Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε «σκανάρει» πριν ταξιδέψεις με αεροπλάνο, θέλει λέει το καλό σου αλλά πόσο ασφαλής νιώθεις;

Δεν σου κρύβουμε πως δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε αν αυτή είναι μια θετική εξέλιξη ή όχι. Όπως σε κάθε τέτοιου είδους ιστορία, την απάντηση ορίζει η χρήση. Μην κατηγορείς δηλαδή το εργαλείο. Εν προκειμένω την Τεχνητή Νοημοσύνη. Που έρχεται να επαναπροσδιορίσει τα όρια του εφικτού. Σχεδόν στα πάντα…

Βιομετρικά και Αναγνώριση προσώπου με συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ήδη σε διάφορα αεροδρόμια του κόσμου για τον εξορθολογισμό των ελέγχων ασφαλείας και την επιτάχυνση των διαδικασιών – τουλάχιστον έτσι «πλασάρεται». Ένα συνεχές και πολυπαραγοντικό «τσεκάρισμα»

προς όλους τους επιβάτες με στόχο να εντοπίσει και να προλάβει πιθανούς κινδύνους ή παραβατικές συμπεριφορές.

Μέσα από AI συστήματα αναγνωρίζονται και ταυτοποιούνται προφίλ που ξεφεύγουν από τον ορισμό του «νορμάλ, καθημερινού ταξιδιώτη». Αυτά τα συστήματα, όχι μόνο αναγνωρίζουν πρόσωπα και αντικείμενα, αλλά κατανοούν πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις και προβλέπουν πιθανούς κινδύνους.

Τουλάχιστον 4 εταιρείες software παρέχουν αυτή τη στιγμή data στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μπορεί να γίνεται αυτή τη δουλειά. Αυτές οι εταιρείες ισχυρίζονται πως το λογισμικό τους μπορεί να εντοπίσει τρομοκράτες, dealers, εγκληματίες, άτομα που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα, ακόμα και παράνομους μετανάστες.

Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη κατηγοριοποιεί ως εν δυνάμει επικίνδυνο κάποιον, αμέσως στέλνεται σήμα στις αρχές του αεροδρομίου ώστε μετά να αποφασίσουν τι θα (του) κάνουν. Θα τον τοποθετήσουν σε διαφορετικές γραμμές από τους άλλους; Θα τον φωνάξουν για ερωτήσεις σε κλειστά δωμάτια; Η’ θα τον θέσουν υπό κράτηση; Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα το έχει ορίσει αυτό, πιο σωστά τα στοιχεία που θα έχει δώσει.

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ελέγχει το who is who του κάθε επιβάτη και αναγνωρίζει δυνητικούς κινδύνους

Η βιντεοεπιτήρηση μέσω ΑΙ λειτουργεί με διάφορους τρόπους. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ανάλυση συμπεριφοράς και ανίχνευση ανωμαλιών: Τα AI συστήματα είναι ικανά να μάθουν τι συνιστά φυσιολογική συμπεριφορά σε ένα δεδομένο περιβάλλον και να επισημάνουν ανωμαλίες.

2. Αναγνώριση προσώπου και παρακολούθηση ατόμου: Τα AI συστήματα μπορούν να αναγνωρίσουν άτομα ακόμη και σε πολυσύχναστους χώρους και να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους από διαφορετικές κάμερες.

3. Προηγμένη αναγνώριση αντικειμένων: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στην αναγνώριση ατόμων ή οχημάτων. Μπορεί, επίσης, να διακρίνει αντικείμενα όπως όπλα ή ύποπτα πακέτα.

4. Ανίχνευση εισβολών και περιμετρική ασφάλεια: Τα συστήματα που λειτουργούν με AI υπερέχουν στην παρακολούθηση των περιμετρικών γραμμών και των απαγορευμένων περιοχών, ειδοποιώντας άμεσα τις αρχές για οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη είσοδο.

Το εύλογο και παράλληλο ερώτημα σε όλα τούτα είναι το εξής: Πώς έχουν μαζέψει οι εταιρείες τα συγκεκριμένα data; Ασαφές και ομιχλώδες. Υπάρχουν υπόνοιες ότι μεγάλο μέρος του υλικού έχει συγκεντρωθεί μέσα από υποκλοπή δεδομένων από τη χρήση που κάνουμε όλοι μας σε υπηρεσίες του διαδικτύου (από Tinder μέχρι Candy Crush).

Εγείρονται συνεπώς ερωτήματα νομιμότητας και ηθικής. Και ενός «φακελώματος» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «πονηρούς» σκοπούς από όσους έχουν την εξουσία, είναι πολλή η δύναμη που συνεπάγεται η τόση γνώση. Επίσης πόσο ακρίβεια έχουν αυτά τα συστήματα; Πόσο πιθανό δηλαδή είναι να γίνει λάθος και να βρεθεί κάποιος αθώος μπλεγμένος, να προσπαθεί να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας; Πού μπαίνουν, επιπλέον, τα όρια και πόσο παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των ανθρώπων; Αναπάντητες αλλά κομβικές απορίες.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ αλλά και εντελώς… απρόβλεπτο

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται αναπόσπαστο μέρος (και) της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε, βιώνουμε και αλληλεπιδρούμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιαπωνία έχει ήδη αναπτύξει ένα Σύστημα αναγνώρισης προσώπου που βασίζεται σε AI σε επιλεγμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να επιβιβάζονται σε τρένα χωρίς εισιτήρια ή κάρτες μεταφοράς.

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, θα δούμε και άλλα πολλά, αυτό είναι δεδομένο. Καλά και κακά. Το πού θα γείρει η πλάστιγγα, να ποιο είναι το κρίσιμο ερώτημα. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει αυτό από τώρα. Ίσως ούτε καν να φανταστεί τις προεκτάσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεχνητή Νοημοσύνη,techniti noimosyni