Παιχνίδια… made in Thessaloniki «ταξίδεψαν» στο Βρετανικό Μουσείο

Σε μια επίσκεψή της στην Ελλάδα, η υπεύθυνη του πωλητηρίου του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου «ανακάλυψε» μια σειρά παιχνιδιών «εμπνευσμένα από τους αρχαίους θεούς» που παίζονται από …«σύγχρονους ήρωες», όπως είναι το μότο της εταιρείας που τα κατασκευάζει, και λίγο καιρό αργότερα φρόντισε να προμηθευτεί κάποια απ’ αυτά για τις ανάγκες του πωλητηρίου.

Η εταιρεία «My Greek Games», που

εμπνεύστηκαν, «έστησαν» μερικά χρόνια πριν και «τρέχουν» με ασίγαστο πάθος και μεράκι δύο νέοι άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη, η Έφη Καραγκούνη και ο Χρήστος Παπαχρήστου, φτιάχνει παιχνίδια με γνώμονα την αγάπη για τα παιδιά, τη σωστή διαπαιδαγώγησή τους, αλλά και τον σεβασμό για τις τέχνες, τα μουσεία και την πλούσια ελληνική ιστορία.

Αυτό το μεράκι τους για δημιουργία φαίνεται πως ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει στα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το «εισιτήριο» για το Βρετανικό Μουσείο, που αυτή την εποχή φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση από την Τροία (η έκθεση «τρέχει» ήδη από τις 21 Νοεμβρίου).

«Μια μέρα μας ήρθε ένα email από την υπεύθυνη πωλητηρίου του Βρετανικού Μουσείου, που μας έλεγε ότι θέλει να συνεργαστούμε. Είχε έρθει στην Ελλάδα και είδε τα προϊόντα μας και -με αφορμή την έκθεση για την Τροία- θέλησε να βάλει κάποια απ’ αυτά στο πωλητήριο του Μουσείου. Ήταν κάτι ανέλπιστο που μας γέμισε χαρά και ενθουσιασμό», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Έφη Καραγκούνη.

Η «Οδύσσεια», το παζλ για την Τροία και τα εναλλακτικά σημειωματάρια με τον Όμηρο «ταξίδεψαν» στο Λονδίνο και όχι μόνο βρήκαν μια θέση στα ράφια του Βρετανικού Μουσείου, αλλά αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι έχει ήδη γίνει επαναληπτική παραγγελία, «θα έλεγε πως πάμε καλά!», λένε -με μια φωνή- οι δημιουργοί τους.

Το Βρετανικό μπορεί, μάλιστα, να είναι το πρώτο μουσείο στο εξωτερικό που φιλοξενεί τις δημιουργίες των δύο νέων αυτών ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Ελλάδα η «My Greek Games» συνεργάζεται εδώ και καιρό με διάφορα μουσεία στην Ελλλάδα, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Γκάζι και το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα, το Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Η best seller «Οδύσσεια» και οι αρχαίοι φιλόσοφοι με …σύγχρονη περιβολή

Απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ουαλία η Έφη και με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Sunderland ο Χρήστος, αποφάσισαν μερικά χρόνια πριν να κάνουν αυτό το κοινό βήμα. «Να κατασκευάσουμε παιχνίδια», πρότεινε ο Χρήστος σε μία από τις ατέλειωτες συζητήσεις -και αναζητήσεις- τους για το πώς θα μπορούσαν να βρουν το αντίδοτο στο …μικρόβιο της δημιουργίας που «κουβαλούσαν». Κάπως έτσι «γεννήθηκαν» τα «My Greek Games» και μέσα από ένα «πάντρεμα» της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας με τον σύγχρονο σχεδιασμό -του παρελθόντος με το παρόν- η ιδέα τους πήρε σιγά σιγά «σάρκα και οστά».

«Και οι δύο αγαπάμε πολύ τα παιχνίδια -και δη τα επιτραπέζια- και είπαμε να τα συνδυάσουμε με το ελληνικό πνεύμα και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Έτσι, αντλώντας έμπνευση από την αρχαία ελληνική ιστορία και τη μυθολογία, με μια διαφορετική, ωστόσο, προσέγγιση ως προς το σύγχρονο design και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αποφασίσαμε να μπούμε στον χώρο αυτό» εξηγούν η Έφη και ο Χρήστος. Παρά το γεγονός, δε, ότι και οι δύο έχουν ροπή στο σχέδιο, αρκούνται -μέχρι στιγμής- στη σύλληψη της ιδέας για το πώς θα πρέπει να είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ή ένα ξεχωριστό, καλαίσθητο προϊόν και συνεργαζόμενοι με πολύ γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες καταφέρνουν να της δώσουν «σάρκα και οστά».

Σε best seller των προϊόντων τους, τα οποία συνοδεύονται πάντα από κάποιο φυλλάδιο, όπου υπάρχει μία σύντομη περιγραφή του χαρακτήρα, των επιτευγμάτων και των γεγονότων που «αφηγούνται» (εκτός από την ελληνική και σε άλλες γλώσσες), εξελίσσεται η «Οδύσσεια», ενώ και η νέα σειρά προϊόντων (μπλουζάκια, σημειωματάρια κ.ά) με μορφές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας ιδωμένες με μια …διαφορετική ματιά φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά.

Η Έφη Καραγκούνη, η οποία εργάζεται παράλληλα και σε αρχιτεκτονικό γραφείο εξασκώντας το επάγγελμα που σπούδασε και ο Χρήστος Παπαχρήστου, ο οποίος διατηρεί το δικό του κατάστημα, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν, να φτιάχνουν παιχνίδια, καθώς εκεί, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διοχετεύουν την ανάγκη τους για δημιουργία. «Δεν σταματάμε σε καμία περίπτωση!» τονίζουν και ήδη σχεδιάζουν πώς θα κατασκευάσουν κι άλλα παιχνίδια που εκτός από το νου θα «θρέφουν» και το μάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα