Ελίνα Τζένγκο: Στον δρόμο που χάραξαν η Άννα Βερούλη και η Μιρέλα Μανιάνι – Γυναικεία υπόθεση το ακόντιο στην Ελλάδα

11:49 21/8/2022 - Πηγή: InStyle

Με χρυσά γράμματα έγραψε το όνομά της στην ιστορία του ελληνικού ακοντισμού η 19χρονη Ελίνα Τζένγκο.

Η Ελληνίδα αθλήτρια, με μια τρομερή βολή στα 65.81μ. στέφθηκε χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ακόντιο και θύμισε τις αθλήτριες εκείνες που άνοιξαν τον δρόμο για την επιτυχία της. Η Ελίνα Τζένγκο έγινε η τρίτη Ελληνίδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, μετά τις Άννα Βερούλη (1982, Αθήνα) και Μιρέλα Μανιάνι (2002, Μόναχο).

Η Άννα ΒερούληΕλίνα Τζένγκο

Είναι μόλις 19 ετών ενώ σε λίγες ημέρες θα συμπληρώσει τα

20 της χρόνια. Θεωρείται ένα από τα ταλέντα του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Το όνομά της ακούστηκε για πρώτη φορά το 2016, καθώς η 14χρονη τότε αθλήτρια έκανε επίδοση 54.04, ενώ τον Μάιο του 2018 άρχισαν οι μεγάλες διακρίσεις.

Τον Οκτώβριο του 2018 εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που έγιναν στο Μπουένος Άιρες. Στα προκριματικά το ακόντιό της έφθασε στα 63.34, πετυχαίνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ κάτω των 18 και ρεκόρ Αγώνων. Στο τελικό πέτυχε μόνο 61.74, όμως κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Έγινε σημαιοφόρος στην τελετή λήξης και αναδείχθηκε αθλήτρια εκείνου του μήνα στον ευρωπαϊκό στίβο, ενώ είναι ακόμη η νεαρότερη που το έχει καταφέρει στην ιστορία.

Η Ελίνα Τζένγκο γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2002. Οι γονείς της μετανάστευσαν στην Ελλάδα από την Αλβανία. Μεγάλωσε στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Ήταν μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο όταν εντάχθηκε στον αθλητικό σύλλογο, Α.Σ. Κένταυρος Χαλκιδικής. Αρχικά ξεκίνησε να προπονείται στα αγωνίσματα του στίβου, και είχε ως καθοδηγητή – προπονητή τον Γιώργο Μποτσκαρίωβ που την κατεύθυνε στο αγώνισμα του ακοντισμού.

Άννα Βερούλη – Σοφία Σακοράφα

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1982 που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στη μάχη ρίχνονταν δύο σπουδαίες Ελληνίδες ακοντίστριες: η Άννα Βερούλη και η Σοφία Σακοράφα. Ήταν η Άννα Βερούλη που στέφθηκε χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης με βολή στα 70.02μ ενώ η Σοφία Σακοράφα πήρε το χάλκινο.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Σοφία Σακοράφα κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ με ρίψη στα 74.20μ., ενώ το ’83 η Βερούλη πήρε χάλκινο στο Παγκόσμιο του Ελσίνκι.

Μιρέλα Μανιάνι

Η Μιρέλα Μανιάνι πήρε την ελληνική υπηκοότητα και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις χαράσσοντας το δικό της όνομα στο βιβλίο της ιστορίας του ελληνικού ακοντισμού. Η Μανιάνι κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο του 1999 και του 2003, αλλά και αργυρό το 2001. Επίσης, έγινε χρυσή πρωταθλήτρια στο Ευρωπαϊκό του 2002, ενώ κατέκτησε και δύο Ολυμπιακά μετάλλια: ασημένιο στο Σίδνεϊ και χάλκινο στην Αθήνα.

Κώστας Γκατσιούδης

Βέβαια, υπάρχει και μια εξαίρεση στις… γυναικείες επιτυχίες στον ακοντισμό. Το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας ο Κώστας Γκατσιούδης κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο (86.64 μ.). Ακολούθησαν άλλες δύο διακρίσεις στην κορυφαία διοργάνωση για τον ακοντιστή από τον Έβρο, το 1999 με το αργυρό μετάλλιο στη Σεβίλλη (89.18 μ.) και το 2001 στο Έντμοντον του Καναδά, όπου πήρε το χάλκινο (89.85 μ.)

Keywords
Τυχαία Θέματα