Παγκόσμιο sell off σε αγορές και cryptos λόγω Evergrande- Έχασε την ευκαιρία του ως «χρυσός» το Bitcoin

09:48 21/9/2021 - Πηγή: Fortune

Σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα κινδυνεύει να καταρρεύσει ο κόσμος των χρηματαγορών καθώς εντέλει φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή του ο μαύρος κύκνος που πολλοί αναλυτές ανέμεναν υποστηρίζοντας το αφήγημά τους για φούσκα και για υπερβολικές αποτιμήσεις που σπρώχνουν τα assets σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Τόσο η Wall Street όσο και τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία είναι εγκλωβισμένα στη μέγγενη της Evergrande, της κινεζικής εταιρείας που με πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος από πολλούς αποκαλείται νέα

Lehman Brothers.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον του κινεζικού κολοσσού διαχείρισης ακινήτων έχει δημιουργήσει φόβους για ένα ντόμινο καταρρεύσεων, με το ομόλογό της, με κουπόνι 8,25%, το οποίο έχει πληρωμή αυτή την εβδομάδα, να τυγχάνει διαπραγμάτευσης κοντά στα 29 σεντ στο δολάριο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αντίκτυπος στη Wall Street τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ήταν έντονος. Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 614,41 μονάδες ή -1,78% και έκλεισε στις 33.970,47 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 75,26 μονάδες ή -1,70% στις 4.357,73 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του δείκτη από τον Μάιο. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 330,06 μονάδες ή -2,19% στις 14.713,90 μονάδες. Βουτιά πραγματοποίησε και το αμερικανικό αργό (-2,3%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα cryptos, με το Bitcoin να σημειώνει πτώση άνω του -10%, στα 42.000 δολάρια. Ο δείκτης φόβου, ύστερα από μήνες ατονίας, αυξήθηκε 5 μονάδες, ενώ τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στο τι θα πει η Fed…

O μαύρος κύκνος Evergrande

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο George Soros προειδοποίησε με άρθρο του στους FInancial Times για αυτό που ερχόταν, στρέφοντας τα πυρά του κατά της πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης του Xi Jinping.

Όπως αναφέρει, η Goldman Sachs, παρόλο που παράγοντες όπως πλημμύρες, τυφώνες και περιορισμοί κινητικότητας έπαιξαν πιθανότατα κάποιο ρόλο, αυτό που βύθισε την κινεζική αγορά ακινήτων ήταν η πολιτική των «Τριών Κόκκινων Γραμμών», που αφορούν τα όρια δανεισμού από τις τράπεζες, τις μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς γης και τους κατά τόπους περιορισμούς σε σχέση με την αγορά κατοικίας.

Σημειώνεται ότι η δομή λειτουργίας της Evergrande θύμιζε σχήμα Ponzi, καθώς βάσιζε την ανάπτυξή της στην υπερβολική μόχλευση.

Για πολλά χρόνια στηρίχθηκε στο τρίπτυχο «υψηλός κύκλος εργασιών, υψηλό ακαθάριστο κέρδος και υψηλή μόχλευση». Το 2018  ανέφερε ρεκόρ κερδών 72 δισεκατομμυρίων γιουάν, αλλά ξόδεψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια γιουάν ετησίως σε τόκους. Αυτή είναι η εξασφαλισμένη συνταγή αποτυχίας… όπως συνέβη και με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Σε ανακοίνωση της πρόσφατα η Evergrande αρνήθηκε τις φήμες ότι θα χρεοκοπήσει, ωστόσο ουδείς μπορεί να «ξεχάσει» ότι η Evergrande χρωστά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια γιουάν (124 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα σε ένα έτος ενώ έχει σε μετρητά… 12 με 13 δισεκ. δολάρια.

Πολύ μεγάλη για να αποτύχει

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ότι εντέλει η Evergrande θα δεχθεί τη βοήθεια της κυβέρνησης, καθώς μάλιστα το αποτύπωμα της εταιρείας στην κινεζική οικονομία είναι σημαντικό αν και διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων είναι μεγάλη και η λειτουργία της είναι πολύπλοκη, με πάνω από 200 υπεράκτιες εταιρείες και περίπου 2.000 θυγατρικές. Ωστόσο αντιπροσωπεύει μόνο το 4% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων της Κίνας. Οι 123.000 υπάλληλοί της και 3,8 εκατομμύρια συνεργάτες της αποτελούν ένα μικρό κλάσμα σε σχέση με τα 400 εκατομμύρια του εργατικού δυναμικού της Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, εύκολα μπορεί να προκληθεί ντόμινο κρίσεων από πιθανή πτώχευση, με τον αρνητικό αντίκτυπο στο κινεζικό ΑΕΠ να φτάνει στο δυσθεώρητο -4,1%. Ως εκ τούτου, η Goldman προσθέτει ότι χρειάζονται προσαρμογές πολιτικής τόσο στα μάκρο, με νομισματική και δημοσιονομική επέκταση, για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη, όσο και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης.

Κατηφόρα για τα cryptos – Δεν είναι τελικά χρυσός το Bitcoin

Ραγδαία πτώση καταγράφει η τιμή του Bitcoin, στον απόηχο των κινδύνων που αναδεικνύονται λόγω της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων, καταλύτης της οποίας υπήρξε ο κινεζικός κολοσσός στον χώρο του real estate και των κατασκευών Evergrande.

Παρότι λοιπόν το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο, η τιμή του κατρακυλά απόρροια των πιέσεων που δέχεται από τις διεθνείς αγορές. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έχανε πάνω -10%, στα 42.000 δολάρια. Αλλά και η ευρύτερη αγορά, κατά τ’ άλλα, είναι στο κόκκινο, με το Ethereum να χάνει -8%, στα 3.053,15 δολ.

«Αν το bitcoin είχε την ευκαιρία να εδραιωθεί ως ασφαλές καταφύγιο ή ως ψηφιακός χρυσός, τώρα ήταν η ευκαιρία του» πρόσθεσε. Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών «πέφτουν» καθώς οι επενδυτές φοβούνται ντόμινο κρίσεων στην αγορά ακινήτων της Κίνας με καταλύτη την Evergrande, η οποία έχει χρέη άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το τι θα ειπωθεί στη Fed.

Η έλλειψη ενσωμάτωσης του Bitcoin στο παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα και η μη πιθανότητα να υπάρξει sell off για την πιθανή κάλυψη οικονομικών ζημιών σημαίνει ότι η τιμή μπορεί να μην «καταρρεύσει» εάν υπάρξει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. 

Το πρόβλημα είναι ότι το Bitcoin μπορεί να είναι 12 ετών, αλλά ποτέ δεν ήλθε αντιμέτωπο με μια σημαντική οικονομική κρίση, τουλάχιστον τίποτα που δεν θέτει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες αγορές χρέους με υποχρεώσεις 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα έχει πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών αγορών, όπως εμπορικά ακίνητα, μετοχές και ομόλογα.

Οι τράπεζες θα αποκλείσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εάν οι πελάτες αθετήσουν τις πληρωμές τους, και αυτό προσθέτει περαιτέρω πίεση επειδή η τράπεζα ή το ίδρυμα δεν έχει συμφέρον να τα διατηρήσει. Από την άλλη πλευρά, σε γενικές γραμμές, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.

Με άλλα λόγια, μέχρι να εδραιωθεί πλήρως στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να γίνει αποδεκτό ως εγγύηση, ο μεσοπρόθεσμος συστημικός κίνδυνος για το κρυπτονόμισμα είναι χαμηλότερος από την παραδοσιακή αγορά.

Συμπέρασμα; Είναι… χαλκός

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs περιγράφει το Bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο υψηλής επικινδυνότητας , παρομοιάζοντάς το, μάλιστα, με τον χαλκό, τον οποίο πολλοί επενδυτές αγοράζουν για να αντισταθμίσουν τις χρηματοοικονομικές πιέσεις.

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, και τα δύο assets ενέχουν υψηλό κίνδυνο λόγω μεταβλητότητας, σε αντίθεση με τον χρυσό, που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις.

Και αν θέλουμε να τα παρομοιάσουμε με ένα πολύτιμο μέταλλο, θα ήταν καλό να αναφέραμε τον χαλκό, που αντισταθμίζει τον πληθωρισμό αλλά ενέχει ως επένδυση μεγάλο ρίσκο. Αυτό δείχνει και η θετική συσχέτιση που παρουσιάζουν» αναφέρει ο επικεφαλής εμπορευμάτων του οίκου.

To άρθρο Παγκόσμιο sell off σε αγορές και cryptos λόγω Evergrande- Έχασε την ευκαιρία του ως «χρυσός» το Bitcoin δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα