Έξι κρυμμένα μυστικά στον “Μυστικό Δείπνο” του Ντα Βίντσι

23:55 4/8/2024 - Πηγή: InStyle

Επίκαιρος όσο ποτέ είναι ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι “Μυστικός Δείπνος”, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η απεικόνιση του Μυστικού Δείπνου από τον Ντα Βίντσι είναι ένας από τους πιο διάσημους και εμβληματικούς πίνακες στον κόσμο. Αποτελεί, το μεγαλύτερο έργο του

Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τη μοναδική νωπογραφία του που μας έχει σωθεί.

Ο Μυστικός Δείπνος είναι τοιχογραφία του 15ου αιώνα. Βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, στην τραπεζαρία του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε (Santa Maria delle Grazie – Παναγία της Χάριτος), αν και η δημιουργία του έγινε ως παραγγελία από τον δούκα Λουδοβίκο Σφόρτσα, που επιθυμούσε αρχικά το κτήριο να αποτελέσει το μαυσωλείο της οικογένειάς του, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.

Ωστόσο, ένας ιστορικός εμπειρογνώμονας ισχυρίζεται ότι υπαρχουν έξι κρυμμένα σύμβολα στο αριστούργημα του 1495 μ.Χ., το οποίο απεικονίζει την ιστορία της σύλληψης και της Ανάστασης του Ιησού, τα οποία πολλοί άνθρωποι έχουν παραβλέψει.

Ο πίνακας δείχνει τον Ιούδα να κρατά τα ασημένια αργύρια, που έλαβε για να παραδώσει τον Ιησού στις Αρχές, εξήγησε ένας blogger με το όνομα Culture Critic, αν και οι θεωρίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από τον ίδιο τον Ντα Βίντσι.

Da Vinci’s Last Supper is a keystone of Christian art.

It inspired centuries of awe and speculation — over its subtle symbols and concealed messages.

But there’s something hidden that nearly everyone overlooks… (thread) pic.twitter.com/pTLUASj6CR

Culture Critic (@Culture_Crit) July 30, 2024

Στο μεταξύ, ο Άγιος Πέτρος φαίνεται να κρατάει ένα μαχαίρι, συμβολίζοντας τη μετέπειτα προσπάθειά του να απελευθερώσει τον ηγέτη τους.

Υπάρχει, ακόμη, η μυστηριώδης φιγούρα στα αριστερά του Ιησού, που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ήταν η μόνη γυναίκα που καθόταν στο τραπέζι – αλλά ορισμένοι ιστορικοί μελετητές έχουν μια διαφορετική ερμηνεία ότι πρόκειται για έναν από τους νεότερους άνδρες Aποστόλους.

Η Βίβλος περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία του Μυστικού Δείπνου το 33 μ.Χ., όταν ο Ιησούς κάθισε με τους 12 αποστόλους του και τους είπε ότι ένας από αυτούς θα τον πρόδιδε, προσθέτοντας ότι ο θάνατός του ήταν επικείμενος.

Ευλόγησε το ψωμί και το κρασί και εξήγησε ότι αντιπροσώπευαν το σώμα Του και το αίμα, που θα έχυνε για τη συγχώρεση των αμαρτιών τους.

Αντί να επικεντρωθεί στην απεικόνιση του Χριστού να μοιράζει ψωμί και κρασί, ο ντα Βίντσι έδειξε τους αποστόλους να αναστατώνονται με την είδηση του Ιησού ότι ένας θα επιφέρει τον θάνατό του.

Ο Ιούδας, ο οποίος είχε ήδη καταδικάσει τον Ιησού σε θάνατο αποκαλύπτοντας τη θέση του πριν από το δείπνο, ρίχνεται στη σκιά, ενώ κρατά ένα από τα 30 αργύρια που έλαβε ως πληρωμή για να προδώσει τον αρχηγό του.

Ακριβώς δίπλα στο χέρι του Ιούδα βρίσκεται κάτι που φαίνεται να είναι ένα δοχείο με αλάτι που το έριξε κάτω, συμβολίζοντας τη διαρρηγμένη διαθήκη του με τον Θεό, έγραψε ο Culture Critic στην ανάρτησή του στο Χ.

‘Είναι η πολυπλοκότητα και οι συμβολισμοί που είναι συνυφασμένοι με αυτό που έχει κάνει τους ανθρώπους να κάνουν εικασίες από τότε που [ο ντα Βίντσι δημιούργησε τον πίνακα]. Και όπως πάντα με τον Λεονάρντο, τίποτα δεν είναι τυχαίο’, μοιράστηκε ο ειδικός.

Η θεωρία του αλατιού έχει κυκλοφορήσει και στο παρελθόν από μελετητές, αλλά οι αλατιέρες δεν εφευρέθηκαν μέχρι τα τέλη του 1800.

Συνέχισε εξηγώντας ότι η απεικόνιση του Χριστού από τον Ντα Βίντσι, καθώς απλώνει το χέρι του για ψωμί και κρασί, δείχνει τη στάση του σε τριγωνικό σχήμα, που σημαίνει την Αγία Τριάδα, εκφράζοντας ένα ακόμη κρυμμένο μυστικό, όπως αναμεταδίδει η Daily Mail.

Πρόκειται για ένα χριστιανικό δόγμα που δηλώνει ότι ο Θεός υπάρχει ως τρία άτομα: Ο Θεός Πατέρας, ο Ιησούς ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.

It’s the complexity and symbolism woven in that has had people speculating ever since. And as ever with Leonardo, nothing is accidental.

For one, Christ’s posture forms a triangle, symbolic of the Holy Trinity — as he reaches for the bread and wine of the Eucharist. pic.twitter.com/8vtcpzTKkL

Culture Critic (@Culture_Crit) July 30, 2024

Ο Ντα Βίντσι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ζωγραφίζοντας τον Άγιο Πέτρο να κρατάει ένα μαχαίρι – προσθέτοντας στις “συναρπαστικές αντιδράσεις του κάθε Αποστόλου“, υποστήριξε ο Culture Critic.

Ο μελετητής πρόσθεσε ότι το μαχαίρι φέρεται να είναι ενδεικτικό της προσπάθειας του Πέτρου να σώσει τον Ιησού, κόβοντας το αυτί του Μάλχου που συνέλαβε τον Κύριο και Σωτήρα τους, ενώ παράλληλα προμηνύει τον τελικό θάνατο του Ιούδα.

Ο Μάλχος, υπηρέτης του Ιουδαίου αρχιερέα Καϊάφα, ήταν μεταξύ των 450 ανδρών που διατάχθηκαν να συλλάβουν τον Ιησού.

Then there are the fascinating reactions of each Apostle.

Saint Peter clutches a knife: foreshadowing the demise of Judas, and that Peter will himself attempt to save Christ by slashing the ear of Malchus during his arrest. pic.twitter.com/L9Hao9nGzI

Culture Critic (@Culture_Crit) July 30, 2024

Η βιβλική περικοπή Ματθαίος 27:3-10 περιγράφει τον θάνατο του Ιούδα, λέγοντας ότι ένιωσε ενοχές για την προδοσία του και προσπάθησε να επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν καταβληθεί πριν τα πετάξει στους αρχιερείς και τους πρεσβύτερους και βγει να κρεμαστεί.

Ωστόσο, οι Πράξεις των Αποστόλων 1:18-19 περιγράφουν έναν πιο φρικτό θάνατο: “Με την αμοιβή που πήρε για την κακία του, ο Ιούδας αγόρασε ένα χωράφι- εκεί έπεσε με το κεφάλι, το σώμα του άνοιξε και όλα τα σωθικά του χύθηκαν έξω”.

Ο Άγιος Θωμάς στέκεται στα αριστερά και πίσω από τον Ιησού με το δάχτυλό του «περίεργα υψωμένο στον αέρα», κάτι που θα μπορούσε να συμβολίζει τον Απόστολο που αργότερα ζήτησε αποδείξεις ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί από τους νεκρούς, υποστήριξε ο Culture Critic.

And of course, the traitor Judas is cast in shadow. He clutches the silver he was paid to betray Christ, and knocks over a salt container — a symbol of his broken covenant with God.

Leonardo took great care to make him the ugliest person in the room… pic.twitter.com/B2wtXNUECD

Culture Critic (@Culture_Crit) July 30, 2024

Ο Θωμάς έβαλε το δάχτυλό του σε μια πληγή στην πλευρά του Ιησού για απόδειξη και σύμφωνα με το Ιωάννης 20:29 της Βίβλου, ο Κύριος του είπε: “Πίστεψες επειδή με είδες; Μακάριοι είναι εκείνοι που δεν είδαν και όμως πιστεύουν”.

Ωστόσο, ορισμένοι έχουν επίσης υποστηρίξει ότι η φιγούρα είναι πορτρέτο του ντα Βίντσι, ο οποίος ήταν επίσης σκεπτικιστής της Ανάστασης του Χριστού.

Υπάρχουν επίσης τμήματα του πίνακα που εξακολουθούν να παραμένουν μυστήριο, με το πιο συνηθισμένο να είναι η υποτιθέμενη γυναίκα που στέκεται δίπλα στον Ιησού. Αν και η ταυτότητά της δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τη Μαρία Μαγδαληνή που ταξίδεψε με τον Ιησού και ήταν μία από τις αφοσιωμένες οπαδούς του.

Ωστόσο, άλλοι έχουν επισημάνει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τον νεότερο μαθητή, τον Ιωάννη, του οποίου το χλωμό δέρμα και τα θηλυκά χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι πρόκειται για εικόνα γυναίκας.

Maybe, but there’s a much more likely explanation: this is simply Saint John.

It was common to depict John as feminine, reflecting his youth and gentle persona. Besides, would Leonardo really just leave him out of the picture? pic.twitter.com/B9gVaRH1NU

Culture Critic (@Culture_Crit) July 30, 2024

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι δέχονται πυρά για την απεικόνιση του Μυστικού Δείπνου στην τελετή έναρξης της περασμένης εβδομάδας.

Η σκηνή έδειχνε χορευτές, drag performers και μια DJ να ποζάρουν μπροστά από ένα τραπέζι σε ένα πλάνο που φαινόταν να απεικονίζει το τελευταίο γεύμα των Αποστόλων με τον Χριστό πριν σταυρωθεί.

Drag queens mock Christianity during the Opening Ceremony of the Olympics in Paris as they attempt to recreate da Vinci’s painting of Jesus’ Last Supper.

Not only are Christians the only people that it is socially acceptable to mock… it’s actually celebrated and put front and… pic.twitter.com/xgwYz0It0x

— Shane Pruitt (@shane_pruitt78) July 26, 2024

Ο Γάλλος θεατρικός σκηνοθέτης Thomas Jolly δημιούργησε το σκηνικό και ισχυρίστηκε ότι δεν αναφερόταν στον Μυστικό Δείπνο αλλά στον ελληνικό θεό του κρασιού και των εορτασμών, τον Διόνυσο, συνδέοντας τους Αγώνες με τις ελληνικές ρίζες τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημοσίευσαν εικόνες από το γεγονός στο Χ, γράφοντας: “Η ερμηνεία του ελληνικού θεού Διόνυσου μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τον παραλογισμό της βίας μεταξύ των ανθρώπων”.

The interpretation of the Greek God Dionysus makes us aware of the absurdity of violence between human beings. #Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/FBlQNNUmvV

— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024

Αν και ο Jolly ισχυρίστηκε ότι οι εικόνες δεν είχαν καμία σχέση με τον Μυστικό Δείπνο, οι παραγωγοί των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσαν στο The Wrap ότι “ο Jolly εμπνεύστηκε από τον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι για να δημιουργήσει το σκηνικό. Σαφώς, δεν υπήρχε ποτέ πρόθεση να δείξει ασέβεια προς οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα ή πεποίθηση … [ο Jolly] δεν είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που κάνει αναφορά σε ένα παγκοσμίου φήμης έργο τέχνης”, δήλωσαν οι παραγωγοί.

“Από τον Andy Warhol μέχρι τους Simpsons, πολλοί το έχουν κάνει πριν από αυτόν”.

Keywords
εξι, μυστικα, Τελετή Έναρξης, ολυμπιακοί αγώνες, daily mail, ριο 2016, andy warhol, blogger, culture, art, symbols, twitter, ιησούς, σημαίνει, mail, woven, people, wine, knife, judas, σωθικά, αποδειξεις, shadow, salt, symbol, god, μυστήριο, john, youth, queens, opening, olympics, paris, put, front, greek, olympic, games, wrap, simpsons, βικιπαιδεια, ιησούς, βημα, γυναικα, εικονες, θανατος, μιλανο, υιος, ψωμι, ωρα, blogger, daily mail, games, mail, olympic, people, wrap, αγωνες, ασημενια, αιμα, αλατι, αποκαλυψη, αυτι, βιβλος, βρισκεται, γεγονος, δαχτυλο, δερμα, δειχνει, δογμα, εγινε, ειπε, υπαρχει, ερχεται, ιδιο, θεος, θεωριες, θηλυκα, θωμας, θεωρια, ιησου, εικονα, ιουδας, κρασι, λεοναρντο ντα βιντσι, μυστήριο, μυστικο, μαρια, ομαδα, παντα, ονομα, παρισι, πινακες, συμβολα, σωμα, σωθικά, ταυτοτητα, τρια, τραπεζαρια, εικασιες, χερι, ιωαννης, andy warhol, art, queens, culture, front, god, john, greek, ιουδα, judas, κακια, knife, μπροστα, opening, olympics, paris, πληγη, put, salt, shadow, σημαίνει, simpsons, σκηνη, symbol, symbols, wine, woven, χλωμο, youth
Τυχαία Θέματα