Συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία και τη μακροβιότητα

09:06 5/10/2024 - Πηγή: InStyle

Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να απολαμβάνει συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία και την μακροβιότητά μας. Τα γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι αλλά τα ξεχνάμε … Όμως ο οργανισμός μας καταγράφει τις παραβάσεις και χτυπά τα δικά του καμπανάκια, που αν τα αγνοήσουμε η υγεία μας κινδυνεύει.

Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί πριν χτυπήσει κόκκινο…

Εμείς σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες σας υπενθυμίζουμε ποιες είναι οι παραβάσεις και οι κακές μας συνήθειες που πρέπει να ξεχάσουμε …

Το άγχος

Το άγχος είναι γνωστό ότι μακροπρόθεσμα είναι πολύ

επιβλαβές για τον οργανισμό μας.

Βέβαια είναι δύσκολο να το αποφύγουμε, αλλά πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Το άγχος βέβαια είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του σώματος στην αντιμετώπιση της πίεσης ή σε μια κατάσταση, που απαιτεί γρήγορη δράση ή αντίδραση.

Credit: 123RF

Η αλήθεια είναι ότι το άγχος κινητοποιεί πολλή ενέργεια και μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κατάθλιψη, ημικρανίες, δερματικές αντιδράσεις, στομαχόπονους, αμηνόρροια και αϋπνία.

Επίσης έχει επιβεβαιωθεί ιατρικά ότι επιδεινώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση, τον διαβήτη τύπου 2 και τον καρκίνο.

Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να μάθουμε να χαλαρώνουμε.

Το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία μας, αυτό είναι χιλιοειπωμένο.

Όμως, πάντα βρίσκουμε τη δικαιολογία, ότι δεν είμαστε βαρείς καπνιστές και απλά καπνίζουμε ελαφρά …

Credit: 123RF

Τα πάντα έρχεται να διαψεύσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καρκίνου, δημοσιεύοντας ευρεία μελέτη που μας ενημερώνει ότι ακόμα και περιστασιακοί καπνιστές κινδυνεύουν πολύ.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου ή λιγότερο κατά μέσο όρο ημερησίως κατά τη διάρκεια της ζωής μας αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 64% και κατά 87% για όσους καπνίζουν από 1-10 τσιγάρα την ημέρα.

Ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση του σπιτιού, του γραφείου και γενικά των εσωτερικών χώρων από τα μαγνητικά κύματα…

Το σίγουρο είναι ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας και είναι η αιτία πολλών πρόωρων θανάτων.

Credit: 123RF

Τα αναπνευστικά προβλήματα, οι αλλεργίες, οι πονοκέφαλοι, οι καρκίνοι, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μέρος του κοκτέιλ ασθενειών και διαταραχών, που προκαλούνται από κάθε είδους ρύπανση και την ηλεκτρομαγνητική.

Το μόνον που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας να κλείνουμε το wifi, να είμαστε αποσυνδεδεμένοι κάποιες ώρες και να βρισκόμαστε όλο και περισσότερο πιο κοντά στη φύση.

Έλλεψη σωματικής δραστηριότητας

Η καθιστική ζωή είναι πολύ πιο επιβλαβής από όσο φανταζόμαστε.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, από το Ινστιτούτο Sax της Αυστραλίας, έδειξε ότι ο ύπνος περισσότερες από 9 ώρες τη νύχτα, σε συνδυασμό με καθιστική ζωή περισσότερο από 7 ώρες την ημέρα και η έλλειψη άσκησης, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Credit: 123RF

Μια άλλη μελέτη, του University of California Medicine, αποκάλυψε πριν από λίγους μήνες, ότι οι γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών, που έχουν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται γερνούν πιο γρήγορα από άλλες.

Έλλειψη ή υπερβολικός ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας.

Credit: 123RF

Ο πολύς ύπνος είναι κακός για την υγεία σας, γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η έλλειψη ύπνου έχει επίσης τρομερές συνέπειες όπως άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης, εναλλαγές της διάθεσης, ημικρανίες και μακροπρόθεσμα γνωστικές δυσλειτουργίες.

Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για αυξημένη συχνότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς για να έχουμε έναν ποιοτικό ύπνο.

Τηγανητά φαγητά

Ξεχάστε τα τηγανητά … τις αγαπημένες τηγανητές πατάτες, τα κεφτεδάκια, τα ψαράκια … ή τα σνίτσελ γιατί κάνουν πολύ κακό στην υγεία μας .

Credit: 123RF

Μας παχαίνουν και συνάμα αυξάνουν τους κινδύνους για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2, «κακή» χοληστερόλη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το έγκριτο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε, μας ενημερώνει ότι κάποιες φορές, σπάνια βέβαια, μπορούμε να φάμε κάτι τηγανητό, αλλά χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για να μειώσουμε αυτούς τους κινδύνους.

Ψητά φαγητά

Το μπάρμπεκιου μας ξετρελαίνει ειδικά το καλοκαίρι… με τις παρέες, τα ουζάκια και την ανεμελιά…

Θα πρέπει να το απολαμβάνουμε με μέτρο όμως. Ο λόγος είναι ότι τα κρέατα ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και στην επιφάνεια σχηματίζονται δυνητικά καρκινογόνες ενώσεις.

Credit: 123RF

Το ψήσιμο στη σχάρα και το μπάρμπεκιου γενικά προκαλούν την εμφάνιση αυτών των ενώσεων, των οποίων η τακτική κατανάλωση συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ας μετριάσουμε λοιπόν τα μπάρμπεκιου και να βάζουμε στα ψητά αρκετό λεμόνι και ρίγανη που είναι αντιοξειδωτικά τουλάχιστον.

Φυτοφάρμακα

Η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων στην υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητη και αποδεδειγμένη μέσα από πολλές μελέτες.

Ο εγκέφαλος επηρεάζεται περισσότερο από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται και εμείς τα καταναλώνουμε ή τα αναπνέουμε καθημερινά.

Credit: 123RF

Μια σειρά από μελέτες που έγιναν σε μικρά παιδιά σε όλο τον κόσμο, έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα έχουν μείωση της αντοχής, του συντονισμού, της συγκέντρωσης και της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Επιλέγουμε λοιπόν φρούτα και λαχανικά βιολογικής γεωργίας και φροντίζουμε να πλένουμε ενδελεχώς τα λαχανικά και τα φρούτα.

Επεξεργασμένα κρέατα

Αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα πρέπει να τα καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Credit: 123RF

Τα βιομηχανικά αυτά προϊόντα, είναι από τα χειρότερα τρόφιμα για την καρδιαγγειακή υγεία, ταξινομούνται και ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτή η ταξινόμηση βασίζεται σε επαρκή στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί, ειδικότερα, καρκίνο του παχέος εντέρου στον άνθρωπο.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Το σίγουρο είναι ότι ο οργανισμός μας ζητά τη ζάχαρη, μάλιστα αν τον έχουμε συνηθίσει τη ζητά ακόμα περισσότερο.

Οι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν περίπου 35 κιλά το χρόνο και κυρίως την επεξεργασμένη, τη λευκή ζάχαρη.

Credit: 123RF

Η λευκή ή ραφιναρισμένη ζάχαρη δεν προσφέρει κανένα διατροφικό όφελος, εκτός από να μας παρέχει τη γλυκόζη που έχουμε ανάγκη αλλά σε μικρές ποσότητες.

Υπενθυμίζουμε ότι η καλή ζάχαρη βρίσκεται σε λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα όπως: το μέλι, τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, τη φρουκτόζη από φρούτα, το σιρόπι σφενδάμου, το χαρούπι ή ακόμα και στέβια.

Να θυμάστε ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης, σε οποιαδήποτε μορφή, μας παχαίνει, δημιουργεί στοματικά και οδοντικά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 κ.λπ.

Τώρα ξέρετε και εσείς αποφασίζετε…

Keywords
Τυχαία Θέματα