Climate Central: Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί

Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί στη Γη, σύμφωνα με νέα αναφορά από την Climate Central, μη κερδοσκοπική ομάδα επιστημονικών ερευνών.

Το συγκεκριμένο report, που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, λέει πως η καύση βενζίνης, άνθρακα, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων που απελευθερώνουν αέρια που θερμαίνουν

τον πλανήτη, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, προκάλεσαν την αφύσικη αύξηση της θερμοκρασίας από τον Νοέμβριο του 2022 ως τον Οκτώβριο του 2023.

Στο πέρασμα του έτους, 7,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή αλλιώς το 90% της ανθρωπότητας, βίωσαν τουλάχιστον 10 ημέρες υψηλών θερμοκρασιών που έγιναν τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Οι άνθρωποι ξέρουν ότι τα πράγματα είναι παράξενα, μα δεν ξέρουν απαραίτητα γιατί είναι παράξενα. Δεν το συνδέουν με το γεγονός πως καίμε ακόμα άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο» είπε ο Άντριου Πέρσινγκ, κλιματικός επιστήμονας στο Climate Central.

«Νομίζω πως αυτό που πραγματικά προκύπτει έντονα από τα δεδομένα φέτος είναι ότι ουδείς είναι ασφαλής. Όλοι βίωναν ασυνήθιστη θερμότητα λόγω κλιματικής αλλαγής κάποια στιγμή στο έτος» είπε ο Πέρσινγκ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη εποχή πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση, που επιστήμονες λένε ότι είναι κοντά στο όριο το οποίο οι χώρες συμφώνησαν να μην ξεπεράσουν στη Συμφωνία του Παρισιού (την άνοδο 1,5 βαθμών Κελσίου). Οι επιπτώσεις ήταν εμφανείς καθώς ένας στους τέσσερις ανθρώπους, ή αλλιώς 1,9 δισ. άνθρωποι, βίωσαν επικίνδυνα κύματα καύσωνα.

Πώς επηρεάστηκαν περιοχές ανά τον πλανήτη:

Ακραία ζέστη οδήγησε σε καταστροφικές βροχοπτώσεις επειδή μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί πιο πολλούς υδρατμούς, με αποτέλεσμα μεγαλύτερους όγκους νερού στις καταιγίδες. Ο «Ντάνιελ» έγινε η φονικότερη καταιγίδα της Αφρικής, με τους νεκρούς να εκτιμάται πως κυμαίνονταν μεταξύ 4.000 και 11.000, ενώ επίσης προκάλεσε καταστροφές και θανάτους και στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Στην Ινδία 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το 86% του πληθυσμού, βίωσαν τουλάχιστον 30 ημέρες αυξημένων θερμοκρασιών, που ήταν τρεις φορές πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ξηρασία στον Αμαζόνιο έκανε ποτάμια να στεγνώσουν σε ιστορικά χαμηλά, προκαλώντας προβλήματα σε προμήθειες τροφίμων και γλυκού νερού.

Τουλάχιστον 383 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ.

Ένας στους 200 στον Καναδά χρειάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω πυρκαγιών, που καίνε περισσότερο και πιο έντονα μετά από μακρές περιόδους ξηρασίας.

Κατά μέσο όρο η Τζαμάικα βίωσε υψηλές θερμοκρασίες που έγιναν τέσσερις φορές πιθανότερες από την κλιματική αλλαγή κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Με πληροφορίες από Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Κλιματική αλλαγή: Νέο ρεκόρ θερμοκρασιών -Το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά στα χρονικάΚλιματική κρίση: 15 εκατ. ευρώ την ώρα κοστίζουν οι ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα(Εγ)κλιματική αλλαγή
Keywords
Τυχαία Θέματα