Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πας στο χωριό, γι’ αυτό σε παραμυθιάζει πως θέλει κι εκείνος

Μητσοτάκης στο χωριό; Μα είναι δυνατόν; Όχι πες μου, είναι δυνατόν να ζούμε στη χώρα που το χωριό μετατρέπεται από προβληματική ζώνη σε επικοινωνιακή νιρβάνα; Στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Τα Χωριάτικα γίναμε μάρτυρες ενός επικοινωνιακού παραληρήματος. Ένα ακόμα κεφάλαιο στο βιβλίο «Πώς να ωραιοποιήσετε τη φτώχεια και να πείσετε τους ανθρώπους ότι είναι ευτυχισμένοι που ζουν στο περιθώριο». Ο πρωθυπουργός, σαν άλλος τουρίστας που αναπολεί τα καλοκαίρια του στα Ζαγοροχώρια, προσπάθησε να μας πείσει ότι «η ζωή στο χωριό είναι φθηνότερη». Πιο φθηνή από τι; Από το τίποτα;

Ή μήπως πιο φθηνή επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε σε ένα γιατρό για να μετρήσει την πίεση της γιαγιάς σου;

Η ζωή είναι πιο φθηνή… Όταν δεν υπάρχει

Η ατάκα αυτή είναι το αποκορύφωμα της απόλυτης απόσπασης από την πραγματικότητα. Μπορεί τα ενοίκια στο Μέτσοβο ή στη Σπάρτη να είναι πιο χαμηλά από ό,τι στο Παγκράτι, αλλά για να φτάσεις εκεί χρειάζεσαι ένα αυτοκίνητο που καίει βενζίνη που αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι και χρήματα για να καλύψεις κάθε βασική ανάγκη που ο τόπος δεν σου παρέχει. Τα νοσοκομεία είναι ανύπαρκτα. Το σχολείο ίσως να μην έχει ούτε καθηγητές. Το ίντερνετ; Ας γελάσουμε. Με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, το εισόδημα στην περιφέρεια είναι 25% χαμηλότερο από τα αστικά κέντρα. Φθηνότερη ζωή λέει, αλλά ξεχνάει να πει πως αυτή η φθηνή ζωή έρχεται με το τίμημα της εγκατάλειψης.

Τα πιλοτικά προγράμματα: Εργαλεία κοροϊδίας

Η περιφέρεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι μια γη ευκαιριών. Ειδικά τα «πιλοτικά προγράμματα», όπως αυτά στον βόρειο Έβρο, είναι, όπως φαίνεται, το νέο success story. Τι ακριβώς σημαίνει “πιλοτικό” εδώ; Είναι ο τρόπος να πούμε ότι δεν έχει στρατηγική, δεν έχει συνέχεια και απλά πετάμε κάτι για να γεμίσουν τα δελτία τύπου.

Κατάγομαι από τη Νέα Βύσσα και μπορώ να σας πω μετά γνώσης και βεβαιότητας πως το “πιλοτικό πρόγραμμα για τον βόρειο Έβρο” είναι άλλο ένα “μαυρογιαλούρικο παραμύθι”. Αν δεν ξέρετε που πέφτει η Νέα Βύσσα, η Ορεστιάδα, η Καβύλη, οι Καστανιές, τα Ρίζια ή τα Δίκαια, προφανώς δεν θα τα μάθετε ούτε τώρα που διαφημίζει το “νέο του success story” ο “Μητσοτάκης του 41τακατό”.

Στοιχηματίζω με όλο το υπουργικό συμβούλιο και το πρωθυπουργικό γραφείο πως τα ονόματα αυτά δεν θα ακουστούν και δεν θα γραφτούν ούτε δυο φορές μέσα στον επόμενο χρόνο από κυβερνητικά χείλη και πληκτρολόγια δημοσίως, και κυρίως, πως δεν θα γίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ επιτυχία στον βόρειο Έβρο, που θα αλλάξει την ζωή των κατοίκων του ή που θα φέρει νέο κόσμο στην πλέον απομακρυσμένη και ξεχασμένη περιοχή της χώρας. Για το αν θα αλλάξει προς το καλύτερο την ζωή 2-3 γαλάζιων στελεχών που θα “υποστηρίξουν” με κάποιο ευρωπαϊό κονδύλι το πρόγραμμα, δεν ξέρω. Αν και αν ήταν να στοιχηματίσω, θα έριχνα όλα μου τα λεφτά στο “ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ”.

Θέλετε ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις; Η ενίσχυση για νέους αγρότες στην Κρήτη. Από τις αιτήσεις που έγιναν, κόπηκε το 40% λόγω γραφειοκρατίας και ανεπαρκών πόρων. Το ίδιο μοτίβο βλέπουμε παντού: Επικοινωνιακές κορώνες, αλλά μηδέν πρακτικά αποτελέσματα. Οπότε, να και η αλήθεια: η κυβέρνηση δίνει μικρά επιδόματα, που μετά τα παίρνει πίσω με τόκους από την ακρίβεια και την έλλειψη ευκαιριών.

Τηλεργασία; Καλώς ηρθατε στο 2030!

Η τηλεργασία ως λύση αποκέντρωσης είναι το highlight αυτής της συνέντευξης. Πώς ακριβώς, αλήθεια, οραματίζεται ο πρωθυπουργός να δουλεύουν οι Έλληνες από τα χωριά τους; Σε μια χώρα όπου το 60% των περιοχών έχει ίντερνετ που με το ζόρι φορτώνει ένα email, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως οι νέοι εργαζόμενοι θα μετατρέψουν τα χωριά τους σε hubs καινοτομίας. Είναι προφανές ότι αυτή η ιδέα είναι φτιαγμένη για PowerPoint, όχι για την πραγματικότητα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν υποστηρίζουν καν τηλεργασία. Και ας πούμε ότι κάποιος πάει στο χωριό και δουλεύει από εκεί. Θα έχει κίνητρα να μείνει; Ή μήπως η έλλειψη κοινωνικών υποδομών θα τον διώξει πίσω τρέχοντας στην Αθήνα;

Εκτός κι αν ο κύριος Μητσοτάκης, έχει στο νου του την… κρατική λειτουργία. Γιατί το ελληνικό δημόσιο μας έχει αποδείξει πως είναι… πρωτοπόρο σε τέτοιες πρακτικές. Ξεχάσαμε λέτε τον “παλαιοχριστιανό” που πληρωνόταν για “εξ’ αποστάσεως εργασία” ζώντας στο νομό Κορινθίας ενώ ήταν υπάλληλος καθαριότητας στο δήμο Ηλιούπολης; Βέβαια, αν ξέρει κάποιον επιχειρηματία – από εκείνους που αποθεώνουν τον Άδωνι ειδικά – που να προσφέρει τέτοιες συνθήκες εργασίας, ας μας στείλει σ’ αυτόν, χάρη θα κάνει σε όλους μας.

Το περιβαλλοντικό παράδοξο: «Ανανεώσιμες πηγές» ή πηγή προβλημάτων;

Σε ένα ακόμα ρητορικό αριστούργημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ωφελήσουν τους Δήμους». Έχετε ακούσει ποτέ μεγαλύτερο ψέμα να διατυπώνεται με τόσο αυθεντία; Καλά, εντάξει, ρητορικό ήταν (κι αυτό) το ερώτημα. Στην Εύβοια, όπου τα αιολικά πάρκα έχουν κατακλύσει δασικές εκτάσεις, οι κάτοικοι δεν βλέπουν ούτε φθηνότερη ενέργεια ούτε οφέλη για την τοπική κοινωνία. Αντίθετα, βλέπουν τα βουνά τους να ισοπεδώνονται και το περιβάλλον τους να καταστρέφεται.

Η ιδέα της «Ελλάδας ως μπαταρίας της Ευρώπης» μπορεί να ακούγεται ωραία στα διεθνή fora, αλλά για τις τοπικές κοινωνίες είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Ποιος θα πάρει τα κέρδη από αυτή την ενεργειακή μετάβαση; Οι πολυεθνικές εταιρείες που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες, φυσικά. Και τι μένει για τους κατοίκους; Μόνο η θέα των τεράστιων ανεμογεννητριών που ρημάζουν τον τόπο τους.

Μητσοτάκης και ζωή στο χωριό: Η ρομαντική απάτη

Μέσα στη συνέντευξη, ο κύριος Μητσοτάκης μίλησε για τις παιδικές του αναμνήσεις στα Ζαγοροχώρια. Τι συγκινητικό! Τι νοσταλγικό! Και τι απόλυτα άσχετο με την πραγματικότητα. Η εικόνα του χωριού ως μιας ειδυλλιακής φούσκας, γεμάτης απλότητα και ομορφιά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή εκεί. Η νέα γενιά εγκαταλείπει μαζικά την περιφέρεια επειδή δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Αν δεν το καταλάβατε, έλεγε πως ήταν πολύ ωραία στα χωριά “χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”. Φταίω εγώ τώρα, να ανοίξω το στόμα μου δηλαδή…

Οι δηλώσεις αυτές αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας, το 2023 σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης νέων από τα χωριά τα τελευταία 20 χρόνια. Οι λόγοι είναι προφανείς: χαμηλοί μισθοί, ανύπαρκτες υποδομές, μηδενικές προοπτικές. Αλλά ναι, ας κρατήσουμε ζωντανή την εικόνα του χωριού με την κατσίκα και τον γείτονα που λέει καλημέρα. Α, και του “brain gain” που μας διαφήμισαν για κάποιους μήνες οι υπουργοί, αλλά τελικά όταν είδαν πως δεν πουλάει και δεν μπορεί να σταθεί με κανένα στοιχείο, το ξέχασαν σε μια στιγμή.

Πολιτισμός και τουρισμός: Υποσχέσεις χωρίς βάση

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο η κυβέρνηση αυτή είναι ειδική, είναι η επινόηση φανταχτερών χρονοδιαγραμμάτων. Θυμάστε τη δήλωση για τον Τύμβο Καστά που θα είναι «έτοιμος το 2026 ή το 2027»; Εδώ γελάμε και κλαίμε μαζί. Στο ίδιο μοτίβο, οι εξαγγελίες για τον «τουρισμό μικρής κλίμακας» φαίνονται πιο γενικόλογες από την πρώτη παράγραφο ενός κακογραμμένου επιχειρηματικού πλάνου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτές τις δεσμεύσεις είναι η ανυπαρξία στρατηγικής. Ποιος θα στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις όταν τα κονδύλια εξανεμίζονται για μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ανύπαρκτα έργα; Ποιος τουρίστας θα μείνει σε χωριά χωρίς νοσοκομεία, χωρίς δρόμους, χωρίς υποδομές; Κανείς. Όπως δεν μένει κανείς νέος που γεννήθηκε πια σε αυτά τα μέρη. Πολύ απλά γιατί δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση στον τόπο τους.

Ο πρωθυπουργός δεν αφήνει την αλήθεια να του χαλάει τις όμορφες ιστορίες του

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν είναι απλά μια αποτυχημένη προσπάθεια να καλλωπιστεί η πραγματικότητα. Είναι μια προσβολή για όσους ζουν καθημερινά τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Είναι η απόλυτη ρομαντικοποίηση ενός τρόπου ζωής που εγκαταλείπεται γιατί είναι αστήρικτος.

Οι πολίτες της περιφέρειας δεν χρειάζονται περισσότερο PR. Χρειάζονται σχολεία, νοσοκομεία, δουλειές και ουσιαστική πολιτική βούληση. Όσο η κυβέρνηση επιμένει σε επικοινωνιακά παιχνίδια και άσκοπες υποσχέσεις, η απόσταση μεταξύ πόλης και χωριού θα μεγαλώνει. Και μαζί της, θα μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια.

Μίστερ Μητσοτάκης, το χωριό δεν είναι concept για συνέντευξη. Είναι η καρδιά της Ελλάδας. Η οποία αργοπεθαίνει και ακριβώς γι’ αυτό βγήκες να πεις όλα αυτά τα απίθανα. Αλλά ως γνωστόν, για να βαφτούν αυγά, χρειάζονται μπογιές…

Keywords
μητσοτακης, ελστατ, success, σημαίνει, νέα, κρητη, επιδοματα, λύση, email, powerpoint, ελλαδα, ηλεκτρικος, υπουργοι, σχολεια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, αποτελεσματα, αυτοκινητο, ελστατ, εργαλεια, ευβοια, ζαγοροχωρια, ομορφια, ονοματα, παιχνιδια, πιεση, προγραμμα, φτωχεια, ψεμα, email, αυγα, αιολικα παρκα, αιτησεις, αξιζει, αναμνησεις, απλα, βενζινη, βιβλιο, βουνα, βομβα, γεγονος, γινει, γινεται, γειτονα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, υπαρχει, ελλειψη, ενεργεια, αιολικα, επιτυχια, ερχεται, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδεα, ιδιο, ιντερνετ, θεα, εικονα, καλημερα, κεφαλαιο, κυβερνηση, λεφτα, λειτουργια, λύση, μηνες, μηδεν, νεα γενια, νοσοκομεια, ξερετε, ορεστιαδα, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πηγη, προγραμματα, συνεχεια, σπαρτη, στομα, σχολειο, τουρισμος, φαινονται, φυσικα, χειλη, δουλειες, γελαμε, χωρα, καρδια, κυριακου, μεινει, πηγες, powerpoint, σημαίνει, success
Τυχαία Θέματα