7 εκατ. ευρώ οι διαφυγόντες φόροι από το Δημόσιο από τη δράση μεγάλου κυκλώματος

Στα 7.000.000 ευρώ υπολογίζονται οι διαφυγόντες φόροι για το ελληνικό Δημόσιο από τη δράση μεγάλου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Το κύκλωμα εισήγαγε από την Ευρώπη στην Ελλάδα ακριβά κινητά τηλέφωνα μέσω εταιριών-μαιμού και στη συνέχεια τα πουλούσαν σε νομότυπες επιχειρήσεις με καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας
χωρίς να καταβάλλουν ΦΠΑ και άλλους φόρους. Για να τα καταφέρουν χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα (ταυτότητες, φορολογικές ενημερώτητες κτλ).

Για την υπόθεση οργανώθηκε στις 26 Απριλίου 2017 συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δέκα μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα επτά αλλοδαποί ηλικίας από 24 έως 45 ετών και τρεις Έλληνες ηλικίας από 37 έως 51 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.

Η δράση τους εντοπίζεται από το Μάρτιο του 2013 και ήταν δομημένη ιεραρχικά, ενώ τα μέλη της λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους.

Σκοπός τους ήταν να διαπράξουν πλήθος παράνομων συναλλαγών (εξαπατήσεων, πλαστογραφιών και υφαρπαγές εγγράφων, μη καταβολή νόμιμων φόρων) και να αποκτήσουν παράνομο όφελος, ζημιώνοντας την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα μέλη της οργάνωσης στις δραστηριότητες τους αυτές επιδείκνυαν πλαστά, νοθευμένα ή υφαρπαχθέντα έγγραφα με σκοπό την επίτευξη: απατηλών και παραπλανητικών συναλλαγών με υπαλλήλους διάφορων Υπηρεσιών και φορέων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και Τραπεζικών Ιδρυμάτων της χωράς, κατά τη διεκπεραίωση διαδικασιών σύστασης ατομικών επιχειρήσεων και έγκρισης πραγματοποίησης ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, επιμέρους αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με την αποφυγή καταβολής νομίμων φόρων (Φ.Π.Α. και Φόρος εισοδήματος) κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, μεταφορά, διαμετακόμιση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση ενδοκοινοτικά αποκτηθέντων εμπορευμάτων (συσκευών κινητής τηλεφωνία και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών), και παράνομων νομιμοποιήσεων αλλοδαπών μελών της εγκληματικής οργάνωσης στη χώρα μας.

Για την πραγμάτωση των παραπάνω σκοπών τα αρχηγικά μέλη, είχαν διαμορφώσει ένα δίκτυο επιμέρους υποδομών και συγκεκριμένα: σύστηναν εικονικές επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου συσκευών κινητής τηλεφωνίας,
μίσθωναν ακίνητα και εγκαταστάσεις στοιχειώδους εξοπλισμού σε χώρους όπου δηλώνονταν ως έδρες των εικονικών επιχειρήσεων,
συνεργάζονταν με σταθερούς προμηθευτές στο εξωτερικό και πελάτες για τη διάθεση των εμπορευμάτων,
εφοδίαζαν τα μέλη της οργάνωσης με πλαστά η νοθευμένα έγγραφα καθώς επίσης, χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά μέσα για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών και υποβολή φορολογικών δηλώσεων παραλαβή εμπορευμάτων που αποστέλλονταν από το εξωτερικό σε διαφορετικές διευθύνσεις από τις έδρες των εικονικών ατομικών επιχειρήσεων κλειστό κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης, εξωτερικών και εσωτερικών χώρων τριών καταστημάτων με καταγραφή και μετάδοση εικόνας, εξοπλισμό με τον οποίο επιτηρούνταν σε πραγματικό χρόνο η ημερήσια επισκεψιμότητα στους ανωτέρω χώρους εξασφαλίζοντας την δυνατότητα της έγκαιρης ειδοποίησης των λοιπών μελών σε περίπτωση ελέγχου κ.α.

Τα έγγραφα που χρησιμοποιούσε το εγκληματικό δίκτυο για να εξαπατήσει τις Υπηρεσίες του Δημοσίου και τα Τραπεζικά Ιδρύματα ήταν κυρίως: διαβατήρια με αλλοιωμένο περιεχόμενο, που είχαν εκδοθεί από Αρχές του Πακιστάν και Μπαγκλαντές, στα οποία είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες των πραγματικών κατοχών και είχαν επικολληθεί φωτογραφίες μελών της οργάνωσης, ενώ είχαν πλαστογραφηθεί και οι υπόγραφες τους, και πλαστά εξ υπαρχής καταρτισθέντα έγγραφα, όπως άδειες διαμονής αλλοδαπών και βεβαιώσεις αιτήσεων αδειών διαμονής εκδοθείσες από διάφορες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στα οποία είχαν επικολληθεί επίσης φωτογραφίες μελών της οργάνωσης.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi ) προκύπτει ότι τα αρχηγικά μέλη, ανέθεταν σε μέλη της οργάνωσης (κυρίως αυτών που είχε επικολληθεί η φωτογραφία στα παραπάνω έγγραφα) και σε άλλα πρόσωπα τα οποία εφοδίαζαν με ψευδείς εξουσιοδοτήσεις, να τα καταθέσουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου όπως Δ.Ο.Υ., Ο.Α.Ε.Ε, Ε.Φ.Κ.Α., Εμπορικά Βιομηχανικά Επιμελητήρια κ.α καθώς και σε Τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας, παραπλανώντας και εξαπατώντας τους αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι κατά περίπτωση προέβησαν στην έκδοση διοικητικών και άλλων πράξεων.

Με την διαδικασία αυτή κατάφεραν: την παράνομη νομιμοποίηση στη χώρα μας (14) τουλάχιστον αλλοδαπών υπηκόων Πακιστάν και Μπανγκλαντές, τη σύσταση «εικονικών» επιχειρήσεων στο όνομά τους, την απόκτηση εμπορευμάτων (συσκευών κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών ειδών) με ενδοκοινοτικές συναλλαγές, τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων που διαχειρίζονταν ως αφανείς εταίροι και αποκόμισαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Μέχρι σήμερα, σε βάρος ορισμένων εκ των «εικονικών επιχειρήσεων» των οποίων την πραγματική διαχείριση είχαν τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οφειλές συνολικού ποσού 5.319.950,01 ευρώ και εκκρεμείς οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 1.729.794,71 ευρώ.

Επίσης από τον διασταυρωτικό έλεγχο φορολογικών στοιχείων και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν έσοδα ποσού 5.905.624,00 (πλέον Φ.Π.Α.) περίπου, ενώ προέκυψε και ανακριβής δήλωση εισροών (φαινομενική αγορά εμπορευμάτων) συνολικού ποσού 11.347.525,18 ευρώ, προς συμψηφισμό του Φ.Π.Α.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες αυτές οι «εικονικές» ατομικές επιχειρήσεις, λειτουργούσαν για βραχυχρόνιο διάστημα και διαδοχικά μεταξύ τους, κατά τρόπο όπου η παύση της δραστηριότητας κάθε από αυτές, κατά περίπτωση, σχεδόν συνέπιπτε χρονικά με την έναρξη δραστηριότητας της επόμενης.

Για την υλοποίηση των παράνομων δραστηριοτήτων τους, μίσθωσαν χώρους, οι οποίοι δηλώθηκαν ως δήθεν έδρες των «εικονικών» επιχειρήσεων, πλην όμως στις διευθύνσεις αυτές δεν αναπτύσσονταν πραγματική δραστηριότητα.

Ο «πραγματικός» συντονισμός των διαδικασιών που εξασφάλιζαν την εμπορική δραστηριότητα των περισσότερων εικονικών επιχειρήσεων και τη διαχείρισή τους, πραγματοποιούνταν σε τρείς (3) μισθωμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχε φυσική παρουσία των μελών της οργάνωσης.

Με σκοπό μάλιστα να αποκρύπτουν την πραγματική διαχείριση των «εικονικών ατομικών επιχειρήσεων δήλωναν ανακριβή στοιχεία στις φορολογικές αρχές, αποκρύπτοντας, συμψηφίζοντας και εκπίπτοντας τον οφειλόμενο φόρο προς το Ελληνικό Δημόσιο και προέβαιναν σε παύση των δραστηριοτήτων των εν λόγω επιχειρήσεων.

Τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκτός των προαναφερόμενων «εικονικών ατομικών επιχειρήσεων», που κατάφεραν να δημιουργήσουν με τη παραπάνω διαδικασία, διαχειρίζονταν πραγματικά ακόμη (2) εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό εμπόριο κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών ειδών.

Για την «προσέλκυση» πελατών και τη τελική διάθεση των προϊόντων τους, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην υποτιμολόγηση των ειδών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ηλεκτρονικών ειδών που αποκτούσαν με ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Έτσι καταλάμβαναν σημαντικό μερίδιο στην εσωτερική αγορά, έχοντας αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι άλλων επιχειρήσεων με ομοειδή δραστηριότητα και κατά συνέπεια ελάττωναν την αξία του προς είσπραξη Φ.Π.Α. του Ελληνικού Δημοσίου.

Μάλιστα, ένα από τα αρχηγικά μέλη είχε αναπτύξει επιχειρηματική συνεργασία με πολυάριθμες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό εμπόριο ειδών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, οι οποίες είχαν τις έδρες τους σε χώρες Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν την έγκριση για πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών παραδόσεων στη χώρα μας.

Η συνολική αξία των ενδοκοινοτικά αποκτηθέντων εμπορευμάτων ανέρχεται, κατά προσέγγιση, στο ποσό των 58.000.000 ευρώ περίπου.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, καταστήματα και εταιρείες των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων, φωτοτυπικά αντίγραφα των πλαστών ή νοθευμένων εγγράφων, όμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την σύσταση των εικονικών ατομικών επιχειρήσεων καθώς και κλειδιά των χώρων αυτών, μισθωτήρια συμβόλαια με τα οποία μισθώθηκαν οι εικονικές ατομικές επιχειρήσεις, κάρτες ανάληψης από Α.Τ.Μ. τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας μας με δικαιούχος τις ανωτέρω εικονικές ατομικές επιχειρήσεις, σφραγίδες με τα στοιχεία εικονικών ατομικών επιχειρήσεων, συσκευές κινητών τηλεφώνων στα οποία αποστέλλονταν κωδικοί για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών με δικαιούχους τα πρόσωπα στα οποία συστήθηκαν οι εικονικές ατομικές επιχειρήσεις, πλήθος τιμολογίων που αφορούν την υπό έρευνα υπόθεση, συσκευές καταγραφής και μετάδοσης εικόνας και το χρηματικό ποσό των 9.035,00 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν χθες (27-04-2017) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Ειδικό Ανακριτή.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα