Επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων – Γιατί επηρεάζονται περισσότερο τα κορίτσια
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η 10η Οκτωβρίου και κάθε χρόνο τα στοιχεία καταγράφουν ανησυχητικά στοιχεία αλλά και το πόσο απαραίτητη είναι στην καθημερινότητά μας.
Ανησυχίες, άγχος και αισθήματα κατάθλιψης που προκαλούνται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ αλλά και της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την κλιματική κρίση, την ανεργία και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, τις πιέσεις του ψηφιακού περιβάλλοντος και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλα αυτά έχουν επιδεινώσει τα ήδη χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας, ιδίως για τα παιδιά και τους νέους.
Κατά την τελευταία
Η έρευνα φέρνει στο φως μια εκτεταμένη και ανησυχητική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων, κυρίως των κοριτσιών.
Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στις παραπάνω τάσεις. Ειδικότερα, το 2022 (έτος συλλογής των πιο πρόσφατων δεδομένων) «πολύ καλή» υγεία ανέφεραν ότι έχουν μόνο δύο στους 5 εφήβους (42%) στην Ελλάδα, με το ποσοστό του δείκτη αυτού να είναι σταθερά μειούμενο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας-ιδιαίτερα στο τελευταίο της μέρος. Παρόμοια, μόλις ένας στους 3 εφήβους (32%) στη χώρα μας ανέφερε «υψηλά» επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι επίσης σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.
Γονική άδεια: Προστατεύει την ψυχική υγεία των μητέρωνΑξίζει να σημειώσουμε ότι το 60% των εφήβων ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις το 2022. Και, παρόλο που η τάση στο ποσοστό αυτό ήταν πτωτική μέχρι το 2014, την τελευταία 10ετία υπήρξε ανακοπή και αύξηση, η οποία επίσης εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με τα παραπάνω ευρήματα, η Άννα Κοκκέβη, Ομοτ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας στην Ελλάδα, σχολιάζει:
«Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί. Απηχούν, ασφαλώς, μεταβολές στα βιώματα και τον ψυχισμό των εφήβων, αλλά δείχνουν και τον κρίσιμο ρόλο που η οικογένεια, το σχολείο και γενικότερα η κοινωνία μας παίζει στην εμφάνιση και την επικράτησή τους. Η επιδείνωση των δεικτών πρέπει να μας κινητοποιήσει προς το να κατανοήσουμε βαθύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων -ιδιαίτερα των κοριτσιών- και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, και να δράσουμε ταχύτερα προκειμένου να τους/τις υποστηρίξουμε αποτελεσματικότερα».
Υψηλότερα επίπεδα αντιληπτής (σωματικής) υγείας και αυτεπάρκειας στους εφήβους στην ΕλλάδαΗ Έκθεση της διακρατικής έρευνας HBSC για το 2021/22 (συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 280.000 έφηβοι ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες, περίπου 6.500 εξ αυτών στην Ελλάδα), αναδεικνύει και την ιδιαιτερότητα του εφηβικού πληθυσμού της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών. Για παράδειγμα, το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας στους εφήβους -αν και όχι σε επιθυμητά επίπεδα- είναι στη χώρα μας σημαντικά υψηλότερο (42%) του διακρατικού μέσου όρου (36%). Στην Ελλάδα παρατηρούνται επιπλέον υψηλότερα ποσοστά εφήβων με αυτεπάρκεια-με ευχέρεια, δηλαδή, στο να βρίσκουν λύσεις σε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (69%, και 61%, αντίστοιχα) και να φέρνουν σε πέρας το έργο και τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει (60% και 57%, αντίστοιχα). Τέλος, και δείκτες όπως το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή και το αντιληπτό επίπεδο ψυχικής ευεξίας (mental well-being) βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσον όρο του προγράμματος συνολικά.
Υψηλότερα επίπεδα εκδήλωσης ενοχλήσεων ψυχολογικής και σωματικής φύσηςΑπό την άλλη, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό έφηβων αγοριών και κοριτσιών στην Ελλάδα (60%, έναντι 44% του διακρατικού μέσου όρου) αναφέρουν εμμένουσες ψυχολογικές και σωματικές ενοχλήσεις. Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται συχνά νευρικότητα (53%) και ευερεθιστότητα (51%), ένας/μία στους/στις 3 (35%) είναι συχνά «στα κάτω τους» (ενδεικτικό θλίψης) και σε παρόμοια περίπου αναλογία (30%) έχουν δυσκολίες ύπνου. Τέλος, ένας στους 4 (25%) έχει συχνά πονοκέφαλους και σε ίδια αναλογία (24%) έχει πόνους στη μέση (ενδεικτικό απουσίας άσκησης και αδράνειας).
Έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής στους μαθητέςΌπως και διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα, οι δείκτες ψυχικής υγείας και ευεξίας επιδεινώνονται με την ηλικία. Το πέρασμα δηλαδή από τα 11 στα 13 και ακολούθως στα 15 έτη. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα είναι ότι η επιδείνωση αυτή φαίνεται να είναι σχεδόν παντού εντονότερη κυρίως κατά τη μετάβαση από το δημοτικό (ηλικία των 11) στο Γυμνάσιο (ηλικία των 13), παρά κατά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (ηλικία των 15). Στη βάση των παραπάνω, η έμφαση στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί σε παρεμβάσεις προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, ιδιαίτερα στο σχολικό πλαίσιο.
Ο Τάσος Φωτίου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της έρευνας HBSC στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ», που υλοποιεί την έρευνα HBSC στην Ελλάδα από το 1998, επισημαίνει:
«Τα ευρήματα της έρευνας, δεν μας δίνουν μόνο τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την κατάσταση στη χώρα μας και να τη συγκρίνουμε με εκείνην των άλλων χωρών. Μας δίνουν επιπλέον την αφορμή να δουλέψουμε μαζί με τους/τις ειδικούς στο χώρο της πρόληψης και της προαγωγής της εφηβικής υγείας για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για το σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα (ψηφιακή και μη) που τεκμηριωμένα μπορούν να ανατρέψουν την διαφαινόμενη τάση επιδείνωσης και να ενισχύσουν την ευεξία του – από κάθε άποψη – πολύ σημαντικού αυτού πληθυσμού».
Η έρευνα για τις τηγανητές πατάτες που δεν θα σας αρέσει: Συνδέονται με την κατάθλιψη- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Η συλλεκτική σειρά Nytillverkad της IKEA επανέρχεται ανανεωμένη με έντονα χρώματα και εντυπωσιακά μοτίβα
- Χωρισμός Λάτσιου- Μερκούρη: Τα σημάδια που «έδειχναν» την κατάληξη
- Η περιποίηση και η επανόρθωση των μαλλιών αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη τάση της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού
- Δικηγόρος Μαίρης Χρονοπούλου: «Δεν δικαιολογείται ο τραυματισμός της στο σημείο που βρέθηκε»
- Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Θύμα απάτης η σεφ – Η δημόσια έκκληση
- Μαίρη Χρονοπούλου: «Δεν δικαιολογείται ο τραυματισμός της στο σημείο που βρέθηκε», λέει ο δικηγόρος της
- Σοφία Βογιατζάκη: «Δεν αντιμετώπισα τον θάνατο της μητέρας μου όπως έπρεπε»
- Shopping Star: Η Ηλιάνα αποκαλύπτει ποια παπούτσια είναι φέτος στη μόδα
- Συγκλονίζει η Σοφία Βογιατζάκη: “Σε έναν χρόνο έφυγαν ο ένας πίσω από τον άλλον – Δεν προλαβαίναμε τα νοσοκομεία και τις κηδείες”
- Σενάρια εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο του Ισραήλ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Συγκλονίζει η Σοφία Βογιατζάκη: “Σε έναν χρόνο έφυγαν ο ένας πίσω από τον άλλον – Δεν προλαβαίναμε τα νοσοκομεία και τις κηδείες”
- Heidi Klum: Οι throwback φωτογραφίες και οι τρυφερές ευχές στην κόρη της για τα γενέθλιά της
- To beauty ritual της Scarlett Johansson (είναι πιο απλό από όσο νομίζαμε)
- Επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων – Γιατί επηρεάζονται περισσότερο τα κορίτσια
- Τελευταία Νέα InStyle
- Επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων – Γιατί επηρεάζονται περισσότερο τα κορίτσια
- Συγκλονίζει η Σοφία Βογιατζάκη: “Σε έναν χρόνο έφυγαν ο ένας πίσω από τον άλλον – Δεν προλαβαίναμε τα νοσοκομεία και τις κηδείες”
- To beauty ritual της Scarlett Johansson (είναι πιο απλό από όσο νομίζαμε)
- Heidi Klum: Οι throwback φωτογραφίες και οι τρυφερές ευχές στην κόρη της για τα γενέθλιά της
- Εγκλωβισμένη στο Ισραήλ η τραγουδίστρια Νατάσα Μεντή – Η αγωνιώδης έκκληση για βοήθεια
- “Για την Οικουμένη”: Μια ξεχωριστή συναυλία στην αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
- Keanu Reeves: Παίζει μπάλα μ’ ένα 9χρονο αγόρι και κάνει τις καρδιές να λιώσουν
- Shearling Jacket: Αυτό είναι το πιο cozy πανωφόρι του φθινοπώρου
- Red Bag Alert: Οι ωραιότερες κόκκινες τσάντες για να υιοθετήσετε την τάση
- Θανάσης Βισκαδουράκης: “Έχω σηκώσει το τηλέφωνο για να ζητήσω δουλειά, αλλά…”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Δες το! Το ντοκιμαντέρ του David Beckham στο Netflix δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι
- Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Θύμα απάτης η σεφ – Η δημόσια έκκληση
- Ισραήλ: Δέχθηκε ομοβροντία ρουκετών και από τον νότιο Λίβανο
- Σοφία Βογιατζάκη: «Δεν αντιμετώπισα τον θάνατο της μητέρας μου όπως έπρεπε»
- Ιός Δυτικού Νείλου: Αυξάνονται οι νεκροί - Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
- Άρατος: Περί του ζωδιακού κύκλου
- Σοφία Βογιατζάκη: «Δεν αντιμετώπισα τον θάνατο της μητέρας μου όπως έπρεπε»
- Σενάρια εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο του Ισραήλ
- Βρούτσης: «Δεν θα γίνει η συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ, αν δεν έχει ανοίξει το στάδιο» (vid)
- Οδοντίατρος «Μαϊμού»: Ποινική δίωξη και αυτόφωρο