«Καταστροφική» είναι η κατάσταση στη Νότια Ασία με τον κορωνοϊό

13:20 18/6/2020 - Πηγή: Fortune

Λίστες αναμονής, ασθενείς που δεν γίνονται δεκτοί, επιδείνωση της περίθαλψης: τα συστήματα υγείας στη Νότια Ασία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό, καθώς πια παρατηρείται ραγδαία άνοδος έπειτα από αρκετούς μήνες με λίγα κρούσματα, αν και η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή.

Στην Πεσαβάρ του Πακιστάν το νοσοκομείο όπου εργάζεται η χειρουργός Σάμρα Φάχαρ στέλνει ασθενείς στο σπίτι τους «σχεδόν καθημερινά», καθώς δεν υπάρχουν κλίνες ή αρκετό οξυγόνο. «Υπάρχει αγανάκτηση» στους πολίτες, η οποία συχνά μετατρέπεται σε «βία» προς το

υγειονομικό προσωπικό, κατήγγειλε η ίδια.

Το Πακιστάν, με τον τρίτο πιο νέο πληθυσμό παγκοσμίως, κατέγραφε για καιρό μικρό αριθμό κρουσμάτων της covid-19. Όμως, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία άνοδος των μολύνσεων, η οποία οφείλεται τόσο στη διεξαγωγή περισσότερων διαγνωστικών τεστ – αν και ακόμη είναι ανεπαρκή – όπως και και στην εξάπλωση του ιού.

Η χώρα, το σύστημα υγείας της οποίας είναι σε κακή κατάσταση, μετρά επισήμως 160.000 κρούσματα της covid-19, με την κυβέρνηση να φοβάται ότι ο αριθμός θα φτάσει το 1.2 εκατομμύριο ως τα τέλη Ιουλίου. Έκθεση εκτίμησε πρόσφατα ότι μόνο στη Λαχόρη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν 670.000 κρούσματα.

Αναιμική οικονομία

«Αυτή τη στιγμή το Πακιστάν δεν πληροί κανέναν από τους όρους για το άνοιγμα (της χώρας)», με το σύστημα παρακολούθησης των ασθενών (απομόνωση και καραντίνα) να παραμένει «ασθενές», τον εξοπλισμό «περιορισμένο» και τον πληθυσμό να «μην είναι έτοιμος να αλλάξει συνήθειες», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσαν την άρση του lockdown οι πακιστανικές αρχές άρχισαν να κλείνουν τις πλέον πληγείσες περιοχές. Από την έναρξη της πανδημίας ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν είναι αντίθετος στο πλήρες lockdown, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα σώσει τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό, αλλά θα τους κάνει να πεθάνουν από την πείνα».

Αντίθετα στην Ινδία οι αρχές επέβαλαν αυστηρό lockdown στα τέλη Μαρτίου. Το μέτρο αποδείχθηκε καταστροφικό για εκατομμύρια φτωχούς, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς δουλειά και αναγκάστηκαν να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, συχνά με τα πόδια, για να επιστρέψουν στα χωριά του, κάτι που ευνόησε την εξάπλωση της covid-19.

«Σε μια χώρα όπως η Ινδία, με τη μεγάλης κλίμακας φτώχεια και τη μεγάλη κοινότητα (εργατών) μεταναστών, δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι όλος ο κόσμος θα μείνει στα σπίτια του περιμένοντας να περάσει η καταιγίδα», σχολίασε ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Κούγκελμαν. «Η Ινδία δεν είναι η Νέα Ζηλανδία».

Αντιμέτωπο με μια αναιμική οικονομία το Νέο Δελχί ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου την άρση του lockdown αν και η επιδημία φαινόταν να βρίσκεται σε έξαρση. Με 366.000 κρούσματα η Ινδία, όπου κάποια νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει λίστες αναμονής για τους ασθενείς με κορωνοϊό ενώ άλλα πωλούν πολύ ακριβά τα τελευταία διαθέσιμα κρεβάτια τους, είναι πια η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα από την covid-19 παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή, με 12.000 θανάτους να έχουν αναφερθεί σε σύνολο πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίου, αν και χθες Τετάρτη ανακοινώθηκαν 2.000 νέοι θάνατοι.

Ινδονησία

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν σήμερα 1.331 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που ξέσπασε η επιδημία, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών να φτάνει τις 42.762.

Με 2.339 θανάτους η χώρα έχει τον μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών από την covid-19 στην ανατολική Ασία, εκτός Κίνας, ενώ πλέον έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή.

Καταστροφή

Το Μπανγκλαντές από την πλευρά του μετρά 1.300 νεκρούς σε συνολικό πληθυσμό 161 εκατομμυρίων. Πολύ μικρή θνησιμότητα σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η οποία όμως προβλέπεται να αυξηθεί.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποίησε ο Αμπντούρ Ρομπ, γιατρός στην Τσιταγκόγνκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μπανγκλαντές. «Οι ασθενείς πεθαίνουν στα ασθενοφόρα την ώρα που τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νοσοκομεία της πόλης διαθέτουν 350 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, από τα οποία 25 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ένας αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες.

Στην πρωτεύουσα Ντάκα τα μέσα ενημέρωσης, βασιζόμενα στον αριθμό των κηδειών, εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υποτιμημένος.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Πακιστάν, όπου έχουν καταγραφεί 3.000 θάνατοι για 220 εκατομμύρια κατοίκους, ποσοστό που στη Βραζιλία, μια χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό, είναι δεκαπέντε φορές μεγαλύτερο.

«Η νότια Ασία βρίσκεται σε προηγούμενο στάδιο στην καμπύλη» της πανδημίας σε σχέση με τη Λατινική Αμερική, παρατήρησε ο Άρτσι Κλέμενς επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας.

Στο Αφγανιστάν, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολέμου και με ένα σύστημα υγείας κατεστραμμένο, τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν ήδη έρθει, αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, με 27.00 κρούσματα και 500 θανάτους.

Ο κυβερνήτης της Καμπούλ, που εκτιμά σε ένα εκατομμύριο τους ανθρώπους που έχουν προβληθεί από την covid-19 μόνο στην αφγανική πρωτεύουσα, περιμένει «μια καταστροφή». «Έχουμε αναφορές για αύξηση των ύποπτων θανάτων και για ανθρώπους να θάβουν πτώματα μέσα στη νύχτα», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα