Σε τρεις φάσεις η άρση των μέτρων στην Ελλάδα: Πότε και ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα- Τι θα γίνει με τα σχολεία

Με τους θανάτους να καταγράφουν ρεκόρ επί τρεις διαδοχικές ημέρες και τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει πλέον στους 540 και να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, είναι εμφανές πλέον ότι οι πιθανότητες για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα είναι σχεδόν μηδαμινές.

Τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δίνουν το πράσινο φως για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και καταστημάτων λιανικής

στο τέλος του μήνα, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε θα ανοίξει η εστίαση για τις γιορτές.

Άλλωστε οι δηλώσεις τους κυβερνητικού εκπροσώπου πριν λίγες ημέρες ήταν ξεκάθαρες. «Δεν είναι ρεαλιστική η «λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου» είχε αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας, πριν καν σημειωθεί το αρνητικό ρεκόρ θανάτων.

Σε τρεις φάσεις η άρση του lockdown

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε αναμένεται να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το lockdown.

Στην κυβέρνηση έχουν εκπονήσει βασικό σχεδιασμό για έξοδο από το lockdown σε τρεις φάσεις, με τις ημερομηνίες κάθε βήματος όμως να εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σημειώσει πως η άρση του lockdown στη χώρα μας θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο της εστίασης. Γυμνάσια και Λύκεια, δε, αναμένεται να ανοίξουν στη δεύτερη φάση μαζί με το λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, η πιθανότερη ημερομηνία επαναλειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η 7η Δεκεμβρίου, όπου θα ανοίξουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, πιθανότερη ημερομηνία είναι η 14η Δεκεμβρίου, ενώ η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την εστίαση (καφέ και εστιατόρια) θα ανοίξει… παραμονές Χριστουγέννων, με ωράριο και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Μεγάλη προσοχή

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το όποιο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία, όπως είπε, έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι οι αγορές με τον τρόπο του click away, δηλαδή να γίνεται η παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, να ετοιμάζεται και με ραντεβού σε καθορισμένη ώρα να γίνεται η παραλαβή. «Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος συνωστισμού στα καταστήματα» εξήγησε ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε στο MEGA ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν, ενώ πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, τόνισε τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών, ενώ σε ό,τι αφορά τα μπαρ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

Σε… δόσεις και το άνοιγμα των σχολείων

Στον τρόπο που θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία όλων των βαθμίδων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αναφέρθηκε προχθές η υπουργός Υγείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε, είναι πιθανό να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και σε επόμενη φάση τα γυμνάσια και τα λύκεια.

«Οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων. Στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια» είπε στον ΑΝΤ1 η κ. Κεραμέως.

Διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο χρόνος στον οποίο θα υλοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων εξαρτάται από τους λοιμωξιολόγους.

«Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, αλλά όσο οι ειδικοί μας λένε ότι πρέπει να μείνουν κλειστά τα σχολεία, είναι αναγκαστική η τηλεκπαίδευση» τόνισε η υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα