Ρώσος πρέσβης: Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας
Διττό μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέπεμψε σήμερα ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόφ σε ετήσια συνέντευξη Τύπου.
Ο Αντρέι Μάσλοβ χαρακτήρισε το σημερινό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας πολύ καλό και
Αποτυπώνοντας περαιτέρω τη βούληση της ρωσικής πλευράς, ο πρεσβευτής της Ρωσίας ανέφερε πως και το νέο έτος οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας πως οι προοπτικές είναι καλές και πως η Μόσχα δεν βλέπει εμπόδια. «Και υπό τις συνθήκες του αντιρωσικού καθεστώτος των κυρώσεων μπορούμε να προχωράμε» προσέθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για το πρόγραμμα διαβουλεύσεων που υπέγραψαν οι κ.κ. Δένδιας και Λαβρόφ στη Μόσχα, είπε πως προβλέπει τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αντίστοιχων διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τα έτη 2020-2022 με στόχο την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορα διμερή και διεθνή θέματα. Συνολικά αναφέροντα 15 πεδία που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, από τα προξενικά θέματα έως τις νέες προκλήσεις και απειλές, συμπλήρωσε.
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους φετινούς εορτασμούς κοινών ιστορικών γεγονότων, όπως την επέτειο απελευθέρωσης της Κέρκυρας και των Ιονίων νήσων και τα 192 χρόνια της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και επισήμανε πως οι εκδηλώσεις συνοδεύτηκαν με ελλιμενισμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων σε ένδειξη σεβασμού και σημασίας των κοινών αγώνων των Ρώσων και των Ελλήνων.
Βασικοί πυλώνες της διμερούς συνεργασίας
Οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας είναι η ενέργεια και ο τουρισμός, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη. Ως προς την ενέργεια, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, τόσο μέσω αγωγών όσο και σε υγροποιημένη μορφή, διαπιστώνοντας παράλληλα πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον να διευρυνθεί η συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα της οικονομικής συνεργασίας, είπε πως το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια παραμένει σταθερά υψηλό, στο επίπεδο των 800.000 επισκέψεων ετησίως. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην κατασκευή ξενοδοχείων και εξοχικών κατοικιών από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για την Elounda Hills στην Κρήτη από την εταιρεία Mirum του Βιτάλι Μπορίσοβ με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 408,5 εκατ. ευρώ και τη Resort Σκορπιός στη νήσο Σκορπιό με το κόστος των 165 εκατ. ευρώ, ανέφερε ειδικότερα. Μάλιστα, χαρακτήρισε την επένδυση στην Ελούντα ως τη μεγαλύτερη ξένη στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη χώρα μας παρατήρησε πως το αμοιβαίο ενδιαφέρον Ρώσων και Ελλήνων επιχειρηματιών αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, εκτιμώντας πως μεγάλα περιθώρια έχει ο κλάδος των μεταφορών και των υποδομών.
Τήρηση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για Δίκαιο της Θάλασσας
Για τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών χρειάζεται μια σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων συμφερόντων όλων των γειτονικών χωρών. Κάναμε έκκληση και στα δυο μέρη των μνημονίων να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα» σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα και προσέθεσε «Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα λεπτομερή σχόλια αυτού του θέματος, το οποίο πρώτα απ' όλα πρέπει να αναλύσουν εις βάθος οι ειδικοί. Το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».
Όσον αφορά τις έρευνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η Ρωσία πιστεύει ότι «όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, πρέπει να επιλύσουν αυτά τα θέματα αποκλειστικά με ειρηνικά, και όχι στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών. Γνώμονας πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που είναι θεμελιώδους σημασίας. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μάσλοβ είπε πως «κάποιο θερμό επεισόδιο είτε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων, Ελλάδας-Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να συμβεί, επειδή οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν καμιά ένοπλη σύγκρουση» και επισήμανε πως οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να αποφύγουν δράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή.
ΡωσίαΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πολλοί τηλεθεατές δεν καταφέρνουν να δουν το «The Irishman» μέχρι το τέλος
- Η ουδέτερη αντωνυμία «αυτοί» (they), λέξη της χρονιάς για το λεξικό Merriam-Webster
- Ρώσος πρέσβης: Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας
- Ζαββός: Ο «Ηρακλής» έρχεται για τον Έλληνα που τον γονάτισε η κρίση
- Ρώσος πρέσβης προς Τουρκία: Να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας
- Hard Rock Int'l CEO: Legal advisers in Helleniko casino license tender attempting to influence process
- ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ενέκρινε η Γερουσία
- Η μυστική αερομαχία στο Αιγαίο που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας
- Πώς η Ελλάδα «ίσιωσε το καράβι» στην οικονομία
- Τι αλλάζει στα οικογενειακά επιδόματα τέκνων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Ρώσος πρέσβης: Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας
- ΣΕΑΟΠ: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά αποσταγμάτων
- Αναστασιάδης: Περιμένουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση από την ΕΕ
- Μητσοτάκης: Ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών για την παιδική μέριμνα
- ΕΟΠΥΥ: Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές εφαρμογές την Παρασκευή
- Τσαβούσογλου: Η συμφωνία με Λιβύη δεν περιλαμβάνει ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων
- Γεννηματά: Τέσσερις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων
- Ξεκινά η τριμερής ναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας
- Κικίλιας: Άδικα πρόστιμα σε γιατρούς που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες
- 17.621 αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας
![Ρώσος, ΗΠΑ, Ελλάδας-Τουρκίας,rosos, ipa, elladas-tourkias](https://images32.inewsgr.com/3601/36017307/rosos-presvis-oi-ipa-den-tha-epitrepsoun-enopli-sygkrousi-elladas-tourkias-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Ρώσος πρέσβης: Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας
- Γεννηματά: Τέσσερις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων
- Με κέρδη έκλεισαν την ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ξεκινά η τριμερής ναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας
- Χρηματοδότηση €7 εκατ. στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας
- Κικίλιας: Άδικα πρόστιμα σε γιατρούς που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες
- Αναστασιάδης: Περιμένουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση από την ΕΕ
- Συναγερμός στη Δανία: 20 συλλήψεις για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης
- Πιτσιλής: Ψηφιακός μετασχηματισμός στην ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Πλοίο της Χρονιάς» αναδείχθηκε το ταχύπλοο World Champion Jet της SEAJETS
- Ρώσος πρέσβης για συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου
- Πώς η Ελλάδα «ίσιωσε το καράβι» στην οικονομία
- Γιατί το Παλάτι «τιμώρησε» το αγαπημένο brand της Μέγκαν Μαρκλ
- Η ουδέτερη αντωνυμία «αυτοί» (they), λέξη της χρονιάς για το λεξικό Merriam-Webster
- Τι αλλάζει στα οικογενειακά επιδόματα τέκνων
- Απίστευτη ταλαιπωρία για κατοίκους Συκεών-Χωρίς νερό μέχρι αύριο
- Κυριάκος Μητσοτάκης : «Μία οικογένεια για κάθε παιδί – Η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία»
- Πράσινη Συμφωνία: Πώς η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050
- ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για Συρία και S-400