Brexit: Με την αβάσταχτη ελαφρότητα της ψηφοθηρίας!

Δεν είχα σκοπό να γράψω για το Brexit, έχουν γίνει ήδη αναλύσεις επί αναλύσεων, έχουν σχεδόν ειπωθεί τα πάντα και περισσότερα. Αλλά το ερέθισμα ήρθε απο μια δήλωση ενός Αγγλου φίλου μου στο φέισμπουκ, την οποία θεώρησα κυριολεκτικά «δραματική πολιτική κριτική» και γι' αυτό την ανάρτησα στον προσωπικό μου τοίχο:

«Ποτέ δεν έχω εφράσει πολιτική γνώμη στο φέϊσμπουκ αλλά τι φρικτή μέρα. Λύπη, πίκρα της καρδιάς και ΝΤΡΟΠΗ που στρέψαμε την πλάτη στους φίλους μας. Ποιος είπε δηλαδή ότι το δημοψήφισμα
είναι δημοκρατία; Κερδήθηκε πάνω στις πλάτες των φτωχών και των ηλικιωμένων, που θα μας πάνε πίσω 100 χρόνια. Απο τους νέους, 75% αποφάσισαν να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ. Πρόκειται για το μέλλον τους κι όμως δεν εισακούσθηκαν!

Ποιος ξέρει προς τα που οδεύουμε, στη διάλυση της ΕΕ; Ή του Ηνωμένου Βασιλείου; Τι Καταστροφή! Tι ολοκληρωτική καταστροφή!»

Αυτά τα λόγια του Άγγλου φίλου μου πυροδότησαν πραγματική αντιπαλότητα στον τοίχο μου, με επιθέσεις εναντίον του ανδρός, ο οποίος σημείωσε τη σκληρή και ανελέητη πραγματικότητα:

1.Το Brexit ψηφίσθηκε απο τους ηλικιωμένους, μη παραγωγικούς πολίτες της Βρετανίας , οι οποίοι παρασύρθηκαν απο το στεγνό εθνικισμό ορισμένων λαοπλάνων πολιτικών.

2.Το Brexit καταψηφίσθηκε απο το 75% της νεολαίας της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς οι νέοι έβλεπαν ο μέλλον τους στην μεγάλη αγκαλιά της Ενωμένης Ευρώπης.

3.Το Brexit,στην πραγματικότητα, προέκυψε από ένα δημοψήφισμα που δεν αντανακλά τις δημοκρατικές επιλογές των επι μέρους κατηγοριών των πολιτών παρότι υπερψηφίσθηκε με 52%,

Οι επιθέσεις εναντίον του Άγγλου φίλου μου ήρθαν με τη μορφή φραστικών προσβολών, του τύπου ότι εκείνος καταφέρθηκε εναντίον των γηραλέων και φτωχών κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας, ότι τους θεωρεί πολίτες β' κατηγορίας κλπ.

Συνεχίσθηκαν με άναρθρες κραυγές εθνικιστικών συνθημάτων, του τύπου οι Βρετανοί αποφάσισαν να προστατεύσουν την εθνική τους ακεραιότητα, την εθνική τους συνείδηση, τα σύνορά τους κλπ.

Επειδή πρέπει να τοποθετούμε τα πολιτικά φαινόμενα στην πραγματική τους διάσταση, καταγράφω τα εξής:

Οι Βρετανοί που ψήφισαν υπέρ του Brexit, άτομα κυρίως της τρίτης ηλικίας και των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, ψήφισαν για μια Βρετανία χωρίς ξένους, χωρίς οικονομικούς μετανάστες (οι οποίοι τους παίρνουν τις θέσεις εργασίας) μιμούμενοι τη ρητορική νεοφασιστικών κομμάτων της Ευρώπης (βλέπε Λεπέν, Χρυσή Αυγή κλπ) αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κάνει σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας τον αποκλεισμό των συνόρων της Αμερικής απο τους οικονομικούς μετανάστες.

Επίσης, η πολιτική λιτότητας της Άγκελας Μέρκελ εναντίον της Ελλάδας ουδόλως επηρέασε τους Βρετανούς ψηφοφόρους ως προς το Brexit . Αντίθετα, τα χρόνια της λιτότητας οι Βρετανοί απολαμβάνουν φτηνότερες διακοπές στην Ελλάδα των εξευτελιστικών τιμών και της ακραίας ταπείνωσης.

Οι Βρετανοί ψήφισαν το Brexit επίσης πιστεύοντας ότι έτσι διαφυλάσσουν την πάλαι ποτέ Βρετανική αυτοκρατορία απο το ευρωπαϊκό αμάλγαμα, που περιλαμβάνει πρώην κατακτημένους λαούς απο τους ίδιους.

Βεβαίως, το Brexit αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, μια τεράστια κατάκτηση που χτίσθηκε πάνω σε ματωμένες μέρες πολέμων και αντιπαλότητας. Αυτή είναι η τραγικότερη συνέπεια αυτού του δημοψηφίσματος, που θα φέρει τον κόσμο της εσπερίας έναν αιώνα πίσω, σηματοδοτώντας αντιπαραθέσεις και απομονωτικές πολιτικές.

Σε κάθε περίπτωση, το Brexit, αποτελεί πλήγμα για την ίδια την ακεραιότητα της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η Σκωτία ζητάει δημοψήφισμα για να αποσχισθεί απο τη χώρα και να επανεισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετσι, το Brexit, πέρα απο τις πρόσκαιρες οικονομικές συνέπειες στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, που θα είναι αναστρέψιμες, καθώς η Βρετανία είχε διατηρήσει το εθνικό της νόμισμα, προκαλεί έκρηξη της δημοφιλίας των φασιστικών και εθνικιστικών κομμάτων μέσα στα σπλάγχνα της Ευρώπης.

Το Brexit, είναι μια τεράστια πληγή, που άρχισε να αιμορραγεί και θα αιμορραγεί για χρόνια. Η τοποθέτηση του Άγγλου φίλου μου ήταν η δραματική κραυγή αγωνίας ενός νέου ανθρώπου για όσα έπονται του βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο υποσχέθηκε ο Κάμερον προεκλογικά με την αβάσταχτη ελαφρότητα της ψηφοθηρίας!

Το βιβλίο της Ιουστίνης Φραγκούλη «Η τρικυμία», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα