Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3,5% ετησίως την επόμενη δεκαετία
Το νέο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Ελληνική οικονομία: Εξελίξεις, προκλήσεις και ευκαιρίες από
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, η διεξαγωγή προβλέψεων είναι εξαιρετικά δυσχερής και εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία της πανδημίας. Για παράδειγμα, σημείωσε, τα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν στις 7 Νοεμβρίου για μια περίοδο τριών εβδομάδων εξακολουθούν να παραμένουν εν ισχύι, επηρεάζοντας περισσότερο του αναμενομένου την οικονομία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέα υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το δ΄ τρίμηνο του έτους και κατ’ επέκταση σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση για όλο το 2020, σε σχέση με αυτή που καταγράφηκε το α΄ εξάμηνο του έτους (-7,9%).
Αντίθετα, η ταχύτερη διάθεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο ευρύ κοινό θα περιορίσει σημαντικά την αβεβαιότητα και θα επιταχύνει την ανάκαμψη το 2021.
Επίσης, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επιχορηγώντας κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, επενδύσεις στους τομείς της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και τους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν απειλείται, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, λόγω κυρίως της μακράς διάρκειας των αποπληρωμών των δόσεων του χρέους, της σύνθεσής του που αποτελείται κατά 81% από δάνεια του επίσημου τομέα, κυρίως όμως λόγω των ευνοϊκών όρων αποπληρωμών, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που έχουν ήδη αποφασιστεί.
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά κάποια από τα προβλήματα που κληροδότησε στην Ελλάδα η κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το επενδυτικό κενό.
Τα προβλήματα αυτά προστίθενται στις διαρθρωτικού τύπου προκλήσεις που αντιμετώπιζε ήδη η ελληνική οικονομία πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και οι οποίες περιορίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της: τη χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, το υψηλό επίπεδο φοροδιαφυγής, τον αργό ψηφιακό μετασχηματισμό, τη φυγή ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό, την κλιματική αλλαγή και το κόστος μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση και την προβλεπόμενη δημογραφική επιδείνωση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης την περίοδο 2021-2026, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια (σε σταθερές τιμές του 2018). Οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου αποτελούν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία καθώς μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο εξωστρεφές πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης.
Μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία της τάξης του 3,5% για την Ελλάδα δεν είναι ουτοπικός, ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη επταετία από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και το νέο μέσο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, NGEU, ανέρχονται σε περίπου 72 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τι κρύβεται πίσω από την κλοπή τραπεζικών θυρίδων στο Ψυχικό;
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
- Τα "κλειδιά" της νέας Επιστρεπτέας Προκαταβολής για επιχειρήσεις και μπλοκάκια
- Ποιοι θα πάρουν 5.000 ευρώ
- Σειρά του HBO κατέρριψε ρεκόρ του «Game of Thrones»
- ΟΑΕΔ: Επτά ανοιχτά προγράμματα για την κάλυψη 38.600 νέων θέσεων εργασίας
- «Πουλάνε» Ελλάδα οι ασφαλιστικές εταιρείες
- Τράπεζα Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για τη μετατροπή του Coco σε μετοχές
- Brexit, ζητούμενο είναι το «Χ»
- ΣΕΚ: Ακόμη περιμένουν το 4ευρω περισσότεροι από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι που δεν το έλαβαν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3,5% ετησίως την επόμενη δεκαετία
- Χριστουγεννιάτικοι ήχοι στην Παναγία των Παρισίων, πρώτη φορά μετά την καταστροφική πυρκαγιά
- Covid-19: Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει ο Σωτήρης Τσιόδρας
- Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς
- Νοέμβριος μεγάλης πτώσης για τις πωλήσεις της Jumbo
- Επταπλάσια λειτουργικά κέρδη για την ΔΕΗ στο εννεάμηνο σε σχέση με το 2019
- H Premier League είναι το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο
- Πόσο ανθεκτικό είναι τελικά στο νερό το iPhone;
- Κορωνοϊός: 2.199 νέα κρούσματα και 111 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες
- Η Tesla μπορεί πλέον να πουλάει στην κινεζική αγορά τα SUV που κατασκευάζει στην Κίνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δερμιτζάκης: Δεν ανοίγει η αγορά με πάνω από 2.000 κρούσματα την ημέρα
- To «τέρας» του Brexit στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Έρχονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση φορτίων (video)
- Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία – 50 σμηνίτες στην Τρίπολη θετικοί στον κορονοϊό
- Όλα τα μυστικά του «Queen’s Gambit» – Εδώ οι απαντήσεις
- Τραμπ: Απαιτεί ο κυβερνήτης στην Τζόρτζια "να ακυρώσει" τις εκλογές
- Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό
- Αυστραλία: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη χάρη στις δαπάνες των νοικοκυριών
- Μανώλης Δερμιτζάκης: Δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα με αυτά τα δεδομένα
- Ο θρυλικός «Λευκός Δούκας» μέσα από τον φακό 25 φωτογράφων
- Όλο και πιο κοντά στα Χριστούγεννα το άνοιγμα της αγοράς – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο μήνυμά του