Το Facebook παραδέχεται ακόμα μια γκάφα με τη διαχείριση των δεδομένων των χρηστών

17:09 4/7/2020 - Πηγή: Fortune

Το Facebook μοιράστηκε κατά λάθος τα προσωπικά δεδομένα ορισμένων χρηστών με εξωτερικές εφαρμογές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι υποσχέθηκε, παραβιάζοντας την πολιτική που εφαρμόζει το κοινωνικό δίκτυο μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica του 2018.

Η εταιρεία είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι εξωτερικές εφαρμογές θα αποκλείονταν από την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών εάν ένα

άτομο δεν αλληλεπιδρούσε με την εφαρμογή για 90 ημέρες. Σε αυτό το σημείο, η εφαρμογή θα έπρεπε να ζητήσει άδεια από τους χρήστες για να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα δεδομένα τους, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών όπως διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γενέθλια και τόπο κατοικίας.

Αυτό δε συνέβη σε ορισμένες περιπτώσεις, δήλωσε το Facebook την Τετάρτη σε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του. Εάν ένας χρήστης μιας εξωτερικής εφαρμογής του Facebook είναι συνδεδεμένος με έναν φίλο του στο Facebook μέσω αυτής της εφαρμογής, τότε η εφαρμογή μπορεί να αντλεί δεδομένα και από τους δύο χρήστες ταυτόχρονα. Ωστόσο, ένα ελάττωμα στο σύστημα της εταιρείας επέτρεψε στις εφαρμογές που αντλούσαν δεδομένα από έναν ενεργό χρήστη να αντλούν επίσης δεδομένα από τον φίλο του χρήστη, ακόμη και αν ο φίλος δεν είχε ανοίξει την εφαρμογή για περισσότερες από 90 ημέρες, δήλωσε εκπρόσωπος.

Το πρόβλημα ισχύει για εξωτερικές εφαρμογές από περίπου 5.000 προγραμματιστές, αλλά η εταιρεία δεν αποκάλυψε πόσοι χρήστες ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί.

Το ελάττωμα ανακαλύφθηκε από έναν μηχανικό του Facebook πριν από δύο εβδομάδες και η εταιρεία λέει ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το Facebook έχει μια μακρά ιστορία από γκάφες στην κοινή χρήση δεδομένων χρηστών με τρίτα μέρη. Το όριο των 90 ημερών επιβλήθηκε ως απάντηση στην αποκάλυψη πριν από δύο περίπου χρόνια ότι η Cambridge Analytica, μια εταιρεία ανάλυσης πολιτικών δεδομένων, είχε αγοράσει τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook που συλλέχθηκαν εν αγνοία τους μέσω εφαρμογών κουίζ χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα σύνδεσης του δικτύου.

Εκείνη την εποχή, το Facebook κατέστρεψε πολλά από τα προϊόντα κοινής χρήσης δεδομένων και εφάρμοσε νέους κανόνες που απαιτούν από τους χρήστες να παραχωρούν με σαφήνεια σε εξωτερικές εφαρμογές άδεια για τη συλλογή των δεδομένων τους. Υπέγραψε επίσης διακανονισμό ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ στα μέσα του 2019 μετά από έρευνα που προέκυψε από το περιστατικό με την Cambridge Analytica.

Keywords
Τυχαία Θέματα