Μία φορά άπιστος, πάντα άπιστος;

Μία φορά άπιστος, πάντα άπιστος; Αυτό αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα για τα ζευγάρια που έχουν επηρεαστεί από την απιστία. Η απιστία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν έναν άντρα ή μία γυναίκα στην αναζήτηση ερωτικού ενδιαφέροντος με ένα τρίτο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον Θάνο Ασκητή, νευρολόγο – ψυχίατρο και πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, η προσωπικότητα του άπιστου αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες που οδηγούν στην απιστία. Το γεγονός όμως αυτό δεν μπορεί να μειώσει τη σημαντικότητα άλλων παραγόντων

που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας παράλληλης σχέσης ή μιας ευκαιριακής σεξουαλικής επαφής. Οι συγκυρίες ακόμη και η συμπεριφορά του απατημένου μπορούν να οδηγήσουν στην απιστία.

Δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα του άπιστου

Είναι μύθος ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα του ατόμου που απατά τον σύντροφό του. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ συχνά η αποκάλυψη ενός ατόμου που έχει απιστήσει αποτελεί έκπληξη για τον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο.

Credit: 123RF

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η ανάγκη για επιβεβαίωση, η δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρουσία απιστίας μέσα στον γάμο ή στη σχέση.

Ο άπιστος δεν είναι καταδικασμένος να είναι πάντα άπιστος. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσει τις αιτίες που τον οδήγησαν στην απιστία ώστε να μπορέσει να μπει σε διαδικασία αλλαγής με στόχο να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του και τον σύντροφο που έχει επιλέξει να έχει δίπλα του.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να γνωρίζουν τα ζευγάρια που θέλουν να σώσουν τη σχέση τους είναι πως πρέπει να εντοπίσουν την “πηγή” του προβλήματος.

Credit: 123RF

Επίσης, ακόμη και όταν το ζευγάρι πάρει την απόφαση να γυρίσει σελίδα και να συνεχίσει τη κοινή ζωή του, η συγχώρεση της απιστίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Θα πρέπει να μοιράζονται όλες οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Η επούλωση του τραύματος είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και η συμβουλή από κάποιον ειδικό θεραπευτή είναι ιδιαίτερα βοηθητική.

* Με πληροφορίες από το βιβλίο “Έρωτας, σεξ και απιστία” του Θάνου Ασκητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα