«Λιώνουν» οι πωλήσεις των λαμπάδων

18:52 9/4/2020 - Πηγή: Fortune

Το Πάσχα είναι προ των πυλών, ωστόσο, η φετινή εορταστική περίοδος θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνες που είχαμε συνηθίσει, χωρίς συγκεντρώσεις σε εκκλησίες, σε σπίτια συγγενών και φίλων, χωρίς οικογενειακά φαγοπότια και χωρίς τους στολισμούς του παρελθόντος. Δεδομένων των συνθηκών, η αγορά που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα αυτή τη στιγμή είναι αναμφίβολα εκείνη των εποχικών ειδών. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα αγοράσουν λαμπάδα για τον εαυτό τους, όμως όσοι είναι γονείς ή νονοί σκοπεύουν να τιμήσουν το έθιμο δίνοντας χαρά,

έστω και εξ’ αποστάσεως, στα μικρά παιδιά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσες από αυτές τις λαμπάδες θα παραδοθούν στον τελικό παραλήπτη στην ώρα τους; Γνωστές κηροποιίες, αλλά και εταιρείες που διακινούν εποχικά προϊόντα αναφέρουν στο Fortune ότι το σύστημα τροφοδοσίας είναι ήδη επιβαρυμένο, ενώ διευκρινίζουν πως όσοι δεν προνόησαν να κάνουν την παραγγελία νωρίς, το πιο πιθανό είναι ότι, θα λάβουν το δώρο τους μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Γεράκη, Ιδιοκτήτη της ομώνυμης εταιρείας Γεράκης, η οποία δραστηριοποιείται από το 1988 στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του εμπορίου και από το 1994 ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή κεριών και πασχαλινών λαμπάδων, σημειώνεται μια αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων της τάξης του 30%, ωστόσο, οι απώλειες που υφίσταται η κηροποιία από το προϊόν που θα μείνει στοκ στα φυσικά καταστήματα είναι τεράστιες.

«Η εταιρεία μας παράγει 1.000 κωδικούς και προμηθεύει με χονδρική όλη την Ελλάδα. Το κομμάτι της λιανικής τελείωσε αφού τα καταστήματα είναι κλειστά, όπως και το δικό μας. Από τις 300 παραγγελίες που είχαμε λάβει παραδώσαμε μόλις τις 40» λέει στο fortunegreece.com ο κ. Γεράκης, ο οποίος έχει ρίξει το βάρος στο keradiko.gr και το e-gerakis.gr.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι λαμπάδες που κάνουν … θραύση

Λαμπάδες … σουβλάκια, μπύρες, γλυκά και παγωτά βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών ενώ έχει ανέβει η ζήτηση για λαμπάδες με θέμα το Casa de Papel και το Τζόκερ και ακολουθούν οι κλασσικές παιδικές λαμπάδες που αποτελούν σταθερή αξία. Οι τιμές κυμαίνονται από 5 ευρώ έως 20 ευρώ, με τη μέση τιμή δαπάνης για μια λαμπάδα να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ευρώ.

«Κάθε χρόνο η ετήσια παραγωγή διαμορφώνεται στις 70.000 με 80.000 λαμπάδες. Ευτυχώς φέτος προλάβαμε να κάνουμε εξαγωγές σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία και Κύπρο λίγο πριν ξεκινήσει ο κορωνοϊός. Τέλη Ιανουαρίου είχαν παραδοθεί τα εμπορεύματα. Βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής έχει μείνει αδιάθετο και, όπως καταλαβαίνετε, η ζημιά είναι τεράστια για τους επαγγελματίες του κλάδου» προσθέτει ο κ. Γεράκης.

Στον κλάδο του κεριού δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με τον κ. Γεράκη, 50 μεγάλες εταιρείες. Ο ίδιος διαθέτει ένα εργαστήριο που συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα, τα προϊόντα του είναι 100% χειροποίητα χωρίς βιομηχανική επεξεργασία και απασχολεί 8 άτομα, αριθμός που αυξάνεται σε 20 την περίοδο του Πάσχα. «Δυστυχώς ο Έλληνας δεν αγοράζει κεριά τον υπόλοιπο χρόνο και οι κηροποιίες δουλεύουν κατά κύριο λόγο μόνο το Πάσχα» λέει με παράπονο.

Ανεκτέλεστες παραγγελίες εποχικών προϊόντων πάνε πίσω και τις υπόλοιπες

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται και ο Νίκος Καραγιώργης, Ιδιοκτήτης της εταιρείας SYNCHRONIA, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2001 και έχει βασικούς συνεργάτες, εκτός από μικρές εταιρείες ειδών δώρου, οικιακών ειδών, εταιρείες με τουριστικά, παιχνίδια, παιδικά είδη, γάμου βάπτισης, και τα μεγάλα mall.

Από τον συνολικό όγκο της αγοράς μόνο ένα μικρό κομμάτι θα πουληθεί και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Καραγιώργης, δεν υπήρχε πρόβλεψη να γίνεται διάθεση των εν λόγω προϊόντων ηλεκτρονικά ακόμη κι από πολύ μεγάλες αλυσίδες. Το σύστημα έχει «κρασάρει» με τις  μεγάλες εταιρείες μεταφορών να αδυνατούν να παραδώσουν στην ώρα τους.

«Ανεξέλεγκτες παραγγελίες χονδρικής ανέτρεψαν τα δεδομένα ακόμα και στις παραγγελίες μη εποχικών προϊόντων οι οποίες έχουν μετατεθεί μέχρι και τον Ιούλιο και δεν ξέρουμε αν τελικά θα τις πάρουν οι πελάτες. Γίνονται συνεχώς ακυρώσεις παραγγελιών που δεν αφορούσαν την περίοδο του Πάσχα, διότι πολλές επιχειρήσεις, και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα ανοίξουν» τονίζει ο κ. Καραγιώργης.

Παραδέχεται πως η χρονιά έχει ξεκινήσει θετικά καταγράφοντας άνοδο 100% στα εποχικά είδη, εκφράζει όμως τον φόβο πως εάν επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο και τα Χριστούγεννα, με τον ιό να επανακάμπτει, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

«Το 1/10 της ποσότητας τα πουληθεί τελικά. Εμείς ως εταιρεία ήμασταν έτοιμοι για την εξυπηρέτηση ηλεκτρονικών παραγγελιών και μας έκανε εντύπωση που μεγάλοι πελάτες, με μεγάλους τζίρους και χρόνια στην αγορά δεν είχαν επενδύσει σε αυτό το κομμάτι. Ειδικά στα πολυκαταστήματα, το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο. Στο παρελθόν η ψυχολογία έπεφτε με κάτι απλό. Έβρεχε και ο κόσμος δεν πήγαινε για ψώνια. Τώρα έχει γίνει το αδιανόητο. Πώς θα μπει ένας πελάτης στο mall μετά απ’ όλα όσα έχουν γίνει;» διερωτάται.

Προσθέτει πως το 40% του τζίρου της χρονιάς της SYNCHRONIA πραγματοποιούνταν από τις πωλήσεις του Πάσχα και πως φέτος, είναι ζήτημα αν θα γίνει έστω το 8%. Τέλος στο τραπέζι βάζει και τη διπλή χασούρα, όπως λέει, για παραγγελίες που πραγματοποιήθηκαν και η εταιρεία προχώρησε σε υλοποίησή τους.

«Προσφάτως συμμετείχαμε σε μια έκθεση από την οποία λάβαμε αρκετές παραγγελίες. Αγοράσαμε τις πρώτες ύλες, φτιάξαμε τα προϊόντα τα πληρώσαμε και αυτή τη στιγμή θα χάσουμε και την πώληση πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε χωρίς έσοδα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα