Τι περιλαμβάνει η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας για την ΑΟΖ
Η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, που υπέγραψαν, την Τρίτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός Ομόλογος τους Λουίτζι Ντι Μάιο επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Την πρώτη της συμφωνία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με άλλη χώρα υπέγραψε σήμερα η Ελλάδα και για τον λόγο αυτό η υπογραφή της Συμφωνίας για ΑΟΖ
Όσον αφορά αυτήν καθαυτή την συμφωνία κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:
-Έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).
-Η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας- Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.
-Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.
-Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.
-Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.
Ποιο μήνυμα στέλνει στην Τουρκία
Ως μία ιστορική συμφωνία που θωρακίζει σε νομικό επίπεδο την Ελλάδα έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουν ειδικοί επιστήμονες στο χώρο των διεθνών σχέσεων, την συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ.
Για την αλλαγή των δεδομένων στην ανατολική Μεσόγειο, που επιφέρει η ελληνοϊταλική συμφωνία μίλησε στο MEGA, ο κ. Αφεντούλης Λαγγίδης, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, διεθνολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στην πρώτη αποτίμηση της σημασίας της υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Λαγγίδης τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη ΑΟΖ που οριοθετεί η Ελλάδα με άλλη χώρα και έκανε λόγο για δημιουργία ενός νομικού προηγούμενου που δημιουργείται.
Συμπλήρωσε δε, πως σε συνδυασμό με άλλες μελλοντικές ελληνικές κινήσεις θα μπορούσε να συμπληρωθεί ένα «παζλ νομικής θωράκισης της χώρας» έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λαγγίδη, η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται ότι θα επιφέρει άμεσα εξελίξεις σε σχέση και με τις λοιπές μεσογειακές χώρες αλλά ίσως και με και την περίπτωση της Αλβανίας. «Θα επηρεάσει άμεσα για μια ομοειδή συμφωνία με την Αλβανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγγίδης.
Ενώ ο κ. Λαγγίδης απαντώντας στο ερώτημα αν αυτή η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ συνεπάγεται την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, τόνισε ότι τα δύο ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση, καθώς η συμφωνία για την ΑΟΖ έχει να κάνει κυρίως με τις «γραμμές βάσης».
Ωστόσο πρόσθεσε πως τέτοιες πρωτοβουλίες συνήθως συνοδεύονται και από άλλες που αφορούν στην επέκταση των χωρικών υδάτων.
Οριοθέτηση σημαίνει και ανακήρυξη ΑΟΖ
Οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει και ανακήρυξη ΑΟΖ τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Ιταλία.
«Η υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει ότι παράλληλα κηρύσσουμε και ΑΟΖ, για να την οριοθετήσεις πρέπει και την κηρύξεις. Αρά έχουμε κατ’ ουσίαν και κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την υπογραφή της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πιέσεις στην Αλβανία για ΑΟΖ με την Ελλάδα
Ο κ. Συρίγος εκτίμησε και ο ίδιος όπως και ο κ. Λαγγίδης ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία την ΑΟΖ έχει μεγαλύτερη και πιο άμεση επίδραση για μια αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Μάλιστα ο κ. Συρίγος πρόσθεσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Ο βουλευτής της ΝΔ αποσαφήνισε ότι η συμφωνία περισσότερο ασκεί πιέσεις στην Αλβανία πάρα σε αλλά κράτη. «Το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα έχει απέναντι του τη συμφωνία με την Αίγυπτο όταν αυτή υπογραφεί με το κάλο… Δεν επηρεάζει η συμφωνία με την Ιταλία το τουρκολιβυκό σύμφωνο» ξεκαθάρισε.
«Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2004» είπε ο κ. Συρίγος, ενώ διευκρίνισε πως «όταν υπεγράφη η αρχική συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία (το ’77) ήταν περίοδος κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλαμε συμφωνία με γειτονικό κράτος και (η συμφωνία) περνούσε μήνυμα στην Τουρκία ότι κατά βάση στις οριοθετήσεις χρησιμοποιείται και η μέση γραμμή… Το ίδιο όριο κατά πάσα πιθανότατα έχει οριοθετηθεί και τώρα που λαμβάνει υπόψη του και τα νησιά, τα λαμβάνει όλα».
«Πολύ σημαντική συμφωνία που υπογράφεται τη δεδομένη στιγμή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο. Πιστεύω ότι θα προλειάνει το έδαφος για να ακολουθήσουν και άλλες. Και μας δίνει άλλο αέρα» σχολίασε ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς.
«Η Ελλάδα δείχνει όχι απλά αποφασιστικότητα, αλλά έχει σχέδιο, έχει οργάνωση έχει πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτελεσματική διπλωματία» επισήμανε ο κ. Μαλλιάς μιλώντας στον Σκάι.
Πρώτο βήμα για τη σύναψη συμφωνίας με την Αλβανία
«Είχαμε υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αλβανία με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη αλλά την ανέτρεψε ο Έντι Ράμα ως αξιωματική αντιπολίτευση μέσω ομόφωνης απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου. Έκτοτε νομίζω δεν υπάρχει καν συνταγματικό δικαστήριο στην Αλβανία- με παρέμβαση της Τουρκίας ακυρώθηκε η συμφωνία» δήλωσε μάλιστα ο κ. Μαλλιάς.
«Είναι μια πολύ καλή στιγμή σε ιδιαιτέρα κρίσιμη περίοδο. Εκτιμώ ότι είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για επιταχύνουμε διαδικασία σύναψης συμφωνίας (και με την Αλβανία) που θέλω να ελπίζω ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει η Αλβανία. Έρχεται μετά από 43 χρόνια, το ’77, όποτε υπήρξε η πρώτη ελληνοϊταλική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, και υπήρχε πρόνοια για την Αλβανία».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Covid-19: Πόσο νωρίτερα κυκλοφορούσε ο ιός ανάμεσά μας;
- Τι περιλαμβάνει η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας για την ΑΟΖ
- Στα 19 εκατ. του σχεδίου Βορίδη για οίνο και ενίσχυση αμπελουργών
- Πώς διαχειρίζεται την «εξωγήινη» ομορφιά της η Winnie Harlow
- Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες του μέλλοντος»
- Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου με τη δράση του ως σύγχρονος πνευματικός φάρος
- "Βόμβα" Γιαννακόπουλου: Πωλείται η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έναντι 25 εκατ. ευρώ!
- ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο: Έγινε Χρυσό!
- Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη των συμβεβλημένων καλλιεργητών της
- Ίδρυμα Νιάρχος: Δωρεά ύψους 26,4 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τι περιλαμβάνει η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας για την ΑΟΖ
- Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες του μέλλοντος»
- Όμιλος Intrum: Πώς επηρέασε τα νοικοκυριά της Ευρώπης η κρίση του κορωνοϊού
- Κ. Σακελλαροπούλου: Από την αντιμετώπιση της πανδημίας η Ελλάδα κέρδισε τον σεβασμό της διεθνούς κοινής γνώμης
- Γιαννακόπουλος: Ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση
- Τελευταία Νέα Fortune
- Τι περιλαμβάνει η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας για την ΑΟΖ
- Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες του μέλλοντος»
- Όμιλος Intrum: Πώς επηρέασε τα νοικοκυριά της Ευρώπης η κρίση του κορωνοϊού
- Κ. Σακελλαροπούλου: Από την αντιμετώπιση της πανδημίας η Ελλάδα κέρδισε τον σεβασμό της διεθνούς κοινής γνώμης
- Γιαννακόπουλος: Ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση
- Ανοίγουν τα σύνορα Ελλάδας με Ιταλία- Άρση περιορισμών από τη Δευτέρα
- Σε πακέτο 15 δισ. ευρώ για τη διάσωση της αεροπορικής βιομηχανίας προχωρά η Γαλλία
- Η METRO AEBE αποκτά το 100% του eshop της My market και της NET Spirit
- Πόσο δύσκολο είναι το περιβάλλον των προσλήψεων στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες
- Νέες οδηγίες από τον ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Futures της Wall: Σημαντικές απώλειες διαδέχονται το ράλι της Δευτέρας
- Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας
- Υπ. Μεταφορών: Οι νέες τιμές σε ΜΜΜ, ΚΤΕΛ και ταξί με τη μείωση του ΦΠΑ
- Τι προβλέπει η Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τις ΑΟΖ
- Lamda Development: 10 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση αγοράς από τη Eurobank Equities
- Στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
- Ο Σεντένο παραιτείται από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας
- Κατρούγκαλος: Άμεση επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο
- Τουρκία: Συνελήφθησαν τουλάχιστον 400 άτομα οι οποίοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν
- Λίνα Μενδώνη (Delphi Forum): Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο στην πολιτιστική χορηγία