Δύο μεταλλάξεις κορωνοϊού «σαρώνουν» την Ευρώπη- Σε επιφυλακή οι Έλληνες ειδικοί για τρίτο κύμα

16:02 20/1/2021 - Πηγή: Fortune

Αισθητή την παρουσία τους έχουν κάνει οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες πλέον εξαπλώνονται ραγδαία στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν στενά τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού καθώς πλέον έχουμε αρκετά κρούσματα και στη χώρα μας. Μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει τα δύο ορφανά κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι

«ορφανά» δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα.

Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Οι δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού που «σαρώνουν» τον πλανήτη και τρομάζουν τους ειδικούς

Εκτός από την Ελλάδα, η δυναμική της εξάπλωσης και των δύο μεταλλάξεων, της Βρετανικής και του νοτιοαφρικάνικου, είναι ανησυχητική σε ορισμένες χώρες, καθώς ως ένα σημείο ευθύνονται για την επιδείνωση σε διάφορά κράτη μέλη.

Ήδη μάλιστα οι μεταλλάξεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Αυστρία, την Φινλανδία, την Γαλλία και την Σουηδία.

Συγκεκριμένα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όσον αφορά την διαφορά της βρετανικής μετάλλαξης με τις άλλες, οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη διασπείρεται ακόμη πιο εύκολα και έχει αυξημένο αριθμό αναπαραγωγής.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με υψηλότερο ιικό φορτίο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, βάσει περιορισμένων δεδομένων, δεν υπάρχουν ενδείξεις πιο σοβαρής νόσου ή μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε σχέση με αυτή τη νέα μετάλλαξη.

Η κατάσταση εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά. Περαιτέρω ερευνητικά αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η σημασία της νέας μετάλλαξης για τη Γερμανία.

Από την άλλη το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται σχετικά πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου.

Σχοινάς για μεταλλάξεις: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού

Η γρήγορη εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχεί και την Κομισιόν όπως αποκάλυψε και στο MEGA ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι μεταλλάξεις δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους ειδικούς. «Οι επιδημιολόγοι μάς λένε ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί όντως έχουν μια επιπρόσθετη δυσκολία, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη από το εύρος των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Τσιόδρας: Το εμβόλιο καλύπτει αποτελεσματικά τις περισσότερες μεταλλάξεις

Για τις μεταλλάξεις μίλησε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις “τα περίφημα viriants” (σ.σ. παραλλαγές) του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε:

«Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών».

Ανησυχία ειδικών και για την Ελλάδα

Στην μετάλλαξη του φονικού ιού στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Παν. Πατρών και Μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος είπε ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα απαραβίαστα. «Ο λόγος των θετικών προς τα συνολικά τεστ, να είναι κάτω από 3%. Αυτός είναι ένας καλός όρος. Να μην αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είναι καλά. Μετά είναι η οριζόντια αποκλιμάκωση. Να δούμε και τις κόκκινες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία το σύστημα υγείας που εκεί τα πράγματα πάνε βασανιστικά αργά, θέλουμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας.

Για την μετάλλαξη μίλησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε πως η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους.

Μάλιστα, επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

«Βράζει» η Αττική με 256 κρούσματα- Δείτε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται

Υπενθυμίζεται πως στο επίκεντρο του κορωνοϊού συνεχίζει να παραμένει η Αττική, με το Λεκανοπέδιο να κατακτά σταθερά την αρνητική πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο από τα 566 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τα 256 εντοπίζονται στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα και δεν αποκλείεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων όσον αφορά στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων στο μέλλον.

Για μια ακόμα μέρα, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι η πιο φορτωμένη επιδημιολογικά περιοχή της Αττικής με 71 νέα κρούσματα (μόλις ένα λιγότερο από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη). Ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 39 κρούσματα και η Ανατολική Αττική έχει 38 κρούσματα. Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών καταγράφονται 35 μολύνσεις, ενώ Δυτική Αττική και Πειραιάς «δίνουν» 27 περιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα