Σέλινο και μαϊντανός: Ένα ένζυμο ευθύνεται για τις αντικαρκινικές και αγχολυτικές ιδιότητες τους
Το σέλινο και ο μαϊντανός προέρχονται από την ίδια βοτανική οικογένεια όπως τα καρότα, ο άνηθος, το μάραθο και εκατοντάδες άλλα γνωστά φυτά.
Τα φύλλα σέλινου είναι βρώσιμα και – όπως του μαϊντανού – αρκετά γευστικά. Το σέλινο είναι πηγή χαμηλής θερμιδικής αξίας βιταμίνης C, καλίου και διαιτητικών ινών. Μπορείτε να το φάτε ωμό ή να το ενσωματώσετε σε μαγειρεμένα πιάτα.
Ο φρέσκος μαϊντανός θεωρείται βότανο, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται γενικά για να συμπληρώσει ή να
Το σέλινο και ο μαϊντανός χρησιμοποιούνται ευρέως, μιας και τα οφέλη τους στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Η φαρμακευτική χρήση αυτών των φυτών δεν είναι καινούρια. Χρονολογείται ήδη από τους αρχαίους Έλληνες, Αιγύπτιους και Ρωμαίους.
Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τις κύριες δραστικές ουσίες που περιέχουν, ορισμένοι πιστεύουν ότι η «απιίνη» είναι μία από αυτές. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η απιίνη, που ταξινομείται ως φλαβονοειδής γλυκοσίδη, έχει αποδεδειγμένες αντικαρκινικές και αγχολυτικές ιδιότητες στους ανθρώπους.
Επιπλέον, το σέλινο και ο μαϊντανός παράγουν αυτή την ένωση σε μεγάλες ποσότητες σε σύγκριση με άλλα φυτά.
Οι βιολόγοι έχουν υποθέσει ότι η απιίνη έχει ιδιότητες αντιοξειδωτικές και εντομοαπωθητικές, ενώ προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Ωστόσο, για να αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, πρέπει να βρεθεί τρόπος να παραχθεί απιίνη, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τα γονίδια σχεδόν όλων των ενζύμων που συμμετέχουν στη σύνθεση της απιίνης, όμως το τελευταίο κομμάτι του παζλ εξακολουθεί να λείπει.
Το γονίδιο για την απιοσυλτρανσφεράση (ApiT), το ένζυμο που συμμετέχει στο τελικό στάδιο της παραγωγής απιίνης, είναι ακόμα άγνωστο.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plant Physiology, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Takeshi Ishimizu του Πανεπιστημίου Ritsumeikan της Ιαπωνίας, ξεκίνησε να αντιμετωπίσει αυτό το κενό γνώσης. Διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων για να αναγνωρίσουν και να αναλύσουν το άπιαστο ApiT του σέλινου (Apium graveolens).
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε αποτελεσματικούς τρόπους βιοσύνθεσης της απιίνης. Αυτή είναι η πρώτη αναγνώριση του ApiT σε φυτά. Τα ευρήματά μας θα ανοίξουν το δρόμο σε βιοτεχνολογικές πλατφόρμες για την παραγωγή απιίνης σε βακτήρια, όπως το Escherichia coli», τονίζει ο καθηγητής Ishimizu.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κατέστησαν δυνατή αυτή τη μελέτη, ήταν μια μέθοδος που είχαν ήδη αναπτύξει οι ερευνητές για την παραγωγή ενός κρίσιμου μορίου στη σύνθεση της απιίνης: την UDP- απιόζη. Ο ρόλος του ενζύμου ApiT είναι να μεταφέρει το υπόλειμμα της απιόζης στο UDP-Apiose και να το «προσαρτήσει» στο ημιτελές μόριο απιίνης στο τελικό στάδιο τροποποίησης. Ωστόσο, αυτή η ένωση δεν ήταν εμπορικά διαθέσιμη, έτσι οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να την απομονώσουν και να τη σταθεροποιήσουν χρησιμοποιώντας ογκώδη θετικά ιόντα.
Αρχικά, η ομάδα διεξήγαγε αναλύσεις γενετικού ελέγχου στο σέλινο για να βρει πιθανά γονίδια που κωδικοποιούν το ApiT. Περιόρισαν την αρχική αναζήτηση σε γονίδια ειδικά για την οικογένεια των ενζύμων στην οποία ανήκει το ApiT, εντοπίζοντας 26 πιθανά υποψήφια γονίδια. Από αυτά, η έκφραση mRNA ενός από αυτούς τους υποψηφίους, του UGT94AX1, βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα υψηλή στα φύλλα του σέλινου, που είναι η κύρια θέση παραγωγής απιίνης. Με βάση τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αυτού του υποψήφιου γονιδίου, οι ερευνητές ήταν σίγουροι ότι βρίσκονταν στο σωστό δρόμο.
Για να αποδείξουν ότι το UGT94AX1 ήταν πράγματι το γονίδιο ApiT, διερεύνησαν το προφίλ έκφρασής του κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φύλλων. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα έκφρασης της απιίνης και του UGT94AX1 συμπίπτουν κατά προσέγγιση.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένες βακτηριακές καλλιέργειες που εξέφραζαν το UGT94AX1 με μια ειδική χημική ετικέτα για να το κάνουν εύκολα διαλυτό. Επώασαν την καθαρισμένη πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το UGT94AX1 με UDP-Apiose και τον τελικό πρόδρομο της απιίνης και διαπίστωσαν ότι αυτό το μείγμα παρήγαγε απιίνη στις αναμενόμενες ποσότητες.
Αυτή η νέα προσέγγιση για την ανίχνευση της δραστικότητας της απιοσυλτρανσφεράσης εξαφάνισε όλες τις αμφιβολίες ότι το υποψήφιο γονίδιο UGT94AX1 ήταν πράγματι ApiT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στην απιίνη σε υψηλές ποσότητες θα μας βοηθήσει όχι μόνο να κατανοήσουμε τον φυσικό της ρόλο, αλλά και να αναγνωρίσουμε τα οφέλη για την υγεία και τις ιατρικές εφαρμογές της. Από την άποψη αυτή, ο καθηγητής Ishimizu σχολιάζει:
«Εάν διευκρινιστεί η λειτουργία της απιίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ήπιων εντομοαπωθητικών στη γεωργία, ηρεμιστικών με λιγότερες παρενέργειες και αγχολυτικών αναψυκτικών».
Η ρίζα – υπερτροφή που προλαμβάνει οστεοπόρωση και διαβήτη – Ιδανική για δίαιτα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Σοφία Μουτίδου: Έχασε 8 κιλά και μας δείχνει τη διαφορά -«Άλλα 20 δεν είναι κάτι»
- Μίλτος Τεντόγλου: «Τώρα που πήρα το χρυσό μετάλλιο μπορώ να χαλαρώσω, έκανα ένα λάθος που θα το θυμάμαι για πάντα»
- «Σπάσε» το Fortune Cookie και δες την «προφητεία» σου για σήμερα 25/08
- Προβλέψεις για τα αισθηματικά του ζωδίου σου, σήμερα 25/08
- Ματίνα Παγώνη: Σάστισε με την «καλημέρα» του Κωνσταντίνου Αργυρού - «Είναι στημένο;»
- Πάρνηθα: Συνεχίζεται το έργο της πυρόσβεσης - Εικόνες βιβλικής καταστροφής
- Το χτένισμα που θα σε κάνει σαν την Barbie
- Ο Μάνος Πανταζής με την σύζυγό του στην Κύθνο -H selfie του αγαπημένου ζευγαριού
- Αλεξανδρούπολη: Μάχη με τις φλόγες, συνεχείς αναζωπυρώσεις
- Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 25 Αυγούστου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Σέλινο και μαϊντανός: Ένα ένζυμο ευθύνεται για τις αντικαρκινικές και αγχολυτικές ιδιότητες τους
- Επιστροφή στο γραφείο: 4 στιλ παπουτσιών που θα φορέσουμε
- Too Cool For School: Επιστρέφουμε στα… θρανία με τα πιο στιλάτα outfits της σεζόν
- Ζέτα Δούκα: Αγκαλιάζει τις ρίζες δέντρου και στέλνει μήνυμα- «Η γη τώρα θα μας αφανίσει όλους!»
- Τελευταία Νέα InStyle
- Σέλινο και μαϊντανός: Ένα ένζυμο ευθύνεται για τις αντικαρκινικές και αγχολυτικές ιδιότητες τους
- Ζέτα Δούκα: Αγκαλιάζει τις ρίζες δέντρου και στέλνει μήνυμα- «Η γη τώρα θα μας αφανίσει όλους!»
- Επιστροφή στο γραφείο: 4 στιλ παπουτσιών που θα φορέσουμε
- Too Cool For School: Επιστρέφουμε στα… θρανία με τα πιο στιλάτα outfits της σεζόν
- Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο που ανήρτησε για τη φωτιά στον Έβρο – “Θλιβερό”
- Sarah Jessica Parker: Παραγγέλνει κοκτέιλ μιλώντας ελληνικά σε επεισόδιο του «And Just Like That»
- Τεράστιος Μίλτος Τεντόγλου: Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – “Πέταξε” στα 8.52μ.
- Πηνελόπη Αναστασοπούλου: “Είχα την ανάγκη να το κάνω αυτό – Συγγνώμη που ζητώ τη βοήθειά σας”
- Pamela Anderson: Ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ στα 56 και εντυπωσιάζει με τη φυσική της ομορφιά – ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Αλεξανδρούπολη: Μάχη με τις φλόγες, συνεχείς αναζωπυρώσεις
- Αλεξάνδρα Δουβαρά: «Αν θεωρείται αναγκαία η δημόσια συγγνώμη μου δεν έχω κανένα πρόβλημα να τη δώσω»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25/8
- Ματίνα Παγώνη: Σάστισε με την «καλημέρα» του Κωνσταντίνου Αργυρού - «Είναι στημένο;»
- Κρατερός Κατσούλης: Τα γενέθλια στα Κουφονήσια, οι τρεις τούρτες και η συγκίνηση
- Συγκλονίζει ο Γιώργος Γρηγοριάδης: «Mας μοίραζαν κολόνιες για να μη μυρίζουμε τον θάνατο»
- Βίκυ Βολιώτη: Απίθανη η καλοκαιρινή φωτογραφία της κόρης της
- «Σπάσε» το Fortune Cookie και δες την «προφητεία» σου για σήμερα 25/08