ΗΠΑ και ΠΟΥ ασκούν πιέσεις στην Κίνα για περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του κορονοϊού

12:23 14/2/2021 - Πηγή: Fortune

Οι ΗΠΑ και ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άσκησαν χθες Σάββατο πίεση στην Κίνα να προσφέρει περισσότερα στοιχεία, την ώρα που η έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα.
“Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο

οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019.
“Υπάρχει ένα σύνολο σημείων που μας προκαλούν αγανάκτηση, αλλά επίσης και ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα”, επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το Πεκίνο θα δώσει στον ΠΟΥ τα στοιχεία που ζητεί προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει.

“Μεγάλες ανησυχίες” 

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει “μεγάλες ανησυχίες για τον τρόπο που γνωστοποιήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την covid-19 και ερωτήματα γαι τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουν σε αυτά”.
“Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε για την επόμενη, η Κίνα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα της από τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος”, πρόσθεσε στην ανακοίνωση αυτή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συμμετείχαν στην αποστολή στην Κίνα φάνηκε να αποκλείουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο ο ιός SARS-CoV-2 να διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν, μια υπόθεση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς φάνηκε να αλλάζει στάση την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι “όλες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι” για την προέλευση του νέου κορονοϊού.
Υπό την προεδρία Τραμπ οι ΗΠΑ είχαν αποσυρθεί από τον ΠΟΥ, καθώς ο πρώην πρόεδρος κατηγορούσε τον οργανισμό ότι ήταν πολύ επιεικής απέναντι στην Κίνα. Μόλις ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την επιστροφή της Ουάσινγκτον στον ΠΟΥ.
“Η επιστροφή στον ΠΟΥ σημαίνει επίσης ότι ζητάμε από αυτόν να τηρεί το ύψιστο επίπεδο. Και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η προστασία της αξιοπιστίας του ΠΟΥ είναι πρωταρχικής σημασίας”, τόνισε ο Σάλιβαν.

“Κοινός εχθρός” 

Οι ειδικοί του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η covid-19 προήλθε από τις νυχτερίδες και ενδέχεται να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου θηλαστικού. Ωστόσο δεν γνωρίζουν πού και πότε ξεκίνησε στην πραγματικότητα η πανδημία, αν και καμία σημαντική εστία της δεν είχε αναφερθεί στην Ουχάν ή αλλού πριν τον Δεκέμβριο του 2019.
Μέχρι στιγμής από την πανδημία του κορονοϊού έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2,38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ως σήμερα, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε το AFP βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.
Τις ΗΠΑ με 484.149 νεκρούς ακολουθούν η Βραζιλία (238.500), το Μεξικό (172.557), η Ινδία (155.550) και η Βρετανία (116.287).
Την ερχόμενη Παρασκευή, στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των 7 (G7), ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία, θα ζητήσει να υπάρξει μια παγκόσμια προσέγγιση προκειμένου να νικηθεί “ο κοινός εχθρός” που αποτελεί ο κορονοϊός, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η Ντάουνινγκ Στριτ.
Η διάσκεψη της G7, η πρώτη μετά τον Απρίλιο θα είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει ο Τζο Μπάιντεν, μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.
“Αν δεν υπάρξει κοινή, διεθνής, γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα δράση, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να μας ξεφύγει ο ιός”, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην Journal du Dimanche.
Εδώ και ένα μήνα ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορονοϊό στην Ευρώπη μειώνεται. Αν και η καμπύλη των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά από covid-19 παρουσιάζει μείωση, η δυναμική της πανδημίας παραμένει σταθερή.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι παρατείνει την αναστολή των πτήσεων με τη Βραζιλία και τη Βρετανία ως την 1η Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την άνοδο των κρουσμάτων και την εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Στη Γαλλία το διαμέρισμα Μοζέλ στα ανατολικά έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, καθώς εξαπλώνεται εκεί το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος. Τα σχολεία εκεί παραμένουν ανοικτά και δεν έχει επιβληθεί τοπικό lockdown, με τις αρχές να εκτιμούν “προς το παρόν επαρκή” τα υφιστάμενα μέτρα.
Στην Αυστρία περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βιένη για να εκφράσουν για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους στα περιοριστικά μέτρα.

“Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα” 

Στη Μέση Ανατολή, ο Λίβανος έλαβε χθες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 των Pfizer/BioNTech, μία ημέρα προτού ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα που είναι βυθισμένη σε οικονομική κρίση και έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
“Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα χάρη στη στήριξη των διεθνών μας εταίρων”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χάμαντ Χάσαν από το αεροδρόμιο της Βηρυτού όπου υποδέχθηκε τις 28.500 δόσεις του εμβολίου που έφτασαν από το Βέλγιο.
Στο Ιράν ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε χθες για ένα “τέταρτο κύμα” της covid-19 στη χώρα, μετά την άνοδο των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές. Έπειτα από αρκετές εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων καταγραφόταν μικρός αριθμός νέων μολύνσεων, κάποιες πόλεις της επαρχίας Κουζεστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, θεωρούνται πλέον “κόκκινες ζώνες”.
Το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού με σχεδόν 59.000 θανάτους και 1,5 εκατομμύριο μολύνσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα