όρια του ενός δισ. δολαρίων, στη λίστα των soonicorns. Ποιος είναι ο στόχος σας και πώς συνδέεται με πιθανή είσοδο στο Χρηματιστήριο;
Η χρηματοδότηση που «σηκώσαμε» έρχεται προφανώς να μας βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Το προϊόν μας έχει ουσιαστικά παγκόσμια απήχηση, δηλαδή σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου χρειάζεται – και λείπει – η υπηρεσία της Blueground, καθώς ο παραδοσιακός τρόπος ενοικίασης ακινήτων, διαμερισμάτων απαιτεί πολύ χρόνο και δεν έχει εξελιχθεί τεχνολογικά. Ο κόσμος θέλει να το κάνει αυτό πιο εύκολο για να μπορεί να μετακινηθεί και να ζήσει σε διαφορετικές πόλεις και περιοχές. Οπότε μέσω της χρηματοδότησης μπορούμε πλέον και αναπτυσσόμαστε πολύ πιο γρήγορα σε περισσότερες πόλεις. Η αγορά είναι πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια και δεν αποκλείουμε να έχουμε κι άλλη χρηματοδότηση, ενώ στο μέλλον θα εισαχθούμε στο χρηματιστήριο. Δεν έχουμε σαφή χρονικό ορίζοντα ακόμα, αλλά το μέγεθος της αγοράς και ο κύκλος εργασιών που θα φτάσει η Blueground τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που θα συνάδει με το να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο για δύο λόγους: πρώτον είναι μια επιλογή που σου δίνει πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια και με χαμηλότερο κόστος, και δεύτερον βοηθάει πάρα πολύ στην ωρίμανση της εταιρείας, σε διάφορα κομμάτια, όπως αυτά της εταιρικής διακυβέρνησης και γενικότερα των δομών και των διαδικασιών. Οπότε ναι είναι στο πλάνο μας και θα είναι φυσικό επακόλουθο όσο μεγαλώνει η Blueground.
Δείτε το βίντεο
Μπορεί να χρειαστείτε σύντομα νέα χρηματοδότηση;
Προς το παρόν ο τελευταίος γύρος καλύπτει απόλυτα τις άμεσες ανάγκες επέκτασής μας καθώς και την επένδυσή μας στην Tabas. Δεν υπάρχει πλάνο για αύξηση κεφαλαίων μέσα στο 2022.
Η πανδημία «πλήγωσε» τη Blueground, αλλά στο τέλος η εταιρεία βγήκε πιο δυνατή. Πόσο σας προβληματίζει πλέον η κρίση που αναδύεται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις, τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση;.
Η Blueground δραστηριοποιείται στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, του real estate και του hospitality. Αυτοί οι τομείς, όπως και εμείς, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τον περιορισμό των μετακινήσεων και τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατούσε. Ωστόσο, οι νέες τάσεις που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, όπως η ευέλικτη εργασία, σε συνδυασμό με σημαντικές αλλαγές που κάναμε το 2020 και 2021, μας έβγαλαν πιο δυνατούς και επανήλθαμε σε τροχιά ανάκαμψης πολύ σύντομα. Σχετικά με την επικείμενη ύφεση που προβλέπεται και τις πληθωριστικές τάσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή ή μείωση στη ζήτηση των υπηρεσιών μας, ωστόσο είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά, και αναμένουμε να προκαλέσει μείωση των δαπανών σε όλους τους τομείς.
Στις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης, το 2022 και κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού, έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωσης -της τάξεως του 20%- σε γύρους χρηματοδότησης, ενώ αναμένεται αυτή η μείωση να είναι σημαντικά μεγαλύτερη για το υπόλοιπο του 2022. Οι αποτιμήσεις όλων των εταιρειών και ειδικότερα αυτών με υψηλή ανάπτυξη, έχουν μειωθεί περίπου 40-70%. Δεδομένων αυτών των νέων συνθηκών, θα προσαρμόσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο με πιο προσεκτικά και στρατηγικά βήματα ανάπτυξης.
Ήσασταν μέρος του τεχνολογικού οικοσυστήματος της χώρας ουσιαστικά από τη «γέννησή» του. Στην πορεία είδαμε πολλές και σημαντικές επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Πώς βλέπετε εσείς την πορεία του ελληνικού startup ecosystem και τι αναμένετε για το μέλλον;
Το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό από όταν ξεκινήσαμε. Πλέον οι Έλληνες είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις startups, υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια για νέους επιχειρηματίες και η πολιτεία κάνει προσπάθειες να στηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Έχει δημιουργηθεί μία δυναμική στο οικοσύστημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα κεφάλαια αυτά να επανεπενδύονται στο οικοσύστημα – να έχουμε νέες startups, περισσότερες επιτυχίες και να ωθούμε νέους επιχειρηματίες. Έτσι δυναμώνει το οικοσύστημα, μέσω ενός ενάρετου κύκλου. Είναι άλλωστε ενδιαφέρον ότι, ενώ τα παραδοσιακά οικοσυστήματα (Σαν Φρανσισκο/ Σιλικον Βαλευ, Νέα Υόρκη, Λονδινο, Βερολίνο) εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρά, όλο και περισσότερα startups από άλλες πόλεις και περιφερειακές οικονομίες αναδύονται ως μία πολύ ισχυρή τάση.
Ποια είναι τα κυριότερα «μαθήματα» που έχετε πάρει και σας έχουν βοηθήσει να προχωρήσετε και να εξελιχθείτε;
Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα είναι να μην σταματάς ποτέ να επενδύεις στην ομάδα σου. Το πρώτο βήμα είναι να προσελκύσεις τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, και όσο η εταιρεία μεγαλώνει να προωθείς την εξέλιξη εκ των έσω. Κατά την άποψή μου, ίσως ο σημαντικότερος ρόλος ενός CEO είναι να μη σταματά να εργάζεται για το πώς η εταιρεία του θα γίνει καλύτερος εργοδότης, να μοιράζεται με διαφάνεια τους στόχους και τις αξίες της εταιρείας, να δίνει κίνητρα στους ανθρώπους του και να τους βοηθά να εξελιχθούν. Στην Blueground αποτυπώσαμε από νωρίς τις αξίες μας και μένουμε πιστοί σε αυτές, με στόχο να προσελκύουμε τους ανθρώπους που τις ασπάζονται, ενώ επενδύουμε στην εξέλιξή τους. Έχουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων μας που έχουν ανελιχθεί εσωτερικά και πλέον ηγούνται των δικών τους ομάδων ή έχουν λανσάρει σε παγκόσμιες αγορές. Αυτό έχει βοηθήσει πολύ στην επιτυχία της εταιρείας. Έχουμε κάνει αρκετά αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα- η ομάδα θα αποτελεί πάντα προτεραιότητα για την Blueground.
Πώς βλέπετε τον εαυτό σας και την εταιρεία σας σε μια δεκαετία από σήμερα;
Μέσα στην επόμενη δεκαετία η Blueground θα σημειώνει δισεκατομμύρια σε κύκλο εργασιών, θα απασχολεί πολλές χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως και θα φιλοξενεί ακόμα περισσότερους. Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ακόμη περισσότερη ευελιξία, συνέπεια και ασφάλεια, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα και την ευκολία να γνωρίσουν νέες πόλεις και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες. Προσωπικός μου στόχος είναι να συνεχίσω να εργάζομαι στην εταιρεία και να είμαι μέρος της περαιτέρω πορείας ανάπτυξής της. Είναι σχεδόν δέκα χρόνια τώρα σκληρής δουλειάς, αλλά είμαι ιδιαίτερα ενθουσιώδης για το μέλλον. Πλέον έχουμε θετικό αντίκτυπο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, και στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες. Οι πελάτες μας λένε ότι λόγω της Blueground τώρα κάνουν το επόμενο βήμα της ζωής τους πιο εύκολα και γρήγορα, και ότι η ευκολία που παρέχουμε τους γλυτώνει χρόνο, ώστε να τον αφιερώσουν σε πράγματα που αγαπούν ή τους παροτρύνει να ζήσουν σε περισσότερες πόλεις ή/και χώρες.
To άρθρο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου: H διεθνής ανάπτυξη της Blueground, η είσοδος στο Χρηματιστήριο και το startup οικοσύστημα δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ψηφιακή κάρτα για κάθε υπάλληλο στο Δημόσιο
- Άφραγκη, χωρίς δουλειά και με ένα μωρό: Η μαγική ιστορία μιας δισεκατομμυριούχου
- Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα;
- Πιάστηκε το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού στον κόσμο
- Αλόννησος: Εντυπωσιακές εικόνες από τα ευρήματα στο βυθισμένο τμήμα του Νεολιθικού οικισμού
- Μέσα στην εβδομάδα οριστικά αποτελέσματα για τα Βιολογικά, τέλη Ιουλίου οι πληρωμές των Νέων του 2021
- Πού γίνονται σήμερα Τρίτη 21/6 δωρεάν rapid test
- Νέο ανθελληνικό παραλήρημα Ερντογάν που εργαλειοποιεί και πάλι το προσφυγικό
- «Πάγωσαν» τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου
- Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου: H διεθνής ανάπτυξη της Blueground, η είσοδος στο Χρηματιστήριο και το startup οικοσύστημα
- Atoms to Algos: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ήδη την καθημερινότητά μας
- ΝΑΤΟ-Διπλωματικές πηγές: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας
- Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια και να ξεμπλοκάρουν εκατ. τόνοι σιτηρών
- Οι περιπτώσεις που επιτρέπουν την τηλεργασία στην Ελλάδα
- Πάνω από τα μισά έσοδα του παγκόσμιου εμπορίου θα περνούν σε δύο χρόνια από τον ψηφιακό κόσμο
- Deloitte: Οι προσπάθειες ένταξης των LGBT+ έχουν θετικό αντίκτυπο στο χώρο εργασίας
- Κορωνοϊός: 4.832 νέα κρούσματα, 11 νεκροί, 97 διασωληνωμένοι
- Γερμανική βεβαιότητα για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
- Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χήρα Τράγκα: Δεν εισπράττει ούτε τα ενοίκια της δεσμευμένης περιουσίας της – Τι ζητά με την προσφυγή της
- Φυσικό αέριο: Σε εγρήγορση μετά το «στοπ» από την Gazprom στην Ελλάδα - Ανησυχία στην Ευρώπη
- Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
- Tesla: Αγωγή από πρώην εργαζομένους για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας που διέπει τις απολύσεις
- Αναζητούνται επειγόντως ναύτες για όλες τις κατηγορίες πλοίων
- Θοδωρής Λεμπέσης: «Η μνήμη, για μένα, είναι ό,τι η ρίζα για ένα δέντρο...»
- Tesla: Αγωγή κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι που απολύθηκαν - Κατηγορία για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας
- Η ΕΕ διχάζεται για τις εγκαταστάσεις λιπασμάτων σε φτωχότερες χώρες εν μέσω επιδείνωσης της επισιτιστικής κρίσης
- Krizotakis: H Yeni Safak κατηγορεί τον K. Μητσοτάκη για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Δεν πείθουν τους Ελληνες τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας