Θα πλήρωνες 200.000 ευρώ για να γυρίσεις από τον άλλο κόσμο;

Τούτη η γη που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε; Όχι ακριβώς. Δηλαδή με βάση τα τρέχοντα δεδομένα καλά μας τα λέει το παραδοσιακό κυκλαδίτικο τραγούδι. Όμως αν κάνουμε αναγωγή στα (wannabe) μελλούμενα, οι στίχοι μπορεί να είναι ως και αναχρονιστικοί. Γιατί κάποιοι την έχουν δει αλλιώς τη δουλειά και έχουν όνειρα αθανασίας…

ΟΚ, πάμε στις απαραίτητες εξηγήσεις γιατί η παραπάνω παράγραφος δεν οδηγεί πουθενά νοηματικά από μόνη της. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στη Γερμανία έχει εμφανιστεί μια start-up εταιρεία, ονόματι

εταιρεία Tomorrow Bio, που προσφέρει μετά θάνατον κρυογονική κατάψυξη σε υγρό άζωτο, για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι η επιστήμη να βρει έναν τρόπο να επιφέρει την ανάνηψη των «κατεψυγμένων» σωμάτων, με απλά λόγια να μπορεί να ξαναζωντανεύει νεκρούς.

Εντόπισαν το κενό στην αγορά και τώρα θησαυρίζουν

Δίνεις 200.000 ευρώ (ναι, δεν θα λέγαμε πως απευθύνεται στον μέσο άνθρωπο) και μπαίνεις στον… πάγο. Ολόκληρος. Αν δώσεις 75.000 δολάρια σου παγώνουν μόνο τον εγκέφαλο. Είπαμε, προσδοκία πουλάνε, πως η επιστήμη θα βρει κάποια στιγμή την άκρη και νεκρούς να ανασταίνει. Αλλά πρώτα πρέπει να «υπάρχεις» σε κάποια υλική μορφή. Κι αυτό ακριβώς το κενό της αγοράς εντόπισε και έσπευσε να καλύψει η Tomorrow Bio. Σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας που φιλοδοξεί να γίνει πραγματικότητα.

Ο πελάτης σου λέει «δεν έχω να χάσω τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς θα τα έχω “κακαρώσει”». Αν λοιπόν έχει την οικονομική επιφάνεια, το κάνει το συμβόλαιο, σαν meta-ασφάλεια ζωής, και ελπίζει πως κάποια μέρα θα επιστρέψει από τον άλλο κόσμο και θα καμαρώνει για την επένδυσή του. Που θα του έχει δώσει ζωή, κυριολεκτικά.

Και πώς πάει όλο αυτό; Τραβάει ενδιαφέρον; Αρκετά, θα λέγαμε. Ως τώρα η γερμανική εταιρεία έχει ήδη παγώσει έξι άτομα, καθώς και πέντε κατοικίδια. Την ίδια στιγμή πάνω από 650 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία και θα τους καταψύξουν όταν έρθει η στιγμή και αφήσουν – ελπίζουν προσωρινά – τον μάταιο τούτο κόσμο.

View this post on Instagram

A post shared by Tomorrow Bio (@tomorrowbio)

Να πούμε και κάποια τεχνικά, όπως ότι είναι πολύ σημαντικό το πάγωμα του νεκρού πελάτη να γίνει πολύ γρήγορα, γιατί μόλις η καρδιά σταματήσει τα κύτταρα αρχίζουν να αποσυντίθενται – κάτι που θα κάνει ενδεχόμενη μελλοντική ανάνηψη πιο δύσκολη. Καλό είναι να λοιπόν να μην πεθάνεις κάπου μακριά από τη βάση που έχεις δηλώσει – και να μια πρόταση που δεν περιμέναμε ποτέ να γράψουμε, αλλά οι καιροί αλλάζουν και πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε. Ώστε να είναι κοντά τα συμβεβλημένα με την Tomorrow Bio ασθενοφόρα και να γίνει σωστά η διαδικασία. Πριν σε πάνε στην Ελβετία, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, τα ψυγεία προσωρινώς νεκρών, θα έλεγε κανείς, με ένα κάποιο μαύρο χιούμορ.

Στη Γερμανία η πρώτη στην Ε.Ε., αλλά η τάση είναι παγκόσμια

Παρόμοιες εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία, αλλά η Tomorrow Bio είναι η πρώτη του είδους της στην ΕΕ. Ο 40χρονος Βραζιλιανός συνιδρυτής της Tomorrow Bio, Φερνάντο Αζεβέντο Πινιέιρο, που και ο ίδιος συνάψει συμβόλαιο κατάψυξης (αλίμονο), εξηγεί: «Κάποιοι το κάνουν γιατί φοβούνται τον θάνατο, άλλοι γιατί είναι περίεργοι σχετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας στο μέλλον και θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στο Διάστημα. Προσωπικά, το επέλεξα γιατί αγαπώ τη ζωή και θέλω να έχω την υγεία μου, ώστε να εκμεταλλευτώ όσα περισσότερα πράγματα έχει να προσφέρει ο πλανήτης μας».

Και πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία; Το «πλήρωμα αναμονής» της Tomorrow Bio παραλαμβάνει το πτώμα, το καταψύχει και το προετοιμάζει για την τελική εισαγωγή του στον κρυογονικό θάλαμο. Η μέθοδος ονομάζεται κρυοσυντήρηση και χρησιμοποιεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες –μείον 196 βαθμούς Κελσίου– για να σταματήσει όλες τις βιολογικές διεργασίες στο σώμα. Το πλήρωμα των «ομάδων αναμονής» στα ασθενοφόρα μπορούν να ψύξουν τα σώματα στους μείον 80 βαθμούς Κελσίου, οπότε η αποσύνθεση διακόπτεται, παρέχοντας χρόνο για την απαιτούμενη γραφειοκρατία και τη μεταφορά.

View this post on Instagram

A post shared by Tomorrow Bio (@tomorrowbio)

Απομένει μόνο το ζήτημα της τεχνολογίας ανάνηψης. Γιατί το ερώτημα είναι κατά πόσο ένας άνθρωπος που πέθανε σε μεγάλη ηλικία θα επιθυμεί να επιστρέψει στο ηλικιωμένο σώμα του. Γιατί τι να το κάνεις να ξαναζήσεις αν δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου; Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν στην ανάνηψη μέσω του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων. Εναλλακτικά, ένας εγκέφαλος θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα νεαρό σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, ενδέχεται να χρειαστούν 100, 300 ή ακόμα και 500 χρόνια μέχρι να τελειοποιηθεί η διαδικασία ανάνηψης, θεραπείας και αναζωογόνησης ενός «κατεψυγμένου» ατόμου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η έρευνα, πάντως, δείχνει ότι οι μνήμες μπορούν να παραμείνουν ανέπαφες – είναι θεωρητικά εφικτό.

Στην Tomorrow Bio πιστεύουν πως είναι η επιχείρηση του αύριο και σύντομα, σε αυτή τη ζωή δηλαδή, φιλοδοξούν να θησαυρίσουν. Μόνο εντύπωση δεν θα προξενήσει κάτι τέτοιο. Να μαχαιρώναμε το Χάρο, να αρρωστήσει ο Άγιος Πέτρος δεν θα θέλαμε όλοι μας; Αφού αρχίσαμε τραγουδιστά, ας κλείσουμε και έτσι…

Keywords
Τυχαία Θέματα