Καλλυντικά Μακιγιάζ: Γνωρίζετε ότι και αυτά πρέπει να τα απολυμαίνουμε; Γιατί και πώς θα το κάνουμε

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να καθαρίζουμε τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και άλλα εργαλεία μας. Ίσως όμως ο καθαρισμός των καλλυντικών του μακιγιάζ σας μπορεί να μην είναι κάτι που έχετε σκεφτεί ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό, αλλά πώς το κάνουμε;

Γιατί χρειάζονται καθάρισμα τα προϊόντα μακιγιάζ;

Απλά και ξεκάθαρα: τα προϊόντα μακιγιάζ, όπως και τα πινέλα, γεμίζουν με βακτήρια, εξωτερικούς ρύπους, υπολείμματα και μικρόβια. Αυτά τα υπολείμματα είναι έλαια, περιβαλλοντικά σωματίδια, ρύποι. Και αν παραλείψετε τον καθαρισμό;

Αν δεν προσέχετε σε τι εκτίθενται τα προϊόντα του μακιγιάζ σας και δεν τα καθαρίζετε τακτικά, υπάρχει το ρίσκο ερεθισμών, ακμής ή ακόμα και δερματίτιδας.

Αν μάλιστα μοιράζεστε τα προϊόντα μακιγιάζ σας με άλλους ή τα έχετε μαζί σας στην τσάντα σας, θα χρειάζονται καθαρισμό πιο συχνά από ό,τι αν το χρησιμοποιείτε μόνες σας στο σπίτι.

Κραγιόν

Πώς να το καθαρίζετε: Γενικά είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία! Ψεκάζετε λίγο οινόπνευμα στην επιφάνεια και έπειτα σκουπίζετε με ένα χαρτομάντιλο ή χαρτί κουζίνας. Αν θέλετε να καθαρίσετε όλο το κραγιόν, μπορείτε να το ξεδιπλώσετε πλήρως από τη συσκευασία και να το βυθίσετε σε ένα ποτήρι με οινόπνευμα. Στη συνέχεια, το σκουπίζετε και το τοποθετείτε πάλι στη θήκη του. Εναλλακτικά μπορείτε να ξύσετε ελαφρώς την άκρη του με ένα μαχαιράκι.

Πότε να το πετάξετε: Ανάλογα με τη χρήση και την αποθήκευση, αλλά καλό είναι έπειτα από έναν χρόνο. Αν δεν είστε σίγουρες ότι έχει χαλάσει, μπορείτε να το δοκιμάσετε γλείφοντας τα χείλη σας και αν έχει παράξενη γεύση, τότε είναι η ώρα να το πετάξετε.

View this post on Instagram

A post shared by ÉTOILE® (@etoile)

Υγρό Foundation

Πώς να το καθαρίζετε: Δεν μπορεί πραγματικά να καθαριστεί, καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα μπουκάλι. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σκουπίσετε το στόμιο και την περιοχή γύρω από το καπάκι. Για να διατηρήσετε το μέικ-απ σας περισσότερο, προσέχετε πού αποθηκεύετε τα προϊόντα σας. Μην τοποθετείτε το μακιγιάζ σας αμέσως μετά το ντους ή μπάνιο, καθώς η υγρασία από τον χώρο μπορεί να εισχωρήσει στο προϊόν, κάτι που με τον καιρό επηρεάζει τη σύνθεση ευνοώντας την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πότε να το πετάξετε: Ανάλογα με τη χρήση του. Αν το προϊόν μοιάζει πιο υδαρές, κι έχει αλλάξει μορφή και υφή, τότε είναι ώρα να φύγει από το νεσεσέρ σας. Αν απλώς διαχωρίζεται, διορθώστε το απλά με ένα καλό κούνημα.

Compact ρουζ, μέικ-απ, σκιές ματιών, highlighter

Πώς να τα καθαρίζετε: Η διαδικασία είναι σύντομη. Ψεκάζετε λίγη αλκοόλη πάνω στην πούδρα και σκουπίζετε την επιφάνεια με ένα χαρτομάντιλο. Μόλις στεγνώσει, τρίβετε την επιφάνεια με ένα σφουγγαράκι ώστε να αφαιρέσετε την επίστρωση και να μην στεγνώσει πάνω της. Η αλκοόλη πιθανόν να αλλάξει τη σύσταση του προϊόντος γιατί είναι συστατικό που εξατμίζεται, γι’ αυτό να σκουπίζετε αμέσως χωρίς να την αφήνετε να παραμείνει πάνω στο προϊόν. Καλό είναι να το κάνετε περιστασιακά.

Πότε να τα πετάξετε: Οι πούδρες πρέπει να αντικαθίστανται μέσα σε 1-2 χρόνια. Ωστόσο, μην τις πετάξετε αμέσως αν δείτε ρωγμές. Οι ρωγμές δεν δείχνουν ότι είναι παλιές αλλά ότι έχουν στεγνώσει και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πετάξετε αμέσως.

View this post on Instagram

A post shared by ÉTOILE® (@etoile)

Μάσκαρα, Lip Gloss, Υγρό Eyeliner

Πώς να τα καθαρίζετε: Καλό είναι να αντικαθιστάτε συχνά τη μάσκαρα και το υγρό eyeliner, δηλαδή κάθε 3-6 μήνες επειδή αφορούν μια ευάλωτη περιοχή του προσώπου, επιρρεπή σε μικρόβια. Όσο για τα lip gloss διαρκούν λίγο περισσότερο αλλά και πάλι μπορείτε να τα κρατήσετε 1-2 χρόνια το πολύ.

Κρεμώδη highlighter, ρουζ, προϊόντα contour

Πώς να τα καθαρίζετε: Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καθαρίσετε μια κρέμα, επομένως είναι σημαντικό να φροντίζετε να μην αλλοιώνεται. Μην σας προβληματίζει η αλλαγή υφής. Αν αποκτήσει κοκκώδη υφή, μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχει γίνει διαχωρισμός των συστατικών.

Πότε να τα πετάξετε: Συνήθως διαρκούν 6-8 μήνες μετά το άνοιγμα, ωστόσο έχετε τον νου σας πάντα για τυχόν αλλαγές στο χρώμα ή τη μυρωδιά.

View this post on Instagram

A post shared by ÉTOILE® (@etoile)

Μολύβια Μακιγιάζ

Πώς να τα καθαρίζετε: Πιθανότατα ήδη καθαρίζετε τα μολύβια χειλιών, φρυδιών και ματιών χωρίς να το συνειδητοποιείτε αφού αφαιρείτε το εξωτερικό στρώμα όταν τα ξύνετε, πράγμα που αφαιρεί και τα βακτήρια στην επιφάνεια.

Πότε να τα πετάξετε: Κάθε 1-2 χρόνια. Ωστόσο, αν τα χρησιμοποιείτε τακτικά, πιθανότατα θα τα έχετε τελειώσει πολύ πιο σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα