Ο κύβος ερρίφθη: Ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά. 13 χρόνια στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Δεκατρία χρόνια κάθειρξη στους έξι από τους επτά της εγκληματικής οργάνωσης και ισόβια, αλλά και πρόσκαιρη κάθειρξη, στον Γιώργο Ρουπακιά, αποφάσισε το δικαστήριο. Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, οι ποινές χωρίς τις συγχωνεύσεις είναι οι εξής:

Για τη διευθυντική ομάδα –Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάδης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής– κάθειρξη δεκατριών ετών και επιπλέον ποινές για

κάποιους από αυτούς για πλημμελήματα, καθώς και χρηματικές ποινές. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε κάθειρξη δέκα ετών.

Στους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη –Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Δημήτριος Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης– επιβλήθηκε κάθειρξη έξι ετών. Οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος καταδικάστηκαν σε κάθειρξη επτά ετών. Οι πρώην βουλευτές που έλαβαν ελαφρυντικό –Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης-Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος– καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών. Στους δύο τελευταίους επιβλήθηκαν και επιπλέον ποινές για πλημμελήματα.

Στους πυρηνάρχες Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, και Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, επιβλήθηκαν καθείρξεις οκτώ ετών και έξι ετών. Στο στέλεχος Ιωάννη Καζαντζόγλου επιβλήθηκε κάθειρξη οκτώ και έξι ετών.

Αναλυτικά οι ποινές που ανακοινώθηκαν:

– Για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς ισόβια και δέκα έτη κάθειρξης συν οκτώ έτη για πλημμελήματα.

Ιωάννης Άγγος επτά χρόνια για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Ιωάννης Καζαντζόγλου οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.

Ελπιδοφόρος Καλαρίτσης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Ιωάννης Κομιάνος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Αναστάσιος Μιχάλαρος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Γιώργος Πατέλης οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.

Γιώργος Σκάλκος έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.

Γιώργος Σταμπέλος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Λέων Τσαλίκης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Αθανάσιος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Νικόλαος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Τέλος, οι Γεώργιος Δήμου, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.

– Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες:

Κάθειρξη έξι ετών στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και τριών ετών για ένταξη έλαβαν οι Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαριάς και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής κάθειρξη οκτώ και έξι ετών.

– Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα):

Ο Κυριάκος Αντωνακόπουλος (δεν έχει ένταξη) δύο χρόνια για κάθε πράξη επικίνδυνης σωματικής βλάβης (2Χ3) και επιπλέον ποινές 26 μηνών.

Ομοίως οι Ιωάννης Καστρινός και Αναστάσιος Πανταζής.

Ο Αντώνης Χατζηδάκης τις ίδιες ποινές για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (για απλή σωματική βλάβη σε βάρος τριών θυμάτων) και επιπλέον ποινή τεσσάρων ετών για ένταξη.

– Στην ομάδα κατηγορουμένων που είχαν μόνο ένταξη.

Οι πρώην βουλευτές Γιώργος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Δημήτριος Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης σε κάθειρξη έξι ετών.

Οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος κάθειρξη επτά ετών. Οι πρώην βουλευτές που έλαβαν ελαφρυντικό Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης-Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος, φυλάκιση πέντε ετών. Οι δύο τελευταίοι και επιπλέον ποινές για πλημμελήματα.

Επίσης μόνο για ένταξη καταδικάστηκαν οι:

Νικόλαος Αποστόλου κάθειρξη επτά ετών.

Αριστόδημος Δασκαλάκης (πυρηνάρχης Ιεράπετρας) φυλάκιση πέντε ετών.

Διονύσιος Λιακόπουλος (υπόθεση Λουκμάν) κάθειρξη έξι ετών.

Θωμάς Μπαρέκας κάθειρξη έξι ετών και φυλάκιση έξι μηνών.

Νικόλαος Παπαβασιλείου κάθειρξη έξι ετών.

Βενετία Πόπορη (αστυνομικός) κάθειρξη έξι ετών και συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για πλημμελήματα.

Βασίλειος Σιατούνης κάθειρξη έξι ετών.

Ομοίως και οι Χρήστος Στεργιόπουλος (υπόθεση Λουκμάν), Αθανάσιος Στράτος και Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας.

– Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης:

Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάδης, Ηλίας Παναγιώταρος, και Γιώργος Γερμενής κάθειρξη δεκατριών ετών και επιπλέον ποινές για κάποιους από αυτούς για πλημμελήματα, καθώς και χρηματικές ποινές. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε κάθειρξη δέκα ετών.

Η αστυνομία πανέτοιμη για τις άμεσες συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής

«Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους.

Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας», τόνισαν, πριν από λίγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται, ότι αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά, εδώ και πολλές ημέρες, στελέχη της Χρυσής Αυγής και γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις κινήσεις τους.

Τι προηγήθηκε

Χθες η εισαγγελέας κ. Οικονόμου, κινήθηκε όχι στο λεγόμενο «ταβάνι» των προβλεπόμενων ποινών αλλά ελαφρώς πιο «κάτω».

Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη.

Αντίστοιχα για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισηγήθηκε 3 χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά.

Αντίστοιχα ελαφρώς προς τα κάτω , σε σχέση με το ανώτατο όριο, ήταν και οι ποινές που ζήτησε και για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, είναι αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Η Ελληνική Αστυνομία δηλώνει πανέτοιμη να προχωρήσει στις συλλήψεις εκείνων για τους οποίους θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Έχει λάβει επίσης όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη μεταγωγή τους σε όποια φυλακή οριστεί ότι πρέπει να πάνε για να εκτίσουν την ποινή τους.

Μπορεί να είναι η 3η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, μπορεί και να είναι κάποια φυλακή της ενδοχώρας, στο Δομοκό ή το Μαλανδρίνο.

Δε κάθε περίπτωση για όσους αποφασιστεί ποινή που δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα θα οδηγηθούν πρώτα σε 14ήμερη καραντίνα και μετά θα πάνε στα κελιά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα