Ελαστικότερα κριτήρια δανεισμού ζητούν οι παραγωγικοί φορείς από τις τράπεζες
Το πρόβλημα πρόσβασης των επιχειρήσεων στην ρευστότητα, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων οι οποίοι μετέχουν στη συζήτηση που εξελίσσεται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ζήτησαν «ελαστικοποίηση» των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Ιωάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είπε ότι σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα. Όπως επισήμανε
Ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, επισήμανε ότι το 85% των επιχειρήσεων είναι εκτός δανεισμού. «Όταν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στις συναντήσεις που κάναμε, αναγνωρίζει ότι το 85% των επιχειρήσεων είναι εκτός κάθε δανεισμού, ουσιαστικά αποδέχεται ότι δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα τραπεζική στήριξη στις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και επισήμανε ότι «40.000 επιχειρήσεις, το έτος 2020, πήραν κάποια μορφή δανεισμού, δηλαδή πήρε μόλις το 7% ενώ το 93% των επιχειρήσεων δεν είχε καμία μορφή δανεισμού». Στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος εκτίμησε πως «όταν λέμε ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προχωρήσουν μέσω των Τραπεζών, είναι σαν να λέμε, εκ προοιμίου, ότι θα εξαιρεθεί το 85% των επιχειρήσεων». Ο κ. Χατζηθεοδοσίου προειδοποίησε για αφελληνισμό των επιχειρήσεων και ζήτησε σχέδιο για το χρέος των επιχειρήσεων, ιδίως αυτό που δημιουργήθηκε στην πανδημία, και σχέδιο εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης ποια οικονομία θέλουμε στο μέλλον. Εμείς θα υπερασπίσουμε τις μικρές επιχειρήσεις γιατί το κέρδος και για την Πολιτεία θα είναι μεγαλύτερο με τη σωτηρία τους παρά με το κλείσιμο τους», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Ο Γιώργος Καββαθάς από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, ζήτησε να προσαρμοστούν τα τραπεζικά κριτήρια στα ελληνικά δεδομένα. Όπως τόνισε, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 93% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό και συνεπώς «το μεγάλο πρόβλημα είναι να προσαρμόσουμε τα τραπεζικά κριτήρια στα ελληνικά δεδομένα ή τουλάχιστον να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την αύξηση των επιχειρήσεων στον δανεισμό». Ο κ. Καββαθάς ζήτησε δημιουργία οδηγού χρηματοδότησης ώστε ο κάθε επαγγελματίας να ξέρει τους κανόνες πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, τις προϋποθέσεις και τους όρους που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να έχει πρόσβαση. Ζήτησε επίσης δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων εξειδικευμένων για τις μικρές επιχειρήσεις που χρειάζονται συμβουλευτική στήριξη για να λάβουν δάνειο και για να το εξυπηρετήσουν. Αναγκαίο χαρακτήρισε και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με αντίστοιχη χρηματοδοτική στήριξη, ώστε να μην εξαφανιστούν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό εξαιτίας των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων, είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του επιχειρηματικού κόσμου και απαιτούνται δραστικές και άμεσες αποφάσεις. Το τοπίο αυτό, όπως τόνισε έχει δημιουργηθεί αν και οι τράπεζες έχουν αντλήσει φθηνή ρευστότητα από τα έκτακτα προγράμματα της ΕΚΤ με μηδενικά ακόμα και με αρνητικά επιτόκια αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, σε μεγάλο βαθμό, στις ανάγκες της αγοράς. Σε όλα αυτά, ο κ. Καρανίκας ζήτησε να ληφθεί υπόψη και η κατακόρυφη ενίσχυση των καταθέσεων, κατά περίπου 29 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να τονίσει πως «με αυτά τα δεδομένα, είναι απορίας άξιο γιατί υπάρχει αυτή η αρνητική στάση του πιστωτικού συστήματος στη διοχέτευση περισσότερων πόρων στις μικρότερες επιχειρήσεις και κυρίως γιατί δεν προβαίνουν στην ελαστικοποίηση των υφιστάμενων τραπεζικών κριτήριων».
Η Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν να δράσει με ταχύτητα στην πανδημία. Ανασχεδιάστηκαν και μέχρι στιγμής λειτουργούν 8 προϊόντα, όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εκταμίευση το 2020 και το 2021 υπερβαίνει τα 7,8 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρήμα που χρησιμοποιήθηκε για τα 7,8 δισ. ήταν, όπως είπε η κ. Χατζηπέτρου ήταν 2,3 δισ. «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι συνεπώς φορέας άσκησης πολιτικής και δόθηκε συντελεστής μόχλευσης που υπερβαίνει το 3 για να μπουν στην αγορά δάνεια 7,8 δισ.», είπε και πρόσθεσε ότι τα 34.000 ΑΦΜ που στηρίχθηκαν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω δανείων, το 2019 είχαν αθροιστικό τζίρο που υπερέβαινε τα 160 δισ. και άρα στηρίχθηκαν επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε ποσοστό άνω του 60% στο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας. Η στήριξη αφορούσε σε ποσοστό 72% επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα και με τζίρο κάτω των 2 εκατομμυρίων. Από το σύνολο των 7,8 δισ. ευρώ, τα 6,1 δισ. απευθύνθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης μόνιμου μηχανισμού προγραμμάτων επιμερισμού ρίσκου στο μέλλον, για να έχει συγκεκριμένη στόχευση και επιλεξιμότητα, κατά εποχές.
Διαβάστε ακόμη: Σταϊκούρας προς τράπεζες: Δώστε περισσότερα και πιο ευνοϊκά δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
To άρθρο Ελαστικότερα κριτήρια δανεισμού ζητούν οι παραγωγικοί φορείς από τις τράπεζες δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Pylones Hellas: Το 37,9% λέει ότι στην εταιρεία του εφαρμόζεται remote working σε ποσοστό άνω του 51% των εργαζομένων
- Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου
- Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι πάνε ταμείο – Οι προϋποθέσεις (vid)
- Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου
- Εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη (21/10) στα δημόσια νοσοκομεία
- Η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 8-8,5%, προβλέπει ο ΙΟΒΕ
- Το KPMG Advisory Graduate Recruitment Program για το έτος 2021 είναι γεγονός
- Βορίδης: Νέος νόμος για τους ΟΤΑ μέχρι το τέλος του έτους
- Ρωσία: Με έγκριση Πούτιν ημέρες αργίας μιας εβδομάδας σε όλη τη χώρα λόγω κορωνοϊού
- 24ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 8-8,5%, προβλέπει ο ΙΟΒΕ
- Το KPMG Advisory Graduate Recruitment Program για το έτος 2021 είναι γεγονός
- Η πιθανότητα ενός Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια θα κοστίσει πάρα πολλά στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες
- Ελαστικότερα κριτήρια δανεισμού ζητούν οι παραγωγικοί φορείς από τις τράπεζες
- Τελευταία Νέα Fortune
- Ελαστικότερα κριτήρια δανεισμού ζητούν οι παραγωγικοί φορείς από τις τράπεζες
- Η πιθανότητα ενός Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια θα κοστίσει πάρα πολλά στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες
- Η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 8-8,5%, προβλέπει ο ΙΟΒΕ
- Το KPMG Advisory Graduate Recruitment Program για το έτος 2021 είναι γεγονός
- Moderna, AstraZeneca, Pfizer ή Johnson & Johnson; Ποιο εμβόλιο κορωνοϊού προστατεύει πιο πολύ από θάνατο
- My market: Η δράση «Πάμε Μπροστά-Δίνουμε Πίσω» στο πλευρό των τοπικών κοινοτήτων
- Οι πλημμύρες της περιόδου 2000-2020 κόστισαν τη ζωή σε 132 ανθρώπους πανελλαδικά
- DW: Κομισιόν- Έκθεση καταπέλτης για την Τουρκία
- Γερμανία: Παραιτείται από πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ ο Γενς Βάιντμαν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΙΟΒΕ: Προβλέπει ανάπτυξη 4% το 2022 για την ελληνική οικονομία
- Ο ΓΔ επανέρχεται σήμερα (Τετ, 20/10/21) με δύναμη πάνω από τις 900 μονάδες
- Γιώργος Πατούλης: Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Αττικής στις ψηφιακές υπηρεσίες
- Το ενεργειακό κόστος, παράμετρος στα νέα τραπεζικά stress test
- Το ΑΚΚΕΛ προτείνει άνευ όρων βασικό εισόδημα για όλους
- ΟΑΕΔ: Μειώθηκαν κατά 49.441 άτομα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο
- Εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη (21/10) στα δημόσια νοσοκομεία
- ΟΕΝΓΕ: 24ωρη απεργία στα δημοσία νοσοκομεία αύριο Πέμπτη 21/10
- Alpha Bank: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η αύξηση στις τιμές ενέργειας (γραφήματα)
- Η έξαρση κρουσμάτων πιέζει τον Μπόρις Τζόνσον