Η ελληνική εφαρμογή κινητών που μπορεί να βρει τι πραγματικά τρώμε
Όλοι καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση συσκευασμένα τρόφιμα, όπως επίσης προϊόντα ομορφιάς και υγιεινής που έχουν παραχθεί από μεγάλες βιομηχανίες καλλυντικών, αλλά δυστυχώς ελάχιστοι από εμάς έχουν στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να γνωρίζουν τι πραγματικά μπαίνει στο στομάχι και την επιδερμίδα τους.
Πώς θα σας φαινόταν εάν σας έλεγαν ότι με μια εφαρμογή στο κινητό θα ήσασταν σε θέση να ενημερώνεστε αναφορικά με την επικινδυνότητα, ως προς τις αλλεργίες, την τοξικότητα, τον καρκίνο ή τους ερεθισμούς που μπορούν να προκαλέσουν τα προϊόντα που αγοράζετε; Ακούγεται ουτοπικό και όμως δεν
Χάρη στην ελληνική εφαρμογή ingred.io ο καταναλωτής αποκτά στα χέρια του δύναμη και πρόσβαση σε έγκυρη πληροφόρηση. Για την απάντηση χρειάζονται μονάχα λίγα λεπτά, από τη στιγμή που ο χρήστης φωτογραφίσει την ταμπέλα με τα συστατικά στη συσκευασία, μέχρι τη στιγμή που θα του ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.
Η εν λόγω εφαρμογή μετρά ήδη πάνω από 50.000 χρήστες σε 96 χώρες και πρόσφατα κέρδισε την 1η θέση στον ελληνικό διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture και την 9η στον αντίστοιχο παγκόσμιο.
Πίσω από την ιδέα της ingred.io βρίσκεται η Ζωή Κούρνια, η οποία είναι Χημικός και τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με την έρευνα κατά του καρκίνου. Η ενασχόλησή της με τη Χημεία Κοσμητολογίας την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα, ενώ έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί να συμμετέχουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες.
Όπως εξηγεί η Ιδρύτρια της ingred.io στο fortunegreece.com, όταν ένας καταναλωτής προσπαθεί να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος δεν μπορεί να κατανοήσει τα πολύπλοκα χημικά ονόματα, κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και για ένα Χημικό. Επίσης, πολλά χημικά συστατικά είναι κωδικοποιημένα στην ετικέτα, πχ Ε405 ή CI19554.
«Όταν το 2016 έψαξα για μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που να αναγνωρίζει τα χημικά συστατικά συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω την Ingredio, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία με μία απλή φωτογραφία των συστατικών των προϊόντων ενημερώνει τον καταναλωτή για την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα σε όλο τον κόσμο» λέει χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως άλλες παρόμοιες εφαρμογές περιορίζονται απλά στο σκανάρισμα barcodes προϊόντων, με βάση το οποίο αναζητούνται τα συστατικά και δίνονται πληροφορίες για την καταλληλόλητα τους.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ingredio είναι ότι η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αρκεί τα συστατικά να είναι στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και στοχεύει να ενημερώσει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για την υγεία τους ώστε να γνωρίζουν τι περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.
«Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων για ένα κόσμο ασφαλή χωρίς τοξικά χημικά. Ταυτόχρονα μέσω της γνώσης που δίνουμε στους καταναλωτές ελπίζουμε να ασκήσουμε πίεση στις εταιρείες τροφίμων και καλλυντικών για να παράγουν πιο πράσινα και βιώσιμα προϊόντα» επισημαίνει.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή
Ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται για ένα προϊόν σε διάφορα επίπεδα. Αρχικά φωτογραφίζει την ετικέτα του προϊόντος και λαμβάνει σαν πρώτη πληροφορία τη συνολική επικινδυνότητα του προϊόντος με χρωματικό κώδικα, δηλαδή με πράσινο σημαίνονται τα προϊόντα που έχουν χαμηλή επικινδυνότητα ενώ με κόκκινο αυτά που έχουν πιθανώς υψηλή επικινδυνότητα. Στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί να διαβάσει το βαθμό επικινδυνότητας ανά συστατικό του προϊόντος με τον ίδιο χρωματικό κώδικά. Στο τρίτο επίπεδο λεπτομέρειας, για κάθε συστατικό ανοίγουν καρτέλες με πληροφορίες για αυτό και την πιθανή συσχέτισή του από την βιβλιογραφία με αλλεργίες, ερεθισμούς, τοξικότητα ή καρκίνο. Τέλος, φυσικά δίνεται στο χρήστη και η πηγή της βιβλιογραφίας για να μπορεί να ελέγξει την ορθότητα του κειμένου και την αξιοπιστία της πηγής.
Ο χρήστης μπορεί να αγοράσει επίσης οδηγό αποτοξίνωσης , ο οποίος εξηγεί μερικά από τα πιο επιβλαβή τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες αλλά και να ενημερωθεί δωρεάν για τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα που βρίσκονται στην περιοχή του.
«Αυτή τη στιγμή ο αλγόριθμός μας αναγνωρίζει περίπου το 50% όλων των χημικών συστατικών σε τρόφιμα και καλλυντικά. Δουλεύουμε όμως συνεχώς για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων μας με ολοένα και περισσότερα χημικά συστατικά ώστε να συμπεριλάβουμε όλα τα πρόσθετα» αναφέρει η κα Κούρνια.
Να είστε υποψιασμένοι
Ποια τρόφιμα ή καλλυντικά θεωρούνται “υπεράνω πάσης υποψίας” ενώ στην πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν προβαίνουμε σε αγορές; Η κα Κούρνια απαντά πως οι καταναλωτές απαιτούν σήμερα τρόφιμα που είναι γευστικά, θρεπτικά, ασφαλή, σε προσιτές τιμές και με μεγάλη διάρκεια ζωής – ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία δημιουργίας πρόσθετων συστατικών στα τρόφιμα αναπτύσσεται ταχύτατα!
Στα καλλυντικά, αντίστοιχα, τα πρόσθετα συστατικά επιτρέπουν την παραγωγή προϊόντων με επιθυμητά χαρακτηριστικά και διαφορετικές υφές, όπως κρέμες, λοσιόν, βερνίκια, στικ, σκόνες και αεροζόλ. Τα πρόσθετα χημικά συστατικά παρέχουν στα καλλυντικά μακροχρόνια φυσική σταθερότητα για μεταφορά και αποθήκευση, αναστέλλουν τη δημιουργία μυκήτων και βακτηρίων, αυξάνουν τη χημική σταθερότητα των ευαίσθητων δραστικών παραγόντων προς το ατμοσφαιρικό οξυγόνο και βελτιώνουν τη διασπορά στο δέρμα, το άρωμα και το χρώμα. Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, οι συνεχιζόμενες μελέτες για την καταλληλότητα των πρόσθετων χημικών συστατικών αλλά και τα αυξανόμενα κρούσματα καρκίνων και αλλεργιών, έδειξαν ότι πολλά πρόσθετα χημικά δεν είναι ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών.
«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος ενημέρωσης για τον πιθανό κίνδυνο συστατικών του προϊόντος, είτε επειδή οι χημικές τους ονομασίες είναι περίπλοκες είτε επειδή κωδικοποιούνται στην ετικέτα του προϊόντος. Η ανάκτηση της πληροφορίας για τους καταναλωτές είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της πολυπλοκότητας των πηγών ενώ αντίστοιχα η κατανόησή της είναι αρκετά απαιτητική λόγω των τεχνικών και εξειδικευμένων όρων που χρησιμοποιούνται» τονίζει η κα Κούρνια.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όπως εξηγεί, αυτό της γαλοπούλας που μπαίνει στα τοστ. Οι τυποποιημένες φέτες γαλοπούλας περιέχουν νιτρώδη ή νιτρικά άλατα ή αλλιώς Ε250, Ε251, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα τύπου 1. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι καταναλώνουν μία υγιεινή τροφή με χαμηλά λιπαρά.
«Η μεσογειακή διατροφή με φρέσκα φρούτα λαχανικά, μικρά ψάρια, όσπρια και καρπούς είναι ιδανική για την ευεξία και σήμερα παρατηρούμε μία στροφή προς αυτήν. Μια συμβουλή που συνηθίζω να δίνω σε όσους με ρωτούν τι πρέπει να καταναλώσουν είναι: “Αν δεν μπορείτε να διαβάσετε τα συστατικά στην ετικέτα, μην το φάτε!”» προσθέτει.
Αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά της σχέδια η κα Κούρνια αναφέρει πως πρώτη της προτεραιότητα είναι η λειτουργία της Ingredio στα ελληνικά όπως επίσης και σε iOS. Μέσα στο επόμενο διάστημα έχουν δρομολογηθεί νέα προϊόντα για τους χρήστες τα οποία αφορούν στη δημιουργία προσωπικού προφίλ ιστορικού κατανάλωσης, στη δυνατότητα μέτρησης των βημάτων, στη δημιουργία e-shop με προϊόντα που εμπίπτουν στη φιλοσοφία της ingred.io χωρίς χημικά συστατικά, καθώς επίσης και στη δημιουργία εμπλουτισμένων οδηγών αποτοξίνωσης για ευεξία, υγιεινή διατροφή και υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος.
«Σύντομα οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύουν το ιστορικό σκαναρισμάτων των προϊόντων που χρησιμοποιούν καθημερινά για να γνωρίζουν τι έχουν καταναλώσει και επίσης να κατεβάζουν οδηγούς με χρήσιμες πληροφορίες για το ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγουμε. Επιπρόσθετα, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εφαρμογή για την αύξηση ποιότητας ζωής των ατόμων με διαβήτη όπου θα μπορούν να ελέγχουν την πρόσληψη ζάχαρης, να λαμβάνουν υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων, άσκηση κλπ».
Η κα Κούρνια προσβλέπει στην άμεση συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς για την προστασία της υγείας του καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε συζητήσεις για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Εκτός από την επένδυση ιδίων κεφαλαίων, η ingred.io έχει λάβει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Inclusilver, χάρη στο οποίο μπόρεσε να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά της ασφάλισης. Παράλληλα, ούσα η νικήτρια του διαγωνισμού Chivas Venture στην Ελλάδα, απέσπασε χρηματικό έπαθλο το οποίο αξιοποιείται για την πρώτη έκδοση της Ingredio σε iOS.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Κώστας Μπακογιάννης πήρε διαζύγιο και προχωρά και επίσημα με την Σία Κοσιώνη
- Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η ING: Προ των πυλών η «ιαπωνικοποίηση» της ευρωπαϊκής οικονομίας
- Η ελληνική εφαρμογή κινητών που μπορεί να βρει τι πραγματικά τρώμε
- "Ναυάγησε" το ντιμπέιτ
- Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας: Κίνδυνος εκτροχιασμού της ποινικής δικαιοσύνης
- Ένοπλες Δυνάμεις: Σε ισχύ νέες κανονιστικές πράξεις και διατάγματα
- Moody’s: Η έκδοση ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς είναι credit positive
- Μοροπούλου: Πόλεμος λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική μου επιλογή
- Τραγωδία στο Πόρτο Ράφτη – Πνίγηκε 20χρονος
- «Ναυάγησε» το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η ING: Προ των πυλών η «ιαπωνικοποίηση» της ευρωπαϊκής οικονομίας
- Η ελληνική εφαρμογή κινητών που μπορεί να βρει τι πραγματικά τρώμε
- Διευρύνει το επενδυτικό του πλάνο ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel με επενδύσεις ύψους 475 εκατ. ευρώ
- Δεν θα γίνει το debate των πολιτικών αρχηγών
- Παράταση μιας εβδομάδας έδωσαν οι Βρυξέλλες στη Ρώμη για τα δημοσιονομικά
- Γιάννα Αγγελοπούλου: Εταιρικές υποτροφίες για το Judge Business School του Cambridge
- Τελευταία Νέα Fortune
- Η ελληνική εφαρμογή κινητών που μπορεί να βρει τι πραγματικά τρώμε
- Διευρύνει το επενδυτικό του πλάνο ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel με επενδύσεις ύψους 475 εκατ. ευρώ
- Δεν θα γίνει το debate των πολιτικών αρχηγών
- Παράταση μιας εβδομάδας έδωσαν οι Βρυξέλλες στη Ρώμη για τα δημοσιονομικά
- Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η ING: Προ των πυλών η «ιαπωνικοποίηση» της ευρωπαϊκής οικονομίας
- Γιάννα Αγγελοπούλου: Εταιρικές υποτροφίες για το Judge Business School του Cambridge
- «Δειλό» αποκάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον ο Χαντ επειδή «αποφεύγει το ντιμπέητ»
- Ινστιτούτο Ifo: Το επιχειρηματικό κλίμα στην Γερμανία υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα
- Startup Challenge της Media Markt: Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού
- Θα διαλέξει την Ευρώπη ή τον Τραμπ ο Ματέο Σαλβίνι;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εκκενώθηκε το βρετανικό κοινοβούλιο
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης;
- Πρόγραμμα εκπαίδευσης ζυθοποιών από ΕΖΑ και Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο
- Moody's: Θετική για το αξιόχρεο της Τρ. Πειραιώς η έκδοση ομολόγου Tier 2
- Ο Carsten Isensee νέος Executive Vice-President for Finance της SEAT
- Σε κίνδυνο η παραγωγή ροδάκινων - Λείπουν 8.000 εργάτες γης για τη συγκομιδή τους
- Serial killer Κύπρος: Παραδέχθηκε και τις επτά δολοφονίες ο Ν. Μεταξάς – Η απολογία του
- Σταθάκης: Καταστροφολογεί για τη ΔΕΗ η ΝΔ – Βόμβα για το ασφαλιστικό το πρόγραμμα της
- Εκκενώθηκε για 20 λεπτά το βρετανικό κοινοβούλιο εξαιτίας φωτιάς
- Επιστρέφει ο Πεδουλάκης στον Παναθηναϊκό