Το μεγάλο στοίχημα της IBM στην εκπαίδευση των υπαλλήλων της στην τεχνητή νοημοσύνη

16:06 14/4/2019 - Πηγή: Fortune

της Anne Fisher

Την επόμενη φορά που θα καλέσετε έναν εταιρικό αριθμό με κάποια απορία για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, σκεφτείτε το εξής: Ακόμα και αν αυτός ή αυτή που απαντά είναι ένας πραγματικός, ζωντανός άνθρωπος, μπορεί να μην είναι ο ίδιος που αποφασίζει πώς θα σας απαντήσει. Αντ’ αυτού, μπορεί να ενεργοποιείται μια σύνθετη σειρά αλγορίθμων για να μαντέψει τη διάθεσή σας και να αντιδράσει αναλόγως.

Μία έκδοση της διαδραστικής τεχνολογίας της IBM, «Watson Assistant», αναλύει άμεσα τον τόνο της φωνής σας. Στη συνέχεια, βασιζόμενο

στο πώς ακούγεται η φωνή σας, το σύστημα υποδεικνύει στον αντιπρόσωπο της εταιρείας ποια λύση πρέπει να προτείνει στο πρόβλημά σας- επιστροφή χρημάτων, για παράδειγμα, ή δωρεάν αποστολή στην επόμενη παραγγελία σας- με σκοπό να παραμείνετε πιστός στην επιχείρηση.

Μήπως αναρωτιέστε γιατί ένας άνθρωπος- υπεύθυνος πελατών δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος του αυτή τη συζήτηση; «Οι άνθρωποι ερμηνεύουν διαφορετικά τους τόνους της φωνής, και έτσι ανταποκρίνονται διαφορετικά στους πελάτες», εξηγεί ο σύμβουλος της IBM, Aman Kochhar. Αντίθετα, προσθέτει, «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι υποκειμενική. Έτσι, είναι πολύ πιο συνεκτική».

Ο Kochhar ξεκίνησε να εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη σε επιχειρηματικά προβλήματα από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ενός γιγαντιαίου νέου προγράμματος κατάρτισης μέσα στην IBM. Το πρόγραμμα ονομάζεται AI Skills Academy (AISA, Ακαδημία Δεξιοτήτων στην Τεχνητή Νοημοσύνη) και έχει σχεδιαστεί για να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, διδάσκει τους υπαλλήλους πώς να ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στις δικές τους δουλειές μέσα στην εταιρεία, από τη δημιουργία εφαρμογών μάρκετινγκ μέχρι τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ταυτόχρονα, η AISA εκπαιδεύει τους εργαζομένους της IBM που απασχολούνται στην παροχή συμβουλών, τις πωλήσεις, τις λειτουργίες και άλλους τομείς πώς να συνεργάζονται με τους πελάτες για να χρησιμοποιούν και αυτοί την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις τους. Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις- ένα για τεχνικούς (προγραμματιστές λογισμικού, μηχανικούς, ερευνητές) και ένα για όλους τους υπόλοιπους- και έχει τέσσερα επίπεδα, από το βασικό μέχρι το εξειδικευμένο.

Περισσότεροι από 2.200 υπάλληλοι της IBM έχουν ξεκινήσει την κατάρτιση από τότε που αυτή άρχισε να προσφέρεται πέρυσι, και η IBM εκτιμά ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 4.000 απόφοιτοι και στα τέσσερα επίπεδα το 2019. Όμως, όπως λέει ο αντιπρόεδρος ταλέντου της IBM, Obed Louissant, τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο τις αρχικές φουρνιές: «Όλοι οι υπάλληλοί μας τελικά θα εκπαιδευτούν στην τεχνητή νοημοσύνη». Επιπλέον, η AISA προσθέτει συνεχώς νέο περιεχόμενο- για παράδειγμα, τώρα ετοιμάζονται νέα μαθήματα για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση έργου και στο γενικό management.

Από μία άποψη, είναι απολύτως λογικό για την IBM να επενδύει ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού κατάρτισης ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην AISA. Εξάλλου, «εμείς είμαστε αυτοί που αναπτύσσουμε τις συγκεκριμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», σημειώνει ο Louissant. «Έτσι, έχουμε ευθύνη να διδάξουμε στους ανθρώπους πώς να τις χρησιμοποιούν, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, η AISA κάνει και κάτι ακόμα: καθιστά τους 350.000 εργαζομένους της IBM παγκοσμίως πολύ πιο χρήσιμους και επιθυμητούς σε σχέση με άλλους υπαλλήλους. Καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες βασίζονται εντονότερα στα data analytics και ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας απαιτούν γνώση τεχνητής νοημοσύνης, η Gartner προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχουν δημιουργηθεί 2,3 εκατομμύρια νέα πόστα που θα απαιτούν αυτές τις δεξιότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα